Κλείσιμο

Ευρωπαϊκή Πύλη Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων :Η ιταλική κοινωνική καινοτομία μετατρέπει άχρηστα υφάσματα σε θέσεις εργασίας

Απώτερος στόχος της κοινωνικής καινοτομίας και επιχειρηματικότητας είναι να αξιοποιούνται επιχειρηματικές ιδέες με σκοπό την παροχή βοήθειας στην κοινωνία. Το πρόγραμμα Quid στη Βερόνα της Ιταλίας είναι ένα καλό παράδειγμα αυτού, επειδή αφορά τη χρήση υλικών που πετάνε οι παραγωγοί υφασμάτων στη Βόρεια Ιταλία και τη μετατροπή τους σε συλλογές ρούχων. Οι συλλογές αυτές πωλούνται, μετά, στα δύο καταστήματα του προγράμματος χρησιμοποιώντας την ίδια τη δική του εμπορική επωνυμία, αλλά και μέσω άλλων μεγάλων καταστημάτων στην Ιταλία.

Η μεγέθυνση του Quid αποδεικνύεται από τα οικονομικά του αποτελέσματα, με κύκλο εργασιών 240.000 ευρώ το 2014, και προβλεπόμενο κύκλο εργασιών  330.000 ευρώ το 2015. Η συνεργασία αποτελεί βασικό στοιχείο αυτής της επιτυχίας.

«Έχουμε δημιουργήσει χωριστές συνεργασίες με γνωστές ιταλικές μάρκες, οι οποίες συμμετέχουν στο πρόγραμμά μας», λέει η Anna Fiscale, ιδρύτρια του Quid.

Όλοι επωφελούνται από μια κοινωνική επιχείρηση, όπως λέει μια εργαζόμενη η Emma: «Έχω κάνει φυλακή για ένα παράπτωμα. Έμαθα πολλά πράγματα, όπως να δουλεύω με την Anna και τις άλλες κοπέλες που μου έδειξαν το πρόγραμμα. Έτσι είχα την ευκαιρία βγαίνοντας από τη φυλακή, να βρω δουλειά». Οι 15 εργαζόμενοι του προγράμματος είναι κατά κύριο λόγο γυναίκες σε ευάλωτη κατάσταση.

Η ΕΕ έχει αναγνωρίσει την επιτυχία του Quid, κι έτσι το πρόγραμμα κέρδισε ευρωπαϊκό βραβείο κοινωνικής καινοτομίας. Οποιοσδήποτε κλάδος μπορεί να λάβει μέρος, όπως επισημαίνει ο διοργανωτής του διαγωνισμού Xavier Le Mounier: «Μπορείτε να κερδίσετε  βραβείο 50.000 ευρώ, μπορείτε να λάβετε υποστήριξη με τη μορφή συμβουλών και καθοδήγησης, μπορείτε να βρείτε επαγγελματικούς συνεργάτες».

http://ec.europa.eu/small-business
Πηγή: skai.gr