Στην Αριάν Μνουσκίν το Διεθνές Βραβείο Ίψεν

Στη γαλλίδα σκηνοθέτιδα Αριάν Μνουσκίν, ιδρύτρια του "Θεάτρου του Ήλιου", απονεμήθηκε το Διεθνές Βραβείο Ίψεν 2009, συνοδευόμενο από έπαθλο 2,5 εκατομμυρίων κορωνών (285.000 ευρώ). Η απονομή του βραβείου στην 70χρονη σκηνοθέτιδα θα πραγματοποιηθεί στις 10 Σεπτεμβρίου στο Όσλο.

Η νορβηγίδα ηθοποιός Λιβ Ούλμαν, η οποία ήταν επικεφαλής της επιτροπής του βραβείου, ανέφερε πως οι παραγωγές της Μνουσκίν "δίνουν στο κοινό το αίσθημα ότι συμμετέχει σε μια γοητευτική αφήγηση. Μια αφήγηση με διαστάσεις πληθωρικές, υπερφυσικές, που όμως ταυτόχρονα αποκαλύπτει τη ζωή". "Στο έργο της η Μνουσκίν έχει ασχοληθεί με ιστορίες των μεγάλων κρίσεων του πολιτισμού, με μάχες που έγιναν πριν από πολύ καιρό και με τις διώξεις και την απελπισία των προσφύγων στην εποχή μας", προστίθεται στη δήλωση της επιτροπής.

Η Μνουσκίν, οι παραγωγές της οποίας ξεκινούν από τους αρχαίους έλληνες τραγικούς και φθάνουν ως τον Σαίξπηρ, τον Μολιέρο και τον Άρνολντ Ουέσκερ, ίδρυσε το "Θέατρο του Ήλιου" το 1964.

Ο βρετανός σκηνοθέτης Πίτερ Μπρουκ είχε κερδίσει πέρυσι το βραβείο αυτό, το οποίο θεσπίστηκε από τη νορβηγική κυβέρνηση στη μνήμη του νορβηγού θεατρικού συγγραφέα Ερρίκου Ίψεν (1828-1906).
Πηγή: skai.gr