Κλείσιμο

ΕΛΣ: Το κοινό αγκάλιασε τη συναυλία - αφιέρωμα για τη Μαρία Κάλλας

Με δύο ιδιαιτέρως επιτυχημένες συναυλίες, η Εθνική Λυρική Σκηνή, συνέχισε την καλλιτεχνική της δραστηριότητα, αυτό το Σαββατοκύριακο.

Πάνω από 700 άτομα συγκεντρώθηκαν στον προαύλιο χώρο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου για να απολαύσουν το αφιέρωμα στην Μαρία Κάλλας την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου.

Το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου, πάνω από 1000 άτομα, εκμεταλλεύτηκαν την υπέροχη βραδιά με το ευεργετικό δροσιστικό αεράκι και συγκεντρώθηκαν στον καταπράσινο κήπο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών για να παρακολουθήσουν την ζωντανή μετάδοση της «Συναυλίας με την ορχήστρα και την χορωδία της ΕΛΣ», από την αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης.

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε το αφιέρωμα στην Μαρία Κάλλας, στο πλαίσιο του προγράμματος Καλλιτεχνικές Δράσεις στην Αθήνα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, με την συνεργασία του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού και του Δήμου Αθηναίων, το οποίο πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου, στον προαύλιο χώρο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου στην Πατησίων.

Το υπέροχα φωτισμένο κτίριο του μουσείου, οι εκατοντάδες κόσμου που συνέρευσαν και η συγκινητική ατμόσφαιρα της συναυλίας, κατάφεραν να αλλάξουν την εικόνα της υποβαθμισμένης περιοχής το βράδυ της Παρασκευής.

Οι τέσσερις υπέροχες σολίστ της νεότερης γενιάς Ειρήνη Καράγιαννη, Αντωνία Καλογήρου, Γιούλη Καραγκούνη και Λουκία Σπανάκη ερμήνευσαν με σεβασμό και συγκίνηση αποσπάσματα από τις όπερες Κουρέας της Σεβίλλης του Ροσσίνι, Η Δύναμη του πεπρωμένου, Αΐντα, Τραβιάτα, Τροβατόρε του Βέρντι, Σαμψών και Δαλιδά του Σαιν Σανς, Τόσκα του Πουτσίνι και Νόρμα του Μπελλίνι, που σημάδεψε με την φωνή και την ερμηνεία της η Μαρία Κάλλας.

Στο πιάνο ήταν ο Δημήτρης Γιάκας, ενώ στην αφήγηση η ηθοποιός Μαργαρίτα Βαρλάμου. Καλλιτεχνικοί υπεύθυνοι των Δράσεων στην Αθήνα είναι ο Σταμάτης Μπερής και η Λυδία Αγγελοπούλου.

Στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου, η μουσική ταξίδεψε από την αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης στον Κήπο του Μεγάρου για να συναντήσει τους εκατοντάδες Αθηναίους που συγκεντρώθηκαν για να την απολαύσουν κάτω από τον έναστρο ουρανό.

Η ορχήστρα και η χορωδία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, ερμήνευσαν υπό την διεύθυνση του Ισίν Μετίν, αποσπάσματα από τα έργα που θα παρουσιαστούν στο Θέατρο Ολύμπια (και την αίθουσα Τριάντη στο Μέγαρο) την καλλιτεχνική περίοδο 2011-12. Συγκεκριμένα παρουσιάστηκαν αποσπάσματα από:
• Το Ελιξίριο του Έρωτα [L’elisir d’amore] του Γκαετάνο Ντονιτσέττι, το οποίο θα ανοίξει την νέα καλλιτεχνική περίοδο στις 14 Οκτωβρίου 2011.

• Την οπερέτα η Κρητικοπούλα του Σπυρίδωνος Φιλίσκου Σαμάρα, η οποία θα κάνει πρεμιέρα στις 12 Νοεμβρίου 2011.

• Τον Φάουστ [Faust] του Σαρλ Γκουνό, ένα σημαντικό έργο ρεπερτορίου που επιστρέφει στην Ε.Λ.Σ. μετά από πολλά χρόνια και το οποίο θα παρουσιαστεί στις 20 Ιανουαρίου 2012.

• Τον Ναμπούκκο [Nabucco] του Βέρντι, την όπερα με την οποία ολοκληρώθηκε η προηγούμενη καλλιτεχνική περίοδος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

• Τον Ένα Χορό μεταμφιεσμένων [Un ballo in maschera], μία από τις ελάχιστες περιπτώσεις λυρικού έργου του Βέρντι όπου το χιούμορ κατέχει ξεχωριστή θέση, το οποίο θα κάνει πρεμιέρα στις 17 Δεκεμβρίου 2011.

• Το διάσημο Μπαλέτο του Προκόφιεφ Ρωμαίος και Ιουλιέττα, το οποίο θα παρουσιαστεί στις 6 Μαΐου 2012.

• Το διάσημο βαλς Φωνές της άνοιξης του Γιόχαν Στράους υιού, από την παραγωγή Όλοι χορεύουν βαλς που περιλαμβάνει τρεις χορογραφίες του Ρενάτο Τζανέλλα, νέου διευθυντή του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, η οποία θα κάνει πρεμιέρα στις 27 Νοεμβρίου 2011.

• Την Εύθυμη χήρα [Die lustige Witwe] του Φραντς Λέχαρ, ίσως την τελευταία από τις πολύ διάσημες βιεννέζικες οπερέτες, η οποία θα κάνει πρεμιέρα στις 22 Φεβρουαρίου 2012.

Οι τρεις σολίστ Γιάννης Χριστόπουλος, Μαρία Μητσοπούλου, Γωγώ Ηλιοπούλου καταχειροκροτήθηκαν για τις υπέροχες ερμηνείες τους.

Πηγή: skai.gr