Το τέλος ενός θρύλου

Παρασκευή 16.00 - 17.00: Αφιέρωμα του ΣΚΑΪ 100,3 στο "βασιλιά" της ποπ.
Στείλτε το μήνυμά σας πατώντας ΕΔΩ  (Πες την απόψή σου)

Ένας από τους πιο αγαπημένους, αλλά και αμφιλεγόμενους καλλιτέχνες, ο Μάικλ Τζάκσον, πέθανε από ανακοπή καρδιάς, σε ηλικία 51 ετών. Όπως έγινε γνωστό, ο διάσημος αμερικανός τραγουδιστής μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο από το σπίτι του στο ιατρικό κέντρο του Λος Άντζελες σε κωματώδη κατάσταση, όπου λίγες ώρες αργότερα επιβεβαιώθηκε ο θάνατός του.

Σύμφωνα με ιατροδικαστή τους Λος Άντζελες, για τα ακριβή αίτια του θανάτου θα πραγματοποιηθεί νεκροψία, τα αποτελέσματα της οποίας θα ειναι έτοιμα αργότερα σήμερα.

Ο Τζάκσον ετοιμαζόταν για μια σειρά συναυλιών που θα ξεκινούσαν από το Λονδίνο στις 13 Ιουλίου 2009 και θα ολοκληρώνονταν τον Μάρτιο του 2010 και όλα τα εισιτήρια για τις εμφανίσεις του είχαν εξαντληθεί από τον Μάρτιο.

Ο Τζάκσον είχε ξεκινήσει την καριέρα του σαν "παιδί θαύμα" συμμετέχοντας στο οικογενειακό συγκρότημα "The Jackson 5" πριν από περισσότερα από 40 χρόνια. Από το 2005, όταν απαλλάχθηκε από την κατηγορία της κακοποίησης ανηλίκου, ζούσε απομονωμένος.

"Ο Μάικλ βρισκόταν σε ένα ανέφικτο, δύσκολο και συχνά αυτοκαταστροφικό ταξίδι εδώ και χρόνια. Το ταλέντο του ήταν αναμφισβήτητο, αλλά έτσι ήταν και η ενόχλησή του για τους κανόνες του κόσμου", δήλωσε ο πρώην εκπρόσωπος του Τζάκσον, Μάικλ Λεβίν. "Ο άνθρωπος απλά δεν μπορεί να αντέξει σε τέτοια επίπεδα πίεσης", πρόσθεσε.
 
Ο Τζάκσον κατάφερε να κερδίσει 13 βραβεία Γκράμι, και υπολογίζεται ότι συνολικά πούλησε 750 εκατομμύρια δίσκους, ενώ το άλμπουμ Thriller (1982), έσπασε όλα τα ρεκόρ πωλήσεων παγκοσμίως (περισσότερα από 50 εκατομμύρια δίσκοι).

Αμφιλεγόμενο ταλέντο

 "Στην πραγματικότητα ο Μάικλ Τζάκσον έζησε είκοσι ζωές σε μόλις μία", γράφουν οι Τάιμς. Με μία περιουσία που εκτιμάται ότι έφτασε το 1 δισεκατομμύριο δολάρια, ο άνθρωπος αυτός παραμόρφωσε το πρόσωπό του και στη συνέχεια κλειδώθηκε σε μία φυλακή που ο ίδιος δημιούργησε και την ονόμασε Neverland (Χώρα του Ποτέ), με έναν ιδιωτικό ζωολογικό κήπο από κατοικίδια, ένα τρένο-μινιατούρα και μια ρόδα του λούνα παρκ όπου ανέβαινε μόνο αυτός.

Ο νεαρός Μάικλ μπορούσε να χορεύει και να τραγουδά εξίσου καλά. Έτσι, μόλις τον "έκλεισε" ο Μπέρι Γκόρντι από τη Motown Records, δεν υπήρχε καμιά αμφιβολία ότι θα γινόταν σταρ. Το φαινόμενο Μάικλ Τζάκσον, που στην εποχή της δόξας του ήταν εξίσου δημοφιλής με τον Ιησού και τον Ρόναλντ Ρίγκαν, δεν θα μπορούσε ποτέ να υπάρξει.

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι ο Τζάκσον έγραφε ο ίδιος τα τραγούδια του. Το Beat It και το Billie Jean, τα διασημότερα τραγούδια του διασημότερου άλμπουμ του, του Thriller, που μια εποχή πουλούσε ένα εκατομμύριο αντίτυπα την εβδομάδα και παραμένει το άλμπουμ με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στην ιστορία, ήταν δικές του συνθέσεις. Ούτε οι Μπιτλς δεν θα μπορούσαν να παινευτούν για αυτό το τριπλό ταλέντο: γράψιμο καταπληκτικών τραγουδιών, εξαιρετική ικανότητα στην ερμηνεία τους και χορευτικές κινήσεις που θα τις ζήλευε ένας επαγγελματίας αθλητής.

"Παρά την τρέλα του όμως, καταλήγει ο αρθρογράφος των Τάιμς, αυτό που ο Τζάκσον αφήνει πάνω απ' όλα πίσω του είναι μερικά από τα καλύτερα αμερικανικά τραγούδια του 20ού αιώνα. Και το πιο πιθανό είναι ότι για τη μουσική θα τον θυμούνται, όχι για όσα τη συνόδευσαν".

Ημερομηνίες - σταθμοί

• 1972: Ηχογραφεί τον πρώτο σόλο δίσκο του, το Got to be there, όντας ακόμη ανήλικος. 1979 ηχογραφεί το Off The Wall, με παραγωγό τον Κουίνσι Τζόουνς.
• 1982: Ηχογραφεί το Thrille, που σπάει ρεκόρ πωλήσεων παγκοσμίως
• 1987 & 1991: Κυκλοφορούν οι δίσκοι Bad και Dangerous, εξίσου αξιόλογοι, αλλά λιγότεροι εμπορικοί
• 1985... : Αρχίζει τις πλαστικές επεμβάσεις, λευκαίνει το δέρμα του και επεμβαίνει στη μύτη.
• 1993: Ένας 13χρονος τον κατηγορεί για σεξουαλική κακοποίηση. Η υπόθεση τελειώνει με συμβιβασμό και ο τραγουδιστής συμφωνεί να καταβάλει 23,3 εκατομμύρια δολάρια
• 1994: Παντρεύεται την κόρη του Έλβις Πρίσλεϊ, Λίζα Μαρί και την επόμενη χρονιά ηχογραφεί το HIStory. Μετά το διαζύγιό του με την Πρίσλεϊ παντρεύεται μια Αυστραλή νοσοκόμα, την Ντέμπι Ρόου, με την οποία απέκτησε δύο παιδιά, τον Πρινς Μάικλ Τζούνιορ και την Πάρις Μάικλ Κάθριν. Το 2002 και ενώ είχε ήδη χωρίσει με τη Ρόου απέκτησε άλλο ένα παιδί, τον Πρινς Μάικλ Β΄, από παρένθετη μητέρα.
• 2003: Προκαλεί σκάνδαλο όταν παραδέχεται σε ένα βρετανικό ντοκιμαντέρ ότι του αρέσει να κοιμάται, αθώα, με μικρά αγόρια.
Πηγή: skai.gr