Τιτανικός: Ο θρύλος του πλοίου είναι «αβύθιστος» (infograph)

Τιτανικός. Ακριβώς 100 χρόνια μετά τη βύθισή του, το διασημότερο πλοίο στην ιστορία παραμένει στον αφρό της επικαιρότητας, καί είναι βέβαιο ότι θα συνεχίσει να κινεί το ενδιαφέρον του κόσμου και των επιστημόνων 100 χρόνια μετά.

Το υπερωκεάνιο έχει "πρωταγωνιστήσει" σε 20 τουλάχιστον κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές, έχουν γραφτεί αναρίθμητα βιβλία για την ιστορία του και η επιστήμη προσθέτει διαρκώς νέα ενδιαφέροντα στοιχεία για το ίδιο το πλοίο, το πλήρωμα και τους επιβάτες του.

Ήταν 23:40 στις 14 Απριλίου 1912, όταν ο Τιτανικός συγκρούστηκε με ένα παγόβουνο στον Ατλαντικό Ωκεανό κατά τη διάρκεια του παρθενικού ταξιδιού του από το Σαουθάμπτον της Βρετανίας στη Νέα Υόρκη.

Από τους 2.224 επιβαίνοντες στο υπερωκεάνιο, χάθηκαν στα παγωμένα νερά οι 1.513, οι περισσότεροι από υποθερμία. Η θερμοκρασία της θάλασσας άγγιζε τους 0 βαθμούς.

Ο Τιτανικός ήταν, όταν ναυπηγήθηκε, ήταν το μεγαλύτερο πλοίο στον κόσμο 269 μέτρα μήκος, 28 μέτρα πλάτος και 53 μέτρα ύψος. Η ναυπήγησή του από την βρετανικών συμφερόντων White Star Line κόστισε το κολοσσιαίο για την εποχή ποσό των 10 εκατ. δολαρίων, που αντιστοιχούν σήμερα σε 213 εκατομμύρια δολάρια.

Περισσότερα από 200.000 ντοκουμέντα που σχετίζονται με το μοιραίο ταξίδι του πλοίου δημοσιοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα στο διαδίκτυο.

Τα ντοκουμέντα περιλαμβάνουν φωτογραφίες, λίστες που καταγράφουν λεπτομερώς τα στοιχεία των επιβατών και του πληρώματος, διαθήκες των θυμάτων και ευρήματα από τις νεκροψίες που διενεργήθηκαν σε 329 άψυχα σώματα που περισυλλέχθηκαν από τα ανηλεώς ψυχρά νερά του Ατλαντικού Ωκεανού. Τα αρχεία παρέχουν επίσης πληροφορίες για τους επιζήσαντες του τραγικού δυστυχήματος.

Η συλλογή συγκροτήθηκε από τον βρετανικό ιστότοπο Ancestry.co.uk, που ειδικεύεται σε γενεαλογικές έρευνες. Οι συλλογές του εν λόγω ιστότοπου είναι διαθέσιμες με συνδρομή, αλλά τα αρχεία του Τιτανικού θα είναι προσβάσιμα δωρεάν μέχρι την 31η Μαϊου.

Σημειώνεται ότι το μεγαλύτερο επιβατηγό πλοίο είναι σήμερα το κρουαζιερόπλοιο Allure of the Seas, και, με πολύ μικρή διαφορά, το "αδελφό" Oasis of the Seas. Αμφότερα τα πλοία ανήκουν στην Royal Carribean International.





Πηγή: skai.gr