Ο Banksy, τα graffiti, και η γενική καθαριότητα στο Λονδίνο

Για πολλούς, το Λονδίνο η Νο1 πόλη στον κόσμο για την τέχνη του δρόμου, το graffiti. .

Δυστυχώς όμως η γενική καθαριότητα εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων έσβησε πολλά έργα τέχνης από τους δρόμους.

Υπάρχει ωστόσο η Brick Lane, ο δρόμος στον οποίο τα graffiti έχουν αφεθεί ανέγγιχτα. Εκεί οι επισκέπτες μπορούν ακόμα να θαυμάσουν την εφευρετικότητα και την τεχνική των ζωγράφων των δρόμων. Αυτες τις μέρες η Brick Lane στο ανατολικό Λονδίνο είναι γεμάτη τουρίστες που καταγράφουν με τηλέφωνα, κάμερες και φωτογραφικές μηχανές τις τοιχογραφίες.

Στο υπόλοιπο Λονδίνο όμως, που η τέχνη του graffiti έχει πάψει να γιορτάζεται, έχει σταθεί αφορμή να ανοίξει ο διάλογος για το τι είναι τοιχογραφία και τι μουντζούρα, που μπορεί κάποιος να ζωγραφίζει και που όχι, αλλά κυρίως για το πως και ποιος έδωσε το σήμα για τον καθαρισμό το Λονδίνου από πολύτιμα -κατά τους δημιουργούς τους και όχι μόνο- έργα.

Οι αρμόδιες αρχές υποστηρίζουν ότι δεν υπήρξε επίσημη εντολή για την αφαίρεση των τοιχογραφιών. Ο Geoff Whitehouse όμως  του περιοδικού Very Nearly Almost, που δουλειά του είναι να καταγράφει, να αρχειοθετεί και να τεκμηριώνει τα έργα τέχνης των δρόμων, διαφωνεί.

«Πάει πάνω από ένας χρόνος που έχει ξεκινήσει ο γενικός καθαρισμός γύρω από το Hackney. Πρόκειται για την συντονισμένη δράση σε μια πολιτικής μηδενικής ανοχής των δημοτικών αρχών απέναντι στα graffiti. Θεωρείται βανδαλισμός, παράνομη πράξη, πέραν βεβαίως των αναγνωρισμένων απ’ ολους έργων του Banksy»,  του καλλιτέχνη που έχει αφήσει την υπογραφή του με τα περίτεχνα έργα του, κομμάτι των οποίων είναι η σειρά καυστικών έργων του που είναι αφιρωμένα στους Ολυμπιακούς Αγωνες του Λονδίνου.

Οπως και να ‘χει, όμως ο διάλογος μεταξύ των δύο μερών έχει ανοίξει και όλοι ελπίζουν να διαχωριστεί ευκρινώς το graffiti από τον ανεγκέφαλο βανδαλισμό.
Πηγή: skai.gr