Το θρυλικό Ford Transit συμπληρώνει φέτος μισό αιώνα ζωής

Με τη συνολική παραγωγή του να πλησιάζει τα 8 εκατομμύρια van το Ford Transit έχει γίνει ένα από τα παγκοσμίως πιο δημοφιλή οχήματα γεγονός που έχει «οδηγήσει» τη Ford με εκτεταμένη γκάμα τεσσάρων μοντέλων, να είναι η  No. 2 μάρκα επαγγελματικών οχημάτων στην Ευρώπη το πρώτο εξάμηνο του 2015, άνοδος από τη No. 7 θέση το 2012, με αύξηση πωλήσεων 33% από πέρσι. 
Τα Transit έχουν λανσάρει μία σειρά τεχνολογικών καινοτομιών για επαγγελματικά αυτοκίνητα που συμβάλλουν στη βελτίωση των επιδόσεων, της άνεσης και της ασφάλειας, με χαρακτηριστικά όπως: πλαϊνές πόρτες φόρτωσης, ελαστικά ράντιαλ και προβολείς αλογόνου, κινητήρες diesel άμεσου ψεκασμού, κλειδαριές υψηλής ασφάλειας και στάνταρ ABS. Τα τελευταία μοντέλα Transit έχουν προσθέσει προηγμένες τεχνολογίες όπως Adaptive Cruise Control και Lane Keeping Alert.
Φέτος το θρυλικό πλέον Ford Transit συμπληρώνει μισό αιώνα παρουσίας στην κατηγορία των ελαφρών κλειστών (Van) επαγγελματικών οχημάτων , μια κατηγορία που οι επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν van συνέβαλαν κατά 584 δις ευρώ συνολικά στις μεγάλες οικονομίες της Γαλλίας, Γερμανίας και Βρετανίας το 2014 – αύξηση 16% συγκριτικά με το 2010, ένα ποσό που πλησιάζει το ΑΕΠ της Ελβετίας.
Η έρευνα  υπογραμμίζει τη συνεχή αύξηση της χρήσης, με κύριους συντελεστές τη μεταφορά προϊόντων των online αγορών, τη σύσταση νέων  επιχειρήσεων με επαγγελματίες ελαιοχρωματιστές, υδραυλικούς και σοβατζήδες αλλά και τους παραδοσιακούς πελάτες van από τομείς όπως οικοδομικές επιχειρήσεις, εργασίες συντήρησης /επισκευών, οργανισμοί κοινής ωφέλειας και δραστηριότητες μεταφορών.

Στη Γερμανία – τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης – ο τομέας των online αγορών αυξήθηκε κατά 25% μέσα σε ένα χρόνο το 2014, και προβλέπεται να αυξηθεί κατά 23% επιπλέον το 2015. Το 2014 οι Πολωνοί και Ισπανοί αγοραστές ξόδεψαν 23% και 20% παραπάνω σε online αγορές αντίστοιχα από όσο την προηγούμενη χρονιά.

Αυτή η ραγδαία ανάπτυξη έχει συμβάλει στη συνεχή αύξηση του αριθμού επαγγελματικών van, και έχει ενισχύσει την αγορά για νέα van σε κύριες Ευρωπαϊκές αγορές. Οι Γάλλοι οδηγοί χρησιμοποιούν τα περισσότερα van, με ταξινομήσεις 5,2 εκατομμυρίων οχημάτων το 2014, και ακολουθούν οι Ισπανοί με 4,6 εκατομμύρια, οι Ιταλοί με 3,8 εκατομμύρια, οι Βρετανοί με 3,5 εκατομμύρια, οι Πολωνοί με 2,7 εκατομμύρια και οι Γερμανοί με 2,3 εκατομμύρια. Η Πολωνία παρουσιάζει τη μεγαλύτερη αύξηση μεταξύ των έξι πρώτων χωρών, + 85% από το 2000. Οι πωλήσεις μεσαίων van όπως το Transit είναι ισχυρότερες στη Γερμανία, με 281.000 ταξινομήσεις το 2014, και ακολουθεί το Ηνωμένο Βασίλειο με 231.000 και η Γαλλία με 187.000 αντίστοιχα.
Οι πωλήσεις και η χρήση van ενισχύθηκαν επίσης με τη δημιουργία νέων μικρών επιχειρήσεων, κυρίως στη Βρετανία, μετά την οικονομική κρίση. Για παράδειγμα, τα επαγγέλματα της οικοδομής όπως ελαιοχρωματιστές, σοβατζήδες και υδραυλικοί γνωρίζουν ραγδαία ανάπτυξη, με τη δημιουργία άνω των 24.000 νέων επιχειρήσεων το 2013, 30% παραπάνω από το 2010.

Στη Μ. Βρετανία, οι οδηγοί van κάλυψαν 102 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα το 2014, αύξηση 20% συγκριτικά με το 2008, συνεισφέροντας πάνω από 7 δισεκατομμύρια Ευρώ στο φόρο κατανάλωσης καυσίμων.

.

Πηγή: Γιάννης Κουτελιέρης