Οι ακτές της Μεσογείου λυγίζουν υπό το βάρος του τουρισμού και του real estate

Οι ακτές της μεσογείου, που εκτείνονται σε 21 χώρες, προσελκύουν το ένα τρίτο το παγκόσμιου τουρισμού.Ο αριθμός διεθνών επισκεπτών θα μπορούσε να ξεπεράσει τα 500 εκατ. μέχρι το 2030, έναντι μόλις 58 εκατ. το 1970, σύμφωνα με το κέντρο δραστηριοτήτων που υποστηρίζεται από το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών, Plan Bleu (Blue Plan).

Το τρέχον τουριστικό μοντέλο είναι μη αειφόρο, και η εκτενής ανάπτυξη του κλάδου θα χειροτερέψει τις πιέσεις στο περιβάλλον, αναφέρει το κέντρο.Ο πληθυσμός των ποταμών συνεχίζει να αυξάνεται σε επίπεδα συναγερμού. Από το 1970 έως το 2000 ο αριθμός διπλασιάστηκε στις νότιες και ανατολικές περιοχές, ανεβαίνοντας σε 75 έναντι 32 εκατ., σύμφωνα με το Plan Bleu.Παρά το γεγονός ότι οι περιοριστικοί νόμοι που έχουν τεθεί σε μερικές χώρες έχουν βελτιώσει την προστασία ορισμένων περιοχών, τα οικοσυστήματα συνεχίζουν να απειλούνται.

Πάνω από 8.000 χλμ. των ακτών που προσελκύουν το μεγαλύτερο αριθμό επισκεπτών στην Ισπανία δέχθηκαν πολλές πιέσεις, ειδικά μετά την έκρηξη των κατασκευών τη δεκαετία του 70’, μέχρι και την έκρηξη της φούσκας του real estate το 2008.

Οι ακτές της ενδοχώρας έχουν ήδη κατασκευές σε έκταση πάνω από 500 μέτρων σε ορισμένες περιοχές. Αυτό συμβαίνει στη Μάλαγα όπου τα σπίτια καλύπτουν το 81% των παράκτιων περιοχών. Μάλιστα, ένα τεράστιο λευκό ξενοδοχείο 21 ορόφων, σύμβολο των άναρχων και παράνομων κατασκευών των αρχών του αιώνα, κατασκευάστηκε σε προστατευόμενο φυσικό πάρκο της Ανδαλουσίας. Το Δικαστήριο έκρινε ότι η κατασκευή του ήταν παράνομη και ότι θα πρέπει να κατεδαφισθεί, ωστόσο η δομή παραμένει γιατί παραμένουν ανοικτές νομικές υποθέσεις για τον καθορισμό του εάν ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να αποζημιωθεί και λόγω έλλειψης πολιτικής βούλησης, όπως αναφέρει ο εκπρόσωπος της Greenpeace Ισπανίας, Pilar Marcos.

Στο Λίβανο, μόνο το 20% των παράκτιων περιοχών έχουν ελεύθερη πρόσβαση, και οι υπόλοιπες ιδιωτικοποιήθηκαν κυρίως εξαιτίας των τουριστικών συγκροτημάτων.
Ένα νέο τουριστικό πρότζεκτ στις βόρειες περιοχές του Anfeh έχει προκαλέσει την ανησυχία των περιβαλλοντολόγων. Το θέρετρο απειλεί ένα από τα παλαιότερα πεδία άλατος της Μεσογείου, που βρίσκεται σε περιοχή με πλούσιο αρχαιολογικό ενδιαφέρον.
Από το 1986, η Γαλλία έχει επιβάλλει νομοθεσία για τις ακτές, η οποία σύμφωνα με τις αρχές, προστατεύει τις ακτές από την αστικοποίηση, μια έκταση που καλύπτει επιφάνεια 15.000 χλμ., παρά τις πιέσεις από τις κατασκευές.
Στο νησί U Levante της Κορσικής, μια ένωση για το περιβάλλον, κέρδισε μια δικαστική υπόθεση 20ετίας, καθώς το δικαστήριο αποφάσισε τη κατεδάφιση ενός μεγάλου σπιτιού που κτίστηκε από Ελβετό επενδυτή σε προστατευόμενη περιοχή στις ακτές.

Αναδημοσίευση : tornosnews.gr
Πηγή: skai.gr