Η οικουμενική διάσταση του Καβάφη

Αγάπησε την Αίγυπτο και ιδιαίτερα την Αλεξάνδρεια, την οποία και ύμνησε στο έργο του, κι εκείνη τού ανταπέδωσε την αγάπη αυτή με τον πλέον απόλυτο τρόπο. Ο Κωνσταντίνος Καβάφης γαλουχήθηκε στους κόλπους της αιγυπτιακής κοινωνίας, "ζυμώθηκε" με τους ανθρώπους της, κατάφερε να μετουσιώσει σε λόγο, σκέψεις συναισθήματα, ιδέες, ιδανικά και να γίνει ο "Καβάφης της Οικουμένης".

Η οικουμενική διάσταση του έργου του πολυσχιδούς Έλληνα ποιητή "ξεδιπλώθηκε" την Τετάρτη το βράδυ από τους ομιλητές στην έναρξη του 11ου Διεθνούς Λογοτεχνικού Συμποσίου για τον Κωνσταντίνο Καβάφη, που φιλοξενήθηκε στη μικρή αίθουσα συναυλιών της Όπερας του Καΐρου.

Κατά την πρώτη ημέρα των τριήμερων εκδηλώσεων, έγινε και η απονομή των βραβείων Καβάφη (μετάλλια, με χαραγμένη την όψη του ποιητή στις δυο όψεις και ορισμένους από τους στίχους του, φιλοτεχνημένα από την Ασπασία Παπαδοπεράκη).

Το Βραβείο Ποίησης έλαβαν οι Μιχάλης Γκανάς και Φουάντ Ταμάν, το Βραβείο Πεζογραφίας οι Δημήτρης Δημητριάδης και Γκαμάλ αλ Γιτάνι και το Βραβείο Μετάφρασης ο Σαμουήλ Μπισάρα.

Φορείς της διοργάνωσης είναι η πρεσβεία της Ελλάδος, το Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο Καΐρου, το Παράρτημα Αλεξανδρείας του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, η Ελληνική Όπερα του Καΐρου, οι Ελληνικές Κοινότητες Καΐρου και Αλεξανδρείας και η Αλεξανδρινή Βιβλιοθήκη.
Πηγή: skai.gr