«Βάνδαλοι» κατέστρεψαν το έργο της Τζένη Μαρκέτου στην πλατεία Κοτζιά

Στήθηκε χθες Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου στην Πλατεία Κοτζιά μπροστά από το Δημαρχιακό Μέγαρο η μεγάλη εγκατάσταση Red Eyed Sky Walkers της Τζένης Μαρκέτου. Το σημαντικό αυτό έργο που ανήκει στη συλλογή του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης αποτελείτο από 99 μετεωρολογικά κόκκινα μπαλόνια και μικρές ασύρματες βίντεο κάμερες τοποθετημένες ανάμεσά τους, που πρόβαλλαν σε πραγματικό χρόνο τις εικόνες στο εσωτερικό ενός γειτονικού καφενείου.

Ήδη από την πρώτες ώρες του στησίματος, μόλις τα τεράστια κόκκινα μπαλόνια άρχισαν να φουσκώνουν και να υψώνονται στον ουρανό αλλάζοντας την όψη της πολυσύχναστης αυτής πλατείας, η παρουσία του έργου βρήκε μια πρωτοφανή ενθουσιώδη υποδοχή από τους περαστικούς και ξένους επισκέπτες της πρωτεύουσας, που έπαιζαν, χαίρονταν και φωτογραφίζονταν μαζί του.

Σήμερα (Παρασκευή) το πρωί το έργο δεν υπάρχει μετά από νυχτερινό βανδαλισμό. Απέμειναν μόνο οι σάκοι με την άμμο που το κρατούσαν στο έδαφος.

Ήταν ένα ποίημα που κράτησε λίγες ώρες λέει η διευθύντρια του ΕΜΣΤ Άννα Καφέτση.

Οι καιροί είναι δύσκολοι για όλους και για τη χώρα μας αλλά αυτός είναι ένας λόγος παραπάνω για να μη το βάλουμε κάτω. Τέχνη και παιδεία είναι τα μόνα μας όπλα. To EΜΣΤ θα συνεχίσει με όλες του τις δυνάμεις σ΄ αυτή την προσπάθεια, συμπληρώνει η κ. Καφέτση.


Πηγή: Βασίλης Κουφόπουλος