Επιμήκυνση των πνευματικών δικαιωμάτων της μουσικής στην Ευρώπη?

Οι μουσικοί πιθανώς εξασφαλίσουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων των έργων τους στην Ευρώπη, βοηθώντας τους καλλιτέχνες και τις δισκογραφικές εταιρείες καθώς τα έσοδα από τη μουσική μειώνονται και η Ευρώπη σχεδόν ευθυγραμμίζεται με το ισχύον καθεστώς των ΗΠΑ.

Οι καλλιτέχνες όπως οι Paul McCartney και Cliff Richard ηγούνται εδώ και χρόνια μια εκστρατείας για την επιμήκυνση των πνευματικών δικαιωμάτων της μουσικής στην Ευρώπη, καθώς σήμερα το όριο στην Ευρώπη είναι στα 50 χρόνια.

Μια ανώνυμη πηγή από την ΕΕ τόνισε την Παρασκευή: «Παρόλο που κάποιες χώρες αντιτίθενται, φαίνεται πιθανή μια επιμήκυνση της προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων από τα 50 στα 70 χρόνια».

Οι υπουργοί των χωρών της ΕΕ αναμένεται να ψηφίσουν επί του θέματος στις Βρυξέλλες, σήμερα, Δευτέρα.

Η κίνηση αυτή θα παράσχει πρόσθετα δικαιώματα στις δισκογραφικές εταιρείες όπως οι Universal, Sony Music Entertainment, Warner Music Group και η ΕΜΙ- που ίσως πωληθούν σύντομα από την ιδιοκτήτρια Citigroup.

Οι παγκόσμιες δισκογραφικές πωλήσεις μειώθηκαν πέρυσι κατά 9% στα 11,5 δις ευρώ, λόγω της ανεξέλεγκτης πειρατείας που πλέον έχει μπει στην αγορά, ενώ 19 από τα 20 τραγούδια κατέβηκαν παράνομα από το διαδίκτυο, σύμφωνα με την Διεθνή Ομοσπονδία της Φωνογραφικής Βιομηχανίας.

Ο επικεφαλής της ομοσπονδίας,  Frances Moore, είπε την Παρασκευή: «Επιμηκύνοντας το όριο προστασίας στα 70 χρόνια θα γεφυρώσουμε το κενό μεταξύ της Ευρώπης και των διεθνών εταίρων της και θα βελτιώσουμε τις συνθήκες επένδυσης σε νέα ταλέντα».

Τα πνευματική δικαιώματα στη μουσική στις ΗΠΑ διαρκούν 95 χρόνια.

Οι κατάλογοι παλαιότερης μουσικής των εταιρειών μουσικής έχουν αυξηθεί σε αξία, καθώς η διανομή στο διαδίκτυο τους καθιστά πιο προσβάσιμους. Επίσης, οι παλαιότεροι «φαν» είναι πολύ πιο πιθανό να πληρώσουν για την ψηφιακή μουσική παρά οι έφηβοι.

Ωστόσο ο αναλυτής μουσικής Mark Mulligan υπογράμμισε ότι η μουσική βιομηχανία θα ήταν καλύτερο να εστιάσει τις προσπάθειές της στις νέες προκλήσεις της ψηφιακής εποχής.

«Πόσο σοφό είναι να έχει επενδύσει τόσο πολλές προσπάθειες στην υπεράσπιση του ιστορικού ενεργητικού της μουσικής βιομηχανίας, όταν η αναστάτωση που έχει προκληθεί από την τεχνολογία πραγματικά απαιτεί προσοχή;» διερωτάται.
Πηγή: EurActiv.gr