Η Aston Martin κυκλοφορεί σε 25 αντίτυπα το θρυλικό DB5 του Τζέιμς Μπόντ

Η ευκαιρία για κάποιον να βιώσει στην πραγματικότητα τις κινηματογραφικές εμπειρίες του διάσημου πράκτορα Τζέιμς Μποντ προσφέρεται τώρα από την ίδια την αυτοκινητοβιομηχανία Aston Martin, η οποία αποφάσισε να κατασκευάσει 25 αντίτυπα του θρυλικού αυτοκινήτου DB5, του πιο διάσημου μοντέλου στις ταινίες.

Βέβαια, το μοντέλο που έκανε την πρώτη του εμφάνιση στην τρίτη ταινία του Τζέιμς Μποντ, στα χέρια του Σον Κόνερι στο «Goldfinger», θα είναι διαθέσιμη μόνον για όσους έχουν, εξόν από τα γερά νεύρα του διάσημου κινηματογραφικού πράκτορα, επίσης και…γερό πορτοφόλι. Γιατί η Aston Martin θα διαθέτει το ακριβές αντίτυπο έναντι 3,1 εκατ. ευρώ, συν τους φόρους. Βέβαια, όποιος το αγοράσει θα χαίρεται τις ίδιες δυνατότητες --τηρουμένων των αναλογιών-- με τον Τζέιμς Μποντ, καθώς το αυτοκίνητο θα διαθέτει τους ίδιους αμυντικούς μηχανισμούς με αυτό τις ταινίας: θα βγάζει προπέτασμα καπνού από την εξάτμιση, λάδια από τα πίσω φανάρια, θα έχει περιστρεφόμενες πινακίδες.

Ακόμη και πολυβόλα θα βγαίνουν, που όμως θα ρίχνουν άσφαιρα πυρά και φλόγες. Επίσης, οι προφυλακτήρες θα μετατρέπονται σε φαρέτρες, ενώ στο πίσω μέρος θα βγαίνει και η αλεξίσφαιρη οθόνη, που προστάτευε τον 007 από τα εχθρικά πυρά.

Όμως και στο εσωτερικό του, το αυτοκίνητο θα έχει όλες τις δυνατότητες που διέθετε και ο Τζέιμς Μποντ για τις αποστολές του: αντίγραφο του ραντάρ, τηλέφωνο στην πόρτα του οδηγού, μπράτσα που σηκώνονται και κρύπτες για όπλα. Το μόνο που δεν έγινε εφικτό να κατασκευασθεί είναι το πιο εντυπωσιακό 'τρυκ' του αυτοκινήτου των ταινιών: το εκτινασσόμενο κάθισμα. Ωστόσο, στον λεβιέ των ταχυτήτων υπάρχει το γνωστό κόκκινο κουμπί που το πυροδοτεί….

Προκειμένου να έχει τις δυνατότητες αυτές το αυτοκίνητο, η Aston Martin συνεργάστηκε με τον "γκουρού" των τεχνικών εφέ της ΕΟΝ Productions Κρις Κόρμπουλντ.

Η πώληση της περιορισμένης σειράς των 25 μοντέλων DB5 δεν θα αποφέρει μόνον 70 εκατ. ευρώ στα ταμεία της Aston Martin, αλλά συνάμα θα της προσφέρει μεγάλη προβολή και διαφήμιση.

Το στοιχείο που συνηγορεί πως θα γίνουν ανάρπαστα τα αυτοκίνητα από τους συλλέκτες δεν είναι μόνον ότι είναι πανομοιότυπα με το αυθεντικό των ταινιών, αλλά κυρίως ότι έχουν κατασκευασθεί στο ιστορικό εργοστάσιο της εταιρείας στο Νιούπορτ Πάγκνελ, όπου παρήχθησαν τα 898 πρωτότυπα DB5, μεταξύ 1963-65.