Απεβίωσε ο εφευρέτης των ενισχυτών Marshall

Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρίας που ίδρυσε, ο Τζιμ Μάρσαλ, εφευρέτης των θρυλικών ενισχυτών κιθάρας Marshall, πέθανε σε ηλικία 88 ετών. Η ιστορία του Μάρσαλ και των ενισχυτών του είναι αλληλένδετα συνδεδεμένη με την καθιέρωση της ροκ σε όλες τις μορφές της.

Γεννημένος το 1923 στο Δυτικό Λονδίνο, ο Μάρσαλ αρχικά δούλεψε ως πωλητής τυμπάνων μέχρι που λανσάρισε τον πρώτο ενισχυτή Marshall το 1965. Ο ενισχυτής του γρήγορα καθιερώθηκε ως η πρώτη επιλογή για όλα τους ροκ ημίθεους εκείνης της δεκαετίας, από τον Jimi Hendrix μέχρι τους Who. Αργότερα, η ασυναγώνιστη δύναμη και ο καθαρός ήχος του ενισχυτή Marshall το κατέστησε απαραίτητο εργαλείο για κάθε heavy metal συγκρότημα.

Είναι γνώριμη η εικόνα που έχουμε όλοι μας από διάφορες συναυλίες με τους ενισχυτές να στοιβάζονται ψηλά ο ένας πάνω στον άλλον για να αποδώσουν δυνατά τον ήχο κάθε συγκροτήματος που κινείται στη ροκ, και όχι μόνο. Δείτε στο παρακάτω βίντεo τους πρωτοπόρους του grunge rock Dinosaur Jr. να παίζουν μπροστά σε ψηλές συστοιχίες Marshall για να μεταφέρουν τον μοναδικό τους ήχο ζωντανά στο κοινό:

Πηγή: skai.gr