Οι «Ιππής» του Αριστοφάνη «καλπάζουν» στο θέατρο της Επιδαύρου

Μετά την τεράστια επιτυχία στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου, οι Ιππής «καλπάζουν» σε περιφερειακά θέατρα της Αττικής και της υπόλοιπης Ελλάδας σκορπώντας το γέλιο.

Η ξεκαρδιστική, ιδιαιτέρως πολιτική, αλλά και δραματικά επίκαιρη κωμωδία του Αριστοφάνη, «Ιππής», είναι η φετινή καλοκαιρινή παραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, σε συμπαραγωγή με το Θέατρο Ακροπόλ.

Το έργο ανεβαίνει σε μετάφραση και σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή και με τον Πέτρο Φιλιππίδη (Aλλαντοπώλης) και τον Γιάννη Ζουγανέλη (Παφλαγόνας) στους πρωταγωνιστικούς ρόλους.

Οι «Ιππής» είναι το πρώτο από τα έργα του που ο Αριστοφάνης υπογράφει με το όνομά του. Είναι μια κατεξοχήν πολιτική κωμωδία που διδάχτηκε το 424 π.Χ. στα Λήναια, κερδίζοντας το πρώτο βραβείο. Το έργο ασκεί οξύτατη κριτική προς τον αρχηγό των Δημοκρατικών Κλέωνα, ρόλο που έπαιξε ο ίδιος ο Αριστοφάνης, καθώς κανένας άλλος δεν το αποτολμούσε.

Οι «Ιππής» περιγράφουν τον αγώνα για την εξουσία μεταξύ του Παφλαγόνα και του Αλλαντοπώλη, διακωμωδώντας τον τρόπο που ασκείται η πολιτική προκειμένου να αποκτηθεί η εύνοια των πολιτών. Καθοριστικό ρόλο στο ποιος θα υπερισχύσει στη σύγκρουση αυτή, παίζει ο χορός των Ιππέων.

Καθώς ο Παφλαγόνας έρχεται αντιμέτωπος με τον Αλλαντοπώλη, η κωμωδία στηλιτεύει και χλευάζει τη δημαγωγία των πολιτικών και τη φαυλότητα της εξουσίας, τον λαϊκισμό και τη ρουσφετολογία, τα μικροκομματικά συμφέροντα αλλά και την αφέλεια που πολλές φορές διακρίνει την κοινή γνώμη.
Πηγή: skai.gr