“Το φονικό τής Ιζαμπέλλας Μόλναρ” του Δ. Χατζή από Το Πρόχειρο Θέατρο

“Εκεί που φωλιάζει μία και μόνη για όλες τις τέχνες, η ποίηση.” Εκεί, ο Δημήτρης Χατζής ανιχνεύει “την ασίγαστη, ανημέρευτη προσπάθεια του ανθρώπου για την ομορφιά, την τέχνη, την ευτυχία, μέσα απ' την αδυναμία, τη ματαιότητα, την απελπισιά και την άρνηση.” Κι εκεί, οι μαστόροι Τού Πρόχειρου Θεάτρου “ζυμώνουν” τη δική τους ποιητική στιγμή, “ψωμίζοντας” το προϊόν τού μόχθου τους στούς αληθινούς αποδέκτες, τούς κάθε φορά μοναδικούς και απόλυτους, τούς θεατές. Μια πρωτότυπη ανάγνωση του διηγήματος του Δημήτρη Χατζή «Το Φονικό της Ιζαμπέλλας Μόλναρ» θα παρουσιάσει “Το Πρόχειρο Θέατρο” στο Ιωνικό Κέντρο, Λυσίου 11 στην Πλάκα από τις 13 Μαΐου έως τις 19 Ιουνίου, κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 9.30 μ.μ.

Το διήγημα του Χατζή διερευνά τη σχέση της τέχνης με τη ζωή μέσα από τον κόσμο της Ουγγαρέζας γλύπτριας Ιζαμπέλλας Μόλναρ. Δοσμένο σε πρώτο πρόσωπο, και υιοθετώντας παράλληλα πολλά στοιχεία δοκιμιακής γραφής, το διήγημα θέτει καίρια ζητήματα πάνω στη σχέση ανάμεσα στην καλλιτεχνική δημιουργία και την προσωπική ζωή και πραγματικότητα. Βασική μέριμνα Του Πρόχειρου Θεάτρου, στην προκειμένη περίπτωση, είναι να μεταφερθεί πιστά ο αφηγηματικός χαρακτήρας του διηγήματος αποδίδοντας πλήρως το πνεύμα του Δημήτρη Χατζή.

“Το Πρόχειρο Θέατρο” ιδρύθηκε για να προσφέρει καταφύγιο σε μαστόρους του θεάτρου και στην ανάγκη να συνεχίσουν να ασκούν την τέχνη τους μέσα στους δύσκολους χρόνους που διανύουμε. Η πρώτη επίσημη εμφάνιση του στο κοινό έγινε το 2009 στην ιστορική σκηνή του θεάτρου Τέχνης Κάρολος Κούν, με την παράσταση «Cafe la femme - Η πιο δυνατή». Φέτος, με το αριστουργηματικό διήγημα του Δ. Χατζή, Το Πρόχειρο Θεάτρο πλάθει τη δική του ποιητική στιγμή.

Το Ιωνικό Κέντρο σπουδών, ιδρύθηκε το 1977 στη Χίο, όπου και ανέπτυξε δραστηριότητες στο πλαίσιο Κύκλου Ελληνικών Σπουδών, με την οργάνωση σεμιναρίων, εργαστηρίων τέχνης, μαθημάτων της ελληνικής γλώσσας και εκπαιδευτικών προγραμμάτων κυρίως για φοιτητές του εξωτερικού. Τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιείται στην Αθήνα, με ανάλογα προγράμματα, και με την οργάνωση συνεδρίων, σεμιναρίων, ομιλιών, συναυλιών και εκθέσεων.

Για την πραγματοποίηση της παράστασης, η Αίθουσα Τέχνης ΑΠΕΛΛΗΣ του Ιωνικού Κέντρου διαμορφώθηκε έτσι ώστε να αποπνέει την αίσθηση εργαστηρίου τέχνης.

Συντελεστές της Παράστασης

Σκηνοθεσία : Δέσποινα Γκάτζιου
Ηθοποιοί : Ειρήνη Ράπτη, Ηλέκτρα Γεννατά, Δέσποινα Γκάτζιου,
και με την ευγενική συμμετοχή των ‘Ερικα Γεωργιοπούλου, Λίνου Ιωαννίδη
Ηχογραφημένη φωνή : Γιώργος Γκάτζιος
Φωτισμοί : Χάρης Δάλλας

Πρεμιέρα : Παρασκευή 13 Μαΐου, 9.30 μ.μ
Διάρκεια: 13 Μαΐου - 19 Ιουνίου 2011
Παραστάσεις : Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή, 9.30 μ.μ, διάρκεια παράστασης 1 ώρα
Τιμές Εισιτηρίων : 15 ευρώ, 10 ευρώ (φοιτητές, νέοι), ατέλειες
Διεύθυνση : Ιωνικό Κέντρο, Λυσίου 11, 105 56 Πλάκα
Τηλ. κρατήσεων : 210 3246614 (10.00 π.μ – 5.00 μ.μ)

“Το Πρόχειρο Θέατρο”

“Το Πρόχειρο Θέατρο” δεν είναι μια ακόμα θεατρική ομάδα, αλλά ένα καταφύγιο μαστόρων της τέχνης του θεάτρου, οι οποίοι απελπισμένα αναζητούν ένα χώρο που θα φιλοξενεί την ανάγκη τους να εξασκούν την τέχνη αυτή. Είναι γεγονός ότι η μοίρα των σύγχρονων θεατρικών ηθοποιών -συνειδητά τους διαφοροποιώ απ΄τους τηλεοπτικούς – είναι η ανεργία. Πλειάδα σημαντικότατων και ιδιαιτέρως καλλιεργημένων ηθοποιών, με εξαιρετικά προσόντα και λαμπρή εκπαίδευση, δεν έχουν καμία επαγγελματική πρόσβαση στα θεατρικά δρώμενα του τόπου μας. Για να αποφύγουμε λοιπόν τον μαρασμό και την εξαφάνιση, δεδομένου ότι η μακροχρόνια απουσία ενός τεχνίτη από την τέχνη του σημαίνει αυτόματα την κατάργησή του, αποφασίσαμε την ίδρυση του Πρόχειρου Θεάτρου. Λειτουργούμε ως εξής: Καθημερινά συναντιόμαστε εξασκούμενοι πάνω σε ένα δοσμένο θέμα, με αφοσίωση, αυστηρότητα και ακραίο επαγγελματισμό, ως εάν επρόκειτο για κανονική θεατρική παραγωγή. Όμως ούτε χρήματα υπάρχουν, ούτε χώρος για να παρουσιάσουμε τη δουλειά μας. Έτσι, λοιπόν, το προϊόν του μόχθου μας έχει ελάχιστες ελπίδες να παρουσιαστεί στο κοινό. Η πρώτη μας παράσταση (Cafe la femme) είχε την τύχη να στεγαστεί στην ιστορική σκηνή της Φρυνίχου 14 του θεάτρου Τέχνης Κάρολος Κουν και αυτό μας γέμισε αισιοδοξία και ελπίδα .
Πηγή: skai.gr