Έρευνα ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ: Οριακή αποκλιμάκωση στα λουκέτα εμπορικών καταστημάτων

Η έρευνα πραγματοποιείται σε εξαμηνιαία βάση στο κέντρο της Αθήνας, στον εμπορικό κέντρο του Πειραιά και σε κεντρικές εμπορικές αγορές της Αττικής. Συγκεκριμένα, σε τέσσερις τοπικές αγορές των βορείων προαστίων, στο Χαλάνδρι, στο Μαρούσι, στην Κηφισιά και στη Ν. Ιωνία. Επίσης, πραγματοποιείται στα δυτικά προάστια στο Περιστέρι και στα νότια προάστια στη Γλυφάδα και στην Καλλιθέα. Εκτός των περιοχών της Αττικής, πραγματοποιούνται καταγραφές στη Θεσσαλονίκη και στην Πάτρα. 

Τα βασικά συμπεράσματα των αναλυτών επικεντρώνονται στα εξής :
Αθήνα 
  • Απο το 2012, τον Μάρτιο του 2018 παρατηρείται το μικρότερο ποσοστό κλειστών καταστημάτων στην περιοχή ( 24,9% )
  • Νέες επιχειρήσεις διάφορων κλάδων εισέρχονται στην αγορά (εμπόριο τροφίμων, εστίαση, λοιποί κλάδοι) ενώ το λιανικό εμπόριο ένδυσης μειώνεται.
Για τις υπόλοιπες περιοχές της Αττικής :
Χαλάνδρι και Περιστέρι παρουσιάζουν βελτιώσεις στην αγορά λιανικού εμπορίου ενώ αντίθετα δυσμενέστερη είναι η κατάσταση σε Μαρούσι  Ν. Ιωνία, Γλυφάδα και Κηφισιά με αύξηση λουκέτων. ( 2,6%, 1,1% & 1,1% αντίστοιχα σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο)

Σε ότι αφορά τις περιφερειακές αγορές, το ΙΝΕΜΥ καταγράφει μικρέςμειώσεις σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο, στα όρια της σταθεροποίησης, των λουκέτων σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Πειραιά (-0,3%, -0,2% και -0,3% αντίστοιχα). Τόσο στον Πειραιά όσο και στην Πάτρα υπάρχει οριακή ενίσχυση της  εστίασης και υποχώρηση του λιανικού εμπορίου υπόδησης και των λοιπών κλάδων δραστηριότητας αντίστοιχα.

Δείτε εδώ το ΕΞΑΜΗΝΙΑΙΟ ΔΕΛΤΙΟ-ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΤΩΝ ΠΟΛΕΩΝ 
Πηγή: Νίκος Υποφάντης