AUTO


To Seat el-Born: Συνδεδεμένο με την ηλεκτρική κινητικότητα

Το νέο ηλεκτρικό αυτοκίνητο ενσωματώνει προηγμένες τεχνολογίες αυτόνομης λειτουργικότητας και συνδεσιμότητας για την ενίσχυση της οδηγικής εμπειρίας.

 
Το SEAT el-Born θα κάνει την πρώτη του εμφάνιση στα μέσα ενημέρωσης παγκοσμίου εμβέλειας κατά τη διάρκεια του Volkswagen Group Night, πριν από το ντεμπούτο του στο Διεθνές Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης 2019. Το SEAT el-Born είναι ένα πρωτότυπο αυτοκίνητο που απαντά στις ερωτήσεις που θέτει η ηλεκτρική «επανάσταση». 

Ο κόσμος αλλάζει και μαζί του και η κινητικότητα. Ακριβώς όπως ο κινητήρας άλλαξε τον τρόπο που ταξιδεύαμε στις αρχές του 20ου αιώνα, έτσι και η ηλεκτροκίνηση μας μετακινεί προς την επόμενη γενιά της αυτοκινητοβιομηχανίας.
 
Στα πλαίσια αυτών των αλλαγών και δεδομένου των δεσμεύσεων για μείωση των εκπομπών CO2 και των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, η SEAT αναλαμβάνει μεγαλύτερη ευθύνη και βοηθά στην επιτάχυνση της μετάβασης προς ένα μέλλον με χαμηλές εκπομπές άνθρακα. Η ιδέα του SEAT el-Born συνδυάζει τις βασικές πτυχές του μετασχηματισμού της αυτοκινητοβιομηχανίας: ηλεκτροκίνηση, αυτόνομη οδήγηση, κινητικότητα και συνδεσιμότητα.
 
Το el-Born είναι το πρώτο 100% ηλεκτρικό όχημα της SEAT που βασίζεται στην πλατφόρμα MEB του Volkswagen Group. Πήρε το όνομα του από μία από τις πιο εμβληματικές γειτονιές της Βαρκελώνης. Εμπνευσμένο από σχεδιαστές και μηχανικούς της SEAT που δημιούργησαν ένα σπόρ όχημα με την πιο προηγμένη ηλεκτρική τεχνολογία.
 
Το όχημα σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε στη Βαρκελώνη και θα κατασκευάζεται όταν μπει σε παραγωγή στο εργοστάσιο Zwickau στη Γερμανία. Η SEAT θα είναι η δεύτερη μάρκα του Ομίλου που θα λανσάρει ένα πλήρες ηλεκτροκίνητο όχημα βασισμένο στην πλατφόρμα MEB. Το αυτοκίνητο αναμένεται να λανσαριστεί μέσα στο 2020.
 
Με μπαταρία για εύρος κίνησης 420km κατά τον επίσημο κύκλο δοκιμών WLTP και με ικανότητα να φτάνει τα 100km/h σε μόλις 7,5 δευτερόλεπτα, το όχημα είναι τόσο δυναμικό και πρακτικό όπως αναμένεται από ένα SEAT. Σε αυτά τα χαρακτηριστικά προσθέτουμε τη δυνατότητα επαναφόρτισης της μπαταρίας σε μόλις 47 λεπτά.
 
Σχεδιασμένο για οδήγηση
 
Το SEAT el-Born έχει σχεδιαστεί για οδήγηση. Οι δυναμικές αναλογίες του ενεργοποιούνται από το ηλεκτρικό σύστημα κίνησης, ωθώντας τους τροχούς στις τέσσερις γωνίες του οχήματος και επιτρέποντας μια πιο «ζωντανή» κίνηση σε σύγκριση με τα παραδοσιακά ηλεκτροκίνητα οχήματα.
 
Ενσωματώνει το μέλλον της σχεδίασης των οχημάτων με έναν σύγχρονο και ολοκληρωμένο τρόπο, τονίζοντας έντονα το μπροστινό μέρος του οχήματος. Η αεροδυναμική είναι το κλειδί για τη μεγιστοποίηση της εμβέλειας του οχήματος, στοιχείο που φαίνεται από τη θέση του λογότυπου, της εμπρόσθιας μάσκας και του εξαεριστήρα ψύξης ώστε να εξομαλύνεται η ροή του αέρα στο μπροστινό μέρος και η λειτουργία της μπαταρίας.
 
Στο αμάξωμα, η θέση του A-pillar έχει μετακινηθεί αισθητά προς τα εμπρός, δημιουργώντας μια πιο κομψή εμφάνιση, και εσωτερικά περισσότερο χώρο στην καμπίνα. 
 
Η βελτιωμένη αεροδυναμική διαδραματίζει έναν τεράστιο ρόλο στα πλευρικά του οχήματος, με ενσωματωμένη σχεδιαστικά κουρτίνα αέρα, μια κομψή αλλά πρακτική απάντηση στο θέμα της ισορροπημένης απόδοσης με αισθητική ελκυστικότητα.
 
Αυτό ίσως να υπογραμμίζεται καλύτερα και από τους τροχούς. Με διάμετρο 20΄΄, η ανάγκη μεγιστοποίησης της απόδοσης ήταν σημαντική. Η σχεδίαση του στροβίλου δημιουργεί μια θετική ροή αέρα που όχι μόνο βελτιώνει την αεροδυναμική αλλά και εξαερίζει τα φρένα ώστε να διατηρήσει την απόδοσή τους. Οι τροχοί παρέχουν την τέλεια ισορροπία μεταξύ αεροδυναμικής, εκκένωσης θερμότητας και ελαφρότητας.
 
Στο πίσω μέρος του οχήματος, ένα spoiler διπλού στρώματος συμβάλλει επίσης στην αεροδυναμική απόδοση του SEAT el-Born, εξασφαλίζοντας ομαλή ροή αέρα και ελαχιστοποίηση της αστάθειας. 
 
Στο εσωτερικό, ο χώρος μεγιστοποιείται χάρη στον ηλεκτρικό κινητήρα. Η καμπίνα είναι ένδειξη της τεχνολογικής προόδου, με την ενσωμάτωση του ψηφιακού πιλοτηρίου, μιας οθόνης infotainment και συνδεσιμότητας 10΄΄ στο κέντρο του ταμπλό, άμεσα εστιασμένο στον οδηγό.
 
Η μεγιστοποιημένη χωρητικότητα του εσωτερικού της καμπίνας, δεν βοηθάει μόνο τους επιβάτες να απολαμβάνουν με άνεση περισσότερο χώρο χάρη στις αυξημένες εσωτερικές αναλογίες, αλλά συμβάλλει επίσης στη μεγιστοποίηση της πρακτικότητας και της λειτουργικότητας. 
 
Με ισχύ μέχρι 150kW (204PS), το όχημα μπορεί να φτάσει τα 100km/h σε μόλις 7,5 δευτερόλεπτα. Όμως τα ηλεκτρικά οχήματα δεν αξιολογούνται μόνο από την απόδοση του κινητήρα, αλλά και από την ικανότητα τους να κινούνται περισσότερο με μία μόνο φόρτιση των μπαταριών τους και να ελαχιστοποιούν το χρόνο που απαιτείται για την επαναφόρτιση τους μόλις εξαντληθεί η αποθηκευμένη ενέργεια. Και σε αυτά τα χαρακτηριστικά το el-Born, ξεχωρίζει.
 
Με πραγματική εμβέλεια έως και 420 χλμ. βάση κύκλου οδήγησης WLTP από την μπαταρία των 62kWh, το όχημα είναι έτοιμο για ταξίδι. Και με συμβατότητα έως 100kW DC υπερ-τροφοδότησης, η μπαταρία μπορεί να φορτίσει από 0 έως 80% μέσα σε 47 μόλις λεπτά.
 
Το όχημα ενσωματώνει επίσης προηγμένο σύστημα θερμικής διαχείρισης για τη μεγιστοποίηση της εμβέλειας του οχήματος στις πιο ακραίες περιβαλλοντικές συνθήκες. Η αντλία θερμότητας του οχήματος μπορεί να μειώσει την κατανάλωση ηλεκτρικής θέρμανσης, εξοικονομώντας έως και 60km αυτονομία - χρήσιμη σε χώρες όπου οι θερμοκρασίες μπορούν να πέσουν και οι επιβάτες πρέπει να χρησιμοποιήσουν εντατικά το σύστημα θέρμανσης. 
 
Παράλληλα, το SEAT el-Born ενσωματώνει τις τελευταίες εξελίξεις αυτόνομης λειτουργικότητας και συνδεσιμότητας για να προσφέρει ανακούφιση στην πίεση της σύγχρονης ζωής. Το SEAT el-Born επωφελείται από το αυτόνομο επίπεδο 2.0, προσφέροντας μερική αυτοματοποίηση στο όχημα, ώστε να μπορεί να ελέγχει τα συστήματα διεύθυνσης, επιτάχυνσης και επιβράδυνσης. Προστιθέμενο  μεταξύ άλλων και το Intelligent Park Assist, το SEAT el-Born είναι το πρωτότυπο αυτοκίνητο που περικλείει το μέλλον της οδήγησης.
 
Βραζιλία: Εργοστάσιο «μαϊμού» Ferrari και Lamborghini εντόπισαν οι αρχές
Σύμφωνα με την αστυνομία τα αυτοκίνητα διαφημίζονταν και πωλούνταν μέσω κοινωνικών δικτύων με τις τιμές τους...
17.07.2019, 16:41
Αποχαιρετισμός σε ένα σύμβολο: Αντίο «Σκαθάρι»!
Η ιδέα του «Σκαθαριού» ξεκίνησε πριν από περισσότερα από 80 χρόνια, με τρεις αρχικά προδιαγραφές για τους...
15.07.2019, 10:28
Αυτοκίνητα που φτιάχτηκαν στην Ελλάδα
Στην Ελλάδα δεν έχουμε βαριά βιομηχανία αλλά και μαζική παραγωγή οχημάτων.
14.07.2019, 22:29
Kia Sportage 48V Hybrid. Υβριδική τεχνολογία με την 7ετή εγγύηση της Kia
Πετρελαιοκινητήρας και ηλεκτρικό μοτέρ για διπλό όφελος σε κατανάλωση και επιδόσεις
04.07.2019, 16:42
H Alfa Romeo Tonale κατέκτησε το βραβείο Car Design Award 2019
Μας τιμά ιδιαίτερα η κατάκτηση αυτής της διάκρισης από την Tonale, που όπως κάθε Alfa Romeo είναι...
21.06.2019, 14:48
Harley Davidson αψηφά Τραμπ: Γεγονός η σινοαμερικανική μοτοσικλέτα Harley!
Η κινεζική εταιρία Zhejiang Qianjiang Motorcycle Co., Ltd, υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας με τη θρυλική...
21.06.2019, 08:07
Γνωρίστε τα SUV της Volkswagen σε ένα road-show
Η Volkswagen επιδεικνύει την πληρέστερη γκάμα της αγοράς στα SUV μέσα από ένα εντυπωσιακό road-show.
20.06.2019, 08:14
Έρευνα έδειξε ότι οι νέοι επιλέγουν τα sedan
Σύμφωνα με έρευνα της Nissan, τα sedans αποτελούν κορυφαία επιλογή για το νεανικό αγοραστικό κοινό.
20.06.2019, 07:58
Εγκαίνια της Mazda Autoone
Στα εγκαίνια της MAZDA Autoone παρευρέθηκαν φίλοι και συνεργάτες.
09.06.2019, 23:14
Η Volvo στο... πλάι των ποδηλατών
Το 1ο crash test για κράνη ποδηλάτου είναι γεγονός.
03.06.2019, 21:13

1 | 2 | 3 | 4  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.