Κλείσιμο

Διεθνείς προσωπικότητες σχολιάζουν τη βρετανική πρόταση για τα Μάρμαρα

Την έντονη αντίδραση προσωπικοτήτων διεθνούς ακτινοβολίας προκάλεσε η πρόταση μέσω του ΣΚΑΪ 100,3 του Βρετανικού Μουσείου για δανεισμό υπό προϋποθέσεις των γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα.

Μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο πρώην Βρετανός βουλευτής του Εργατικού κόμματος, Christopher Price, και μέλος της βρετανικής επιτροπής για την επιστροφή των γλυπτών ανέφερε ότι οι αυστηρές προϋποθέσεις του Βρετανικού Μουσείου καθιστούν το διάλογο ανέφικτο. Εκτίμησε μάλιστα ότι το Βρετανικό Μουσείο έκανε τη συγκεκριμένη πρόταση γνωρίζοντας ότι δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή από την ελληνική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τον ιστορικό Τέχνης Τομ Φλυν, η βρετανική πρόταση είναι άνευ ουσίας και έγινε για να αποσπάσει την προσοχή της κοινής γνώμης από το αίτημα της επιστροφής των γλυπτών.

Τέλος, ο Κρίστερ Κούμλιν, επικεφαλής σουηδικής επιτροπής για την επιστροφή γλυπτών, δήλωσε ότι το νέο Μουσείο της Ακρόπολης αποτελεί το σημαντικότερο επιχείρημα της ελληνικής πλευράς για την επιστροφή των γλυπτών και πρόσθεσε ότι το κενό που θα προκύψει στο Βρετανικό Μουσείο μπορεί να αναπληρωθεί με προγράμματα δανεισμού αρχαιοτήτων.
Πηγή: skai.gr