Κρατείται από τις Κινεζικές αρχές ο γνωστός καλλιτέχνης-ακτιβιστης Αϊ Ουέϊουεϊ

O Κινέζος καλλιτέχνης και ακτιβιστής Αϊ Ουέϊουεϊ είναι το πιο πρόσφατο όνομα σε μια ευρεία λίστα αντιφρονούντων που κρατείται και είναι υπό έρευνα για πιθανά οικονομικά εγκλήματα, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Κίνας.

Το πρακτορείο ειδήσεων Xinhua ανέφερε ότι η αστυνομία ερευνά τον Αϊ, ο οποίος συνελήφθη  στο διεθνές αεροδρόμιο του Πεκίνου κατά την διάρκεια επιβίβασής του σε πτήση με προορισμό το Χονγκ Κονγκ.

Η σύζυγος του Αϊ, Λου Κουινγκ, είπε πως δεν υπάρχει ακόμα επίσημη επιβεβαίωση από την αστυνομία για την έρευνα και δεν έχει λάβει ενημέρωση για το που κρατείται ο σύζυγός της.

Η αστυνομία έκανε επίσης έρευνα στο στούντιο του 53χρονου καλλιτέχνη, ο οποίος έχει γίνει γνωστός ανά τον κόσμο για το προκλητικό του καλλιτεχνικο έργο που συνήθως ασκεί κριτική στο Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας.

Η πιο πρόσφατη δουλειά του ΑΪ εκτίθεται στο μουσείο Tate Modern του Λονδίνου με χορηγό την Unilever.

Οι ακτιβιστικές του δραστηριότητες περιλαμβάνουν καταγγελίες για την πρόχειρη κατασκευή ενός σχολείου στη νοτιοδυτική Κίνα που κατέρρευσε σε σεισμό του 2008, καθώς επίσης και για μια πρόσφατη πυρκαγιά στη Σαγκάη που είχε 58 νεκρούς.

Στη δίκη ενός άλλου ακτιβιστή στην περιοχή Σιχουάν το 2009, ο Αϊ ισχυρίστηκε ότι η αστυνομία δεν του επέτρεψε να καταθέσει, ξυλοκοπώντας τον.

Τον Ιανουάριο, το νέο του στούντιο στη Σαγκάη κατεδαφίστκε από τις αρχές σε μια προφανή ενέργεια αντιποίνων για κριτική που είχε κάνει στις αρχές της πόλης, ενώ ένα μήνα αργότερα ακυρώθηκε η πρώτη του μεγάλη σόλο έκθεση στην ηπειρωτική Κίνα λόγω πολιτικών διαφορών.
Πηγή: skai.gr