Το πρόγραμμα του 2ου Διεθνούς Τζαζ Φεστιβάλ Καλαμάτας

Tην Παρασκευή 22 Ιουλίου στο Πάρκο των Σιδηροδρόμων στο χώρο του Πατινάζ, ξεκινάει το Φεστιβάλ με το δυναμικό So & So Quartet, ένα εξαιρετικό κιθαριστικό τζαζ κουαρτέτο με νέους Καλαματιανούς μουσικούς με την μουσική επιμέλεια του ντράμερ Αντώνη Κουτίβα. Το ίδιο βράδυ εκλεκτός καλεσμένος του Φεστιβάλ ο βιρτουόζος κιθαρίστας και τραγουδιστής Adedeji Adetayo από τη Νιγηρία με τους Neo Yoruba People μας απογειώνει με jazz-funk και afro beat διάθεση.
Η συναυλία θα είναι ανοιχτή για το κοινό.

Το Σάββατο 23 Ιουλίου, στο  Αμφιθέατρο του Κάστρου Καλαμάτας μας έρχεται από το Βασιλικό Κονσερβατόριο της Χάγης ο εκρηκτικός πιανίστας Γιώργος Τσώλης με το τρίο του και μας ταξιδεύουν μέσα από πρωτότυπες συνθέσεις στην πολύχρωμη ιστορία του τζαζ πιάνο.  Ακολουθεί η εξ Ολλανδίας Αλεξάνδρα Λέρτα που με την αιθέρια φωνή της και τους Ad Hoc Quartet μας παρουσιάζουν πολύ φρέσκιες διασκευές κλασικών τζαζ τραγουδιών του 30' και του '40. Καλεσμένος τους ο καλός Έλληνας σαξοφωνίστας Γιάννης Παπαναστασίου.

Η Κυριακή 24 Ιουλίου είναι άλλη μια τζαζ βραδιά στο Κάστρο. Άνοιγουν οι ατμοσφαιρικοί και υποχθόνια μελωδικοί Broken Fingers του Γιώργου Δασκαλάκη από την Ουτρέχτη με τον Καλαματιανό Πάνο Μάραντο στο μπάσο. Το Φεστιβάλ κλείνει με το project του συνθέτη-ενορχηστρωτή και κοντραμπασίστα από τη Νέα Υόρκη Πέτρου Κλαμπάνη "Contextual" (CD Inner Circle Music 2011). Κοντραμπάσο μέσα από loop station, ο Mingus και το ελληνικό Θαλασσάκι, κουαρτέτο εγχόρδων, φωνή, πιάνο και περίεργα κρουστά συνθέτουν τον μουσικό καμβά πάνω στον οποίο αναπτύσσονται οι ήχοι του Κλαμπάνη. Μαζί του ένα διεθνές μωσαϊκό εξαιρετικών μουσικών όπως ο Bodek Janke στα κρουστά ο Gilad Hekselman στην κιθάρα, ο Σπύρος Μάνεσης στο πιάνο και η Ελένη Βαλεντή στη φωνή.

Την Τετάρτη, 6 Ιουλίου, στην Αθήνα θα γίνει πάρτυ - press conference για το Φεστιβάλ στο Floral των Εξαρχείων.

Το 2ο Διεθνές Τζαζ Φέστιβαλ Καλαμάτας διοργανώνεται από την αστική μη-κερδοσκοπική εταιρεία "Mellotron" και τους μουσικούς Κώστα Γιαξόγλου και Βασίλη Κουτίβα, υπό την αιγίδα του Δήμου Καλαμάτας και της Κοινωφελούς Επιχείρησης "Φάρις". Αρωγός είναι ο υπό ίδρυση Σύλλογος Φίλων της Τζαζ και Δημιουργικής Μουσικής Καλαμάτας. Συνεπικουρούν το Κέντρο Νέων Καλαμάτας, οι Ποδηλάτες Καλαμάτας αναμέσα σε άλλους.

Τη γραφιστική επιμέλεια και την οπτική επικοινωνία έχει ο Λευτέρης Σταματελόπουλος (diadrasi), στον ήχο -και όχι μόνο- θα είναι ο Αλέξης Γκίκας, στη βιντεοντεοσκόπηση ο Λεωνίδας Παπαδόπουλος, την τεχνική κάλυψη σε ήχο και φώτα έχει ο Στέλιος Δ. Ζωάκος, ενώ πολύτιμοι συμπαραστάτες οι επαγγελματίες της Καλαμάτας και φυσικά οι εθελοντές μας!

Παρασκευή 22 Ιουλίου, 21:00
ελεύθερη είσοδος
Πάρκο Σιδηροδρόμων - χώρος πατινάζ

  • So and So Quartet
  • Adedeji Adetayo's Neo Yoruba People


Σάββατο 23 Ιουλίου, 21:00
είσοδος 12€
Αμφιθέατρο Κάστρου

  • Γιώργος Τσώλης Τρίο
  • Αλεξάνδρα Λέρτα & Ad Hoc Quartet - guest Γ. Παπαναστασίου


Kυριακη 24 Ιουλίου, 21:00
είσοδος 12€
Αμφιθέατρο Κάστρου

  • Broken Fingers 
  • Petros Klampanis "Contextual"

ADEDEJI ADETAYO & NEO YORUBA PEOPLE
Συνθέτης, τραγουδιστής και κιθαρίστας, ο Deji Adetayo θα μπορούσε από μόνος του να ακουστεί ως ένα ολόκληρο φωνητικό σύνολο.  Η επιλογή του υλικού παντρεύει αρμονικά τη jazz και το afrobeat με τη soul και το gospel με τη folk και τη funk. Οι μουσικές του έχουν ηχογραφηθεί στη Νιγηρία, την Ελλάδα, την Ισπανία και την Ολλανδία, συμπεριλαμβάνοντας μερικούς από τους καλύτερους μουσικούς της κάθε χώρας. Μαζί του ο Βαγγέλης Στεφανόπουλος στα πλήκτρα, ο Γιάννης Αγγελόπουλος στα τύμπανα και ο Daniel Adegbola στο ηλ. μπάσο και τα φωνητικά.

ΠΕΤΡΟΣ ΚΛΑΜΠΑΝΗΣ: CONTEXTUAL
Ο Πέτρος Κλαμπάνης, μπασίστας, συνθέτης και ενορχηστρωτής που τα τελευταία χρόνια ζει στη Νέα Υορκή, θα παρουσιάσει στο Καλαμάτα Τζαζ Φεστιβάλ το ντεμπούτο CD του "Contextual" (2011 Inner Circle Music) με τη σύμπραξη σπουδαίων μουσικών από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Ο Σπύρος Μάνεσης στο πιάνο, ο Bodek Janke στα κρουστά και η Ελένη Βαλεντή στη φωνή. Ενώ special guest θα είναι ο Gilad Hekselman στην κιθάρα. Το project έχει ήδη πάρει εξαιρετικές κριτικές στον διεθνή μουσικό τύπο.

Από τo Γενάρη του 2008, ζει στη Νέα Υόρκη. Είναι κάτοχος του Μaster of Performance, του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης (CUNY, Aaron Copland School of Music). Σε αυτό το διάστημα έχει συνεργαστεί με πολλούς σημαντικούς εκπροσώπους της Νεοϋορκέζικης τζαζ σκηνής (Paul Bollenback, Gilad Hekselman, David Berkman, Gretchen Parlato, Ron Affif, Yotam Silberstein, Antonio Hart, Christos Rafailides, Βodek Janke κ.α.). Είναι συνεργάτης του Ιονίου Πανεπιστημίου της Κέρκυρας.

BROKEN FINGERS
Οι Broken Fingers είναι το project του κιθαρίστα Γιώργου Δασκαλάκη που ζει και εργάζεται στην Ουτρέχτη της Ολλανδίας. Εκεί βρέθηκε πριν από λίγα χρόνια για να φοιτήσει ως μεταπτυχιακός φοιτητής στο  Τζαζ Τμήμα του Utrecht Conservatorium. To γκρουπ δημιουργήθηκε στην Ολλανδία το 2009. Οι διακριτικά κεντημένες μελωδίες του Δασκαλάκη αποτελούν τον καμβά πάνω στον οποίο εξελίσσεται ο ομαδικός αυτοσχεδιασμός και το interplay της μπάντας. Πατώντας σε γερές βάσης τεχνικής και μουσικής γνώσης οι μουσικοί εκκινούν σε ένα ηχητικό ταξίδι μέσα από τα μονοπάτια της τζαζ και της avant garde. Το πολύ ενδιαφέρον τζαζ σύνολο αποτελείται από τον Χιλιανό Alejandro Rivas στο σαξόφωνο, τον Αυστριακό Martin Grabher στα ντραμς, τον Κρητικό Γιάννη Χατζηδάκη στο πιάνο και τον εξαιρετικό νέο μουσικό από την Καλαμάτα Πάνο Μάραντο στο κοντραμπάσο.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΛΕΡΤΑ & AD HOC QUARTET feat. ΥΑΝΝΙS PAPANASTASSIOU
Η Αλεξάνδρα Λέρτα αποφάσισε να εγκαταλείψει την καριέρα της ως ηθοποιός (απόφοιτος της Σχολής του Εθνικού Θεάτρου) και να ακολουθήσει το δρόμο της τζαζ όταν βρέθηκε σε ένα σεμινάριο της μεγάλης Sheila Jordan το 2001. Φέτος αποφοίτησε επιτυχώς από τη Βασιλική Ακαδημία της Χάγης και  θα παρουσίασει με τους Ad Hoc Quartet τη δική της προσέγγιση σε γνωστά κομμάτια της τζαζ του '30 και του '40. Ενορχηστρώσεις σπιρτόζες και περιπετειώδεις που στηρίζονται στους δυνατούς σολίστες και στο δεμένο παίξιμο. H μπάντα δημιουργήθηκε στην Ολλανδία και μέλη της είναι ο Ισπανός Miguel Rodriguez στο πιάνο, ο Robbert Jan van Straalen από την Ολλανδία στα ντραμς και ο βιρτουόζος κοντραμπασίστας Βασίλης Στεφανόπουλος.  Μαζί της ο γνωστός Έλληνας τζαζ σαξοφωνίστας Γιάννης Παπαναστασίου.
 
ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΩΛΗΣ ΤΡΙΟ
Ο Κεφαλλονίτης πιανίστας και συνθέτης Γιώργος Τσώλης ζει από το 2004 στην Χάγη και έχει ολοκληρώσει τις σπουδές στο Master του Τζαζ Τμήματος της Βασιλικής Ακαδημίας της Χάγης. Το δεμένο τριο του με τους Στάθη Έλιο στο κοντραμπάσσο και τον Ιταλό Fransesco de Rubeis στα ντραμς παίζει τις δικές του  συνθέσεις και έχει αναφορές στη fusion jazz του Chick Corea, στη latin ρυθμολογία και την εκρηκτικότητα του Michel Camilo. Η μουσική  του εστιάζει στις αρμονικές εναλλαγές μιας  έντονης δυναμικής  με μια πιο εσωστρεφή και μελωδική χροιά. Ο Τσώλης έχει εμφανιστεί επανειλημμένως σε φεστιβάλ και συναυλιακούς χώρους εντος και εκτός Ελλάδος και έχει συνεργαστεί με μουσικούς όπως Heijn van der Geyn, Eric Ιneke, John Ruoco, David De Marez Oyens κ.α.
Πηγή: skai.gr