Η Ford προωθεί μια νέα τεχνολογία που αποτρέπει αυτόματα την παραβίαση ορίων ταχύτητας

Με στόχο να συμβάλλει στο μέγιστο βαθμό στον τομέα της πρόληψης όχι μόνο έναντι τροχαίου ατυχήματος αλλά και στην υπερβολική «αξιοποίηση» των δυνατοτήτων του αυτοκινήτου όσον αφορά τη μέγιστη ταχύτητα η Ford εφαρμόζει  μία νέα τεχνολογία που μπορεί να εμποδίσει την παραβίαση του ορίου ταχύτητας. Σημειώνεται ότι η Ford τα τελευταία χρόνια, έχει λανσάρει πολλές τεχνολογίες στα οχήματά της που βοηθούν τους οδηγούς να παρκάρουν, να παραμείνουν στη λωρίδα τους και να αποφεύγουν τα ατυχήματα με χαμηλή ταχύτητα. 
Την πρώτη εφαρμογή της νέας τεχνολογίας Intelligent Speed Limiter την έχει ενσωματώσει η Ford στο νέο S-MAX και η λειτουργία του διασφαλίζει ότι η μέγιστη ταχύτητα ρυθμίζεται αυτόματα ώστε να μην ξεπερνά τα τοπικά όρια ταχύτητας.
Ως γνωστόν η υπέρβαση του ορίου ταχύτητας μπορεί να έχει υψηλό κόστος από απόψεως προστίμου αλλά και στέρησης διπλώματος οδήγησης, ενώ αποτελεί και αιτία πολλών τροχαίων ατυχημάτων. Η Ford Motor Company– στη χώρα του πελάτη ή στο εξωτερικό.
Οι οδηγοί ενεργοποιούν το Intelligent Speed Limiter μέσω χειριστηρίων στο τιμόνι για να ορίσουν μία μέγιστη ταχύτητα. Το σύστημα χρησιμοποιεί μία κάμερα εγκατεστημένη στο παρμπρίζ για να παρακολουθεί τις ταμπέλες του δρόμου και όταν το όριο ταχύτητας είναι χαμηλότερο από τη μέγιστη προσδιορισμένη ταχύτητα, το ISL επιβραδύνει ανάλογα το όχημα. Όσο το όριο ταχύτητας αυξάνεται, το σύστημα επιτρέπει στον οδηγό να επιταχύνει μέχρι την προσδιορισμένη ταχύτητα, με την προϋπόθεση ότι δεν υπερβαίνει το νέο όριο ταχύτητας.
Ενεργό σε ταχύτητες 30-200 χλμ/ώρα το Intelligent Speed Limiter διασφαλίζει ομαλή επιβράδυνση περιορίζοντας την παροχή καυσίμου στον κινητήρα, αντί να χρησιμοποιεί τα φρένα. Εάν λόγω κατηφόρας το όχημα ξεπεράσει την προσδιορισμένη ταχύτητα, ηχεί ένα ακουστικό σήμα.
Το ISL επικοινωνεί επίσης με το σύστημα πλοήγησης του οχήματος προκειμένου να διατηρηθεί με ακρίβεια η κατάλληλη μέγιστη ταχύτητα όταν οι αποστάσεις μεταξύ ταμπελών ορίων ταχύτητας είναι μεγαλύτερες, για παράδειγμα σε μεγάλους επαρχιακούς δρόμους. Οι οδηγοί μπορούν προσωρινά να παρακάμψουν το σύστημα πιέζοντας σταθερά το πεντάλ του γκαζιού.
Το Intelligent Speed Limiter για πρώτη φορά συνδυάζει τις τρέχουσες τεχνολογίες Ford Adjustable Speed Limiter και Traffic Sign Recognition, που ήδη διατίθενται σε μοντέλα όπως το  Focus, το νέο Mondeo, και το Kuga SUV.
Πηγή: Γιάννης Κουτελιέρης