Η Μίνα Αδαμάκη μιλά για τη Δεσποινίδα Τζούλι

Στο Λονδίνο του 1945, παραμονές της ιστορικής νίκης των Εργατικών, τοποθετεί ο Πάτρικ Μάρμπερ τη δράση του κλασικού έργου «Δεσποινίς Τζούλι». Η παράσταση ανεβαίνει στο θέατρο «Τόπος Αλλού» με τους Μαρία Σολωμού, Μάξιμο Μουμούρη και Τζωρτζίνα Παλαιοθόδωρου, σε μετάφραση, διασκευή και σκηνοθεσία Μίνας Αδαμάκη που μιλά στη Μάνια Ζούση.

Λίγα λόγια για την παράσταση

Το κλασσικό έργο του Στριντμπεργκ σε μία ρηξικέλευθη διασκευή του πολύ γνωστού στο Ελληνικό κοινό Πάτρικ Μάρμπερ (Closer, Ο Δον Ζουάν στο Σόχο).

Ο ανελέητος και λυσσαλέος πόλεμος αρσενικού και θυλικού σε τοποθετημένος σε μια εποχή επίσης έντονων συγκρούσεων και ριζικών αλλαγών.

Η επέμβαση και η αλλαγή του Μάρμπερ είναι ότι μεταφέρει τη δράση της τραγωδίας του Στρίντμπεργκ "Δεσποινίς Τζούλι" από την κουζίνα ενός αρχοντικού στη Σουηδία του 1888, όπου διαδραματίζεται το πρωτότυπο, στην κουζίνα μιας αριστοκρατικής έπαυλης στα περίχωρα του Λονδίνου στις 26 Ιουλίου του 1945, τη βραδιά που το Αγγλικό Εργατικό Κόμμα κέρδισε τις πρώτες μετά τον πόλεμο εκλογές με μια σαρωτική νίκη σ' ολόκληρη την Αγγλία που έμεινε στην ιστορία.

Ο Μάρμπερ ακολουθεί την πλοκή του πρωτότυπου, με τα πρόσωπα-την αριστοκράτισσα Τζούλι, τον υπηρέτη/σοφέρ Τζον και την μνηστή του μαγείρισσα Χριστίνα- να παραμένουν τα ίδια, ενώ ο άξονας του έργου, δηλαδή η πάλη των τάξεων και των δύο φύλων, με την μεταφορά της χρονικής συνθήκης σ' ένα περιβάλλον τόσο φορτισμένο πολιτικά, (η Αγγλία ήταν στα πρόθυρα επανάστασης, με τις λαϊκές μάζες να έρχονται στο προσκήνιο), παίρνει έναν εκρηκτικό χαρακτήρα.

Το έργο στη διασκευή του Μάρμπερ παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Πρεμιέρα 8 Απριλίου 2011
Τετάρτη 8.00, Πεμπτη 9.30, Παρασκευη 9.30
Σαββάτο 7.00 & 9.30μμ
Κυριακή 8.00 μμ
Μέχρι 6 Ιουνίου 2011

Μετάφραση, Σκηνοθεσία, Σκηνικό, Μουσική επιμέλεια: ΜΙΝΑ ΑΔΑΜΑΚΗ
Κοστούμια: ΜΙΚΑ ΠΑΝΑΓΟΥ
Φωτισμοί: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΑΓΚΟΥΔΑΚΗ
Παίζουν: ΜΑΡΙΑ ΣΟΛΩΜΟΥ, ΜΑΞΙΜΟΣ ΜΟΥΜΟΥΡΗΣ, ΤΖΩΡΤΖΙΝΑ ΠΑΛΑΙΟΘΟΔΩΡΟΥ
Πηγή: skai.gr