O Μπομπ Ντίλαν στο Βιετνάμ

Μετά από σχεδόν πέντε δεκαετίες αφότου πρωτοτραγούδησε για έναν πόλεμο που συνεχίζει να στοιχειώνει μια ολόκληρη γενιά Αμερικανών, ο θρυλικός τραγουδιστής Μπομπ Ντίλαν θα κάνει μια συναυλία στην πόλη Χο Τσι Μιν (πρώην Σαγκάη) το βράδυ της Κυριακής, όπου αναμένεται να παρουσιάσει μερικά από το πιο κλασικά αντιπολεμικά τραγούδια του, 36 χρόνια μετά το τέλος του πολέμου.

Σύμφωνα με τον Τραν Λονγκ Αν, τον 67χρονο αντιπρόεδρο του Συλλόγου Βιετναμέζων Συνθετών, "η μουσική του Ντίλαν άνοιξε τον δρόμο για να χρησιμοποιηθεί η μουσική ως όπλο κατά του πολέμου στο Βιετνάμ, κατά της αδικίας και του ρατσισμού". Η μουσική του Ντίλαν άγγιξε χιλιάδες νέους ανθρώπους κατά τη διάρκεια της ταραχώδους δεκαετίας του 1960 και του παρακίνησε να κατέβουν στους δρόμους και να απαιτήσουν την λήξη των εχθροπραξιών στη χώρα της Νοτιανατολικής Ασίας.

Ο πόλεμος έληξε στις 30 Απριλίου 1975 όταν οι βόρειες κομμουνιστικές δυνάμεις κατέλαβαν την υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ πρωτεύουσα του νοτίου Βιετνάμ, επανενώνωντας έτσι τη χώρα. Περισσότεροι από 58,000 Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν τότε μαζί με 3 εκατομμύρια Βιετναμέζους. 1,700 Αμερικανοί ακόμα αγνοούνται και γίνονται προσπάθειες μέχρι και σήμερα για την ανεύρεση τους.

Ο Ντίλαν, 69 χρονών σήμερα, είναι ένας από τους μεγαλύτερους ξένους καλλιτέχνες που έχουν παίξει ποτέ στο Βιετνάμ, όπου η Κομμουνιστική κυβέρνηση ασκεί ακόμα αυστηρούς ελέγχους σε κάθε μορφής ελεύθερης έκφρασης. Το θέατρο των 8,000 θέσεων αναμένεται πως θα γεμίσει, αν και οι περισσότεροι Βιετναμέζοι γνωρίζουν τα νέα αστέρια της ποπ παρά τους παλιούς θρύλους της ροκ.

Η συναυλία στο Βιετνάμ γίνεται μετά από 2 εμφανίσεις του Ντίλαν στην Κίνα, όπου δέχτηκε κριτική από δυτικούς δημοσιογράφους γιατί αποδέχτηκε τις συστάσεις της Κινεζικής εξουσίας να μην τραγουδήσει τα δυο δημοφιλή του αντιπολεμικά τραγούδια "The Time Tey Are a'Changin'" και το "Blowin' in the Wind".
Πηγή: skai.gr