Η Toyota δημιούργησε τη νέα παγκόσμια πλατφόρμα TNGA

Τα πρώτα δείγματα γραφής – όπως το νέο Prius- της νέας παγκόσμιας πλατφόρμας Toyota New Global Architecture (TNGA) παρουσιάζει η Toyota στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Φρανκφούρτης. Η TNGA θα αποτελέσει τη βάση εξέλιξης όλων των μελλοντικών κινητήριων συνόλων και οχημάτων Toyota, σηματοδοτώντας μία επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο η Toyota σχεδιάζει, εξελίσσει και κατασκευάζει τα οχήματά της, εκσυγχρονίζοντας τη διαδικασία με τυποποίηση των διαστάσεων και της θέσης βασικών εξαρτημάτων σε στάνταρ νέες πλατφόρμες. Τα μακροπρόθεσμα πλεονεκτήματα θα είναι μικρότερα, πιο ευέλικτα εργοστάσια με γραμμές παραγωγής που προσαρμόζονται εύκολα ώστε να πληρούν διαφορετικές απαιτήσεις παραγωγής. 
Το νέο Prius χρησιμοποιεί την πρώτη πλατφόρμα TNGA που θα εξελιχθεί και που επίσης θα αποτελέσει τη βάση για αρκετά ακόμα μελλοντικά μοντέλα. Θα υπάρξουν και άλλες πλατφόρμες ώστε να μπορέσει να καλυφθεί μία πλήρης γκάμα μοντέλων.
Η Toyota προάγει τη φιλοσοφία μιας κοινής πλατφόρμας (platform sharing) σε ένα υψηλό επίπεδο με τη TNGA τυποποιώντας εξαρτήματα και τη διάταξή τους σε διαφορετικές κατηγορίες οχημάτων, και ενσωματώνοντας πλήρως και τις μεθόδους παραγωγής  και τους προμηθευτές στη νέα φιλοσοφία σε πολύ αρχικό στάδιο.
Μέσω της TNGA, οι πελάτες θα μπορούν να απολαμβάνουν πιο στυλάτα αυτοκίνητα που είναι ασφαλέστερα και πιο απολαυστικά στην οδήγηση. Ταυτόχρονα, η Toyota θα μειώσει αισθητά τον αριθμό και την ποικιλία διαφορετικών εξαρτημάτων οχημάτων, επιτρέποντας πιο ευφυή εξέλιξη και παραγωγή που θα αυξήσει την απόδοση και θα εξοικονομήσει χρόνο. 
Οι νέες πλατφόρμες αυτοκινήτων είναι σχεδιασμένες για να πετυχαίνουν χαμηλό κέντρο βάρους,  ένα χαρακτηριστικό απαραίτητο για τη διασφάλιση μιας πιο ικανοποιητικής θέσης οδήγησης και πιο ακριβούς συμπεριφοράς, πιο άμεσης απόκρισης και με λιγότερες κλίσεις αμαξώματος. Αυτό σημαίνει ότι καλύτερη οδική συμπεριφορά  μπορεί να επιτυγχάνεται άμεσα από  την ποιότητα του πλαισίου και του αμαξώματος χωρίς να επηρεάζεται η οδηγική άνεση. 
Η TNGA βελτιώνει την απόκριση αυξάνοντας σημαντικά την ακαμψία του αμαξώματος με στρατηγική χρήση ατσαλιών υψηλής αντοχής. Το αποτέλεσμα είναι εμφανές στο νέο Prius, που ωφελείται από ένα 60% πιο άκαμπτο κέλυφος αμαξώματος, με χρήση ατσαλιού υψηλής αντοχής  για ενίσχυση σε κρίσιμες περιοχές. Η υψηλότερη ακαμψία συμβάλλει στην καλύτερη απόκριση του πλαισίου και στην οδηγική άνεση για μία πιο απολαυστική οδηγική εμπειρία.
Για παράδειγμα στοιχεία που έχουν σχέση με την οδήγηση  – όπως πεντάλ, κολόνα τιμονιού και κάθισμα οδηγού – θα πρέπει να συμμορφώνονται με μία από τις πέντε διαφορετικές διατάξεις σύμφωνα με τον τύπο και την πλατφόρμα του οχήματος. Έχει αφιερωθεί πολύς χρόνος για να προσδιοριστεί με ακρίβεια χιλιοστού η καταλληλότερη σχεδίαση και διάταξη αυτών των εξαρτημάτων για την επίτευξη της βέλτιστης θέσης οδήγησης σε κάθε νέο μοντέλο. Η λύση TNGA θα προσφέρει έναν εργονομικά ιδανικό συνδυασμό κατάλληλο για το όχημα, σύμφωνα με το ύψος του πατώματος που θα παρέχει η πλατφόρμα. Κάθε διάταξη μπορεί να βελτιώνεται περαιτέρω με λεπτομερή ρύθμιση των πεντάλ και των γωνιών λειτουργίας των πεντάλ και της κολόνας του τιμονιού.
Αυτό θα είναι αποτελεσματικό είτε η έμφαση δίδεται στο σπορ χαρακτήρα είτε στην πρακτικότητα με άφθονο χώρο για τα πόδια των πίσω επιβατών. Οι πέντε διατάξεις καλύπτουν τις απαιτήσεις όλης της γκάμας μοντέλων, από συμπαγή σπορ αυτοκίνητα μέχρι SUV.
Η TNGA λανσάρει επίσης μία νέα μέθοδο στη σχεδίαση του χώρου του κινητήρα, με έμφαση στην τοποθέτηση των εξαρτημάτων χαμηλότερα σε ένα πιο λογικά οργανωμένο ‘καθαρό και τακτοποιημένο’ χώρο.  Αυτό δημιουργεί ένα πιο ελκυστικό, χαμηλότερο καπό , που με τη σειρά του βελτιώνει την ασφάλεια καθώς παρέχει στον οδηγό πιο σαφή ορατότητα μπροστά. Επίσης βοηθά στο χαμήλωμα του κέντρου βάρους, συμβάλλοντας στην καλύτερη συμπεριφορά και ευστάθεια και σε μία πιο απολαυστική οδήγηση. Ταυτόχρονα λανσάρει νέους κανόνες για την ακριβή θέση διαφορετικών προηγμένων εξαρτημάτων που απλοποιούν τη σχεδίαση σε βασικές περιοχές χωρίς να θίγουν τα στυλιστικά χαρακτηριστικά τα οποία χαρίζουν σε κάθε όχημα την ατομικότητα και γοητεία του. Η TNGA θα δώσει την ευκαιρία στους σχεδιαστές της Toyota να δημιουργήσουν στυλάτα οχήματα πιο χαμηλωμένα με πιο ελκυστικές αναλογίες, όπως φαίνεται στο νέο Prius και το νέο πρωτότυπο C-HR Concept.
Στις νέες πλατφόρμες TNGA έχει δοθεί προτεραιότητα στα κορυφαία πρότυπα ενεργητικής και παθητικής ασφάλειας. Σχεδιαστικά πληρούν τα απαιτητικά πρότυπα ανεξάρτητων προγραμμάτων δοκιμών σύγκρουσης και παρέχουν εντυπωσιακά επίπεδα ενεργητικής και προληπτικής ασφάλειας μέσα από τις λειτουργίες και τα συστήματα Toyota Safety Sense. Λόγω χαμηλωμένου καπό, η TNGA προσφέρει επίσης στον οδηγό μία ‘βαθύτερη’ και ευρύτερη εικόνα του δρόμου μπροστά.

Πηγή: Γιάννης Κουτελιέρης