Η ΜΙΝΙ γιορτάζει 15 χρόνια ολικής επαναφοράς

Με ένα MINI Cooper σε Chili Red χρωματισμό με λευκά καλύμματα εξωτερικών καθρεπτών και οροφή σηματοδοτήθηκε  το επαναλανσάρισμα της Βρετανικής μάρκας MINI.  Στις 26 Απριλίου 2001, το πρώτο MINI πέρασε από τη γραμμή παραγωγής του εργοστασίου της Οξφόρδης. Από τότε και 15 χρόνια μετά, έχουν κατασκευαστεί περισσότερα  από 2,5 εκατομμύρια οχήματα τα οποία έχουν πουληθεί σε περισσότερες από 110 χώρες σε όλο τον κόσμο.
Σήμερα το εργοστάσιο της ΜΙΝΙ στην Οξφόρδη που κατατάσσεται ανάμεσα στις πιο προηγμένες μονάδες παραγωγής αυτοκινήτων σε όλο τον κόσμο, συναρμολογεί περίπου 1.000 οχήματα την ημέρα σε τρεις βάρδιες (απασχολεί 4.500 εργαζόμενους). Αυτή τη στιγμή παράγονται τέσσερα μοντέλα στην Οξφόρδη. Κάθε αυτοκίνητο κατασκευάζεται σύμφωνα με τις επιθυμίες των πελατών με επιλογές από την κλασικά πλούσια γκάμα προαιρετικού εξοπλισμού MINI, χρωμάτων εσωτερικού και εκδόσεων εξοπλισμού. Τα εξαιρετικά σπορ μοντέλα John Cooper Works τελευταίας γενιάς είναι επίσης «παραγωγής Οξφόρδης». 
Η ιστορία της παραγωγής αυτοκινήτων στην Οξφόρδη χρονολογείται πάνω από 100 χρόνια. Ήδη το 1931, το Morris Oxford μπήκε στην παραγωγή. Το παρατσούκλι του ήταν “Bullnose” λόγω του σχήματος της μάσκας του. Το εκατομμυριοστό όχημα που κατασκευάστηκε εκεί ήταν το Morris Minor το 1948 με την παραγωγή του μοντέλου να συνεχίζεται μέχρι το 1971.
Με την αλλαγή γενιάς το φθινόπωρο του 2006, οι παραγωγικές μονάδες είχαν ενσωματωθεί πλήρως στο τρίγωνο παραγωγής ΜΙΝΙ: Οξφόρδη (κατασκευή αμαξώματος, βαφείο και συναρμολόγηση), Swindon (τμήμα πρεσών) και το Hams Hall (κατασκευή κινητήρων). Η συνεχής επέκταση και τα μέτρα εκσυγχρονισμού επέτρεψαν την αύξηση της δυναμικότητας παραγωγής και τη διεύρυνση της γκάμας μοντέλων. Συνολικά, το BMW Group έχει επενδύσει πάνω από 1,75 δις GBP στα εργοστάσια παραγωγής της Μ. Βρετανίας από το 2000.
Η τρέχουσα γενιά MINI αποτελείται από το 3θυρο και το 5θυρο ΜΙΝΙ. Επιπλέον, στο εργοστάσιο ΜΙΝΙ στην Οξφόρδη κατασκευάζεται αποκλειστικά το νέο MINI Clubman, με το οποίο η μάρκα κατακτά την premium compact κατηγορία. Το νέο MINI Clubman διατίθεται με εμπρός κίνηση και σε έκδοση ALL4 four wheel drive.

Πηγή: Γιάννης Κουτελιέρης