Η κρίση θέλει χιούμορ!

Εκτός από περισσότερα χρόνια ζωής μας χαρίζει και καλύτερη ποιότητα ζωής. Ο λόγος, για το γέλιο. Έρευνες επί ερευνών έχουν αποδείξει τις ευεργετικές ιδιότητες του. Γι΄ αυτό, μικροί και μεγάλοι σκιτσογράφοι μας καλούν να αντιληφθούμε την αστεία πλευρά της ζωής, μέσα από τα έργα τους.

Τι γυρεύουν οι γελοιογράφοι στο Μουσείο; Είναι η γελοιογραφία για τα μουσεία; Η έκθεση με τίτλο με το Μ...Πενάκι των γελοιογράφων ... παρουσιάζεται στο Μουσείο Μπενάκη, με σκοπό να μας απαντήσει στα παραπάνω ερωτήματα. Πρόκειται, για μια εκθεσιακή εγκατάσταση με έργα της τελευταίας σοδειάς των γελοιογράφων και με αφετηρία και θέμα τους χαλεπούς καιρούς που περνάμε.

Οι γελοιογράφοι αρνούνται ότι υπάρχει κρίση στο χιούμορ, αντίθετα μέσα στην κρίση βρίσκουν χιούμορ. Κι αν η τέχνη είναι μια σοβαρή υπόθεση, τότε και το χιούμορ είναι μια σοβαρότερη, όσο κι αν ακούγεται παράδοξο.

Με το «Μ...Πενάκι των γελοιογράφων» πραγματοποιείται η παρέμβαση των σύγχρονων δημιουργών σκίτσου ως ένα εικαστικό δρώμενο που δείχνει ότι η γελοιογραφία δεν καλουπάρεται από την παρουσία της στον Τύπο, δεν εξαιρείται από τα εικαστικά και δεν κομπλεξάρεται που ασχολείται με το επίκαιρο και εφήμερο. Ξεκινάει την Τετάρτη 21 Σεπτεμβριου και θα διαρκέσει έως τις 2 Οκτωβρίου, στο Μουσείο Μπενάκη στο Κτήριο της οδού Πειραιώς 138.

Την αστεία όμως πλευρά της ζωής μέσα από τη γλώσσα του σκίτσου, μας καλούν να δούμε και οι σκιτσογράφοι του μέλλοντος. Ποιοι είναι; Το Τμήμα Ανηλίκων Σκίτσου της Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών Ορνεράκης, με την έκθεση που παρουσιάζουν από σήμερα στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων.

Παιδιά ηλικίας 8 έως 15 ετών παρουσιάζουν στο κοινό τις δημιουργίες τους, σκίτσα, κόμικς, γελοιογραφίες, παιδικό animation, και υποδεικνύουν ότι το χιούμορ αποτελεί ένδειξη πολιτισμού και πνευματικής ανάπτυξης. Σίγουρα, οι καιροί αλλάζουν αλλά η αστεία πλευρά της ζωής παραμένει ίδια. Η έκθεση εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που διοργανώνει ο Πολιτισμικός Οργανισμός του Δήμου Αθηναίων «Η πόλη ανοίγεται στα παιδιά» με περιεχόμενο τη σχέση Παιδί – Πόλη – Τέχνη και θα διαρκέσει έως τις 29 Σεπτεμβρίου.

Νομίζω θα συμφωνήσουμε όλοι, πως το γέλιο το έχουμε ξεχάσει και επιβάλλεται να το επαναφέρουμε στην καθημερινότητά μας περισσότερο από ποτέ.
Άλλωστε, δεν κοστίζει και μας κάνει τόσο καλό!




Πηγή: Γράφει η Άννα Μπουσδούκου