AUTO


Η μέτρηση της ισχύος του κινητήρα σε ίππους ή kW

Προτιμάτε να μιλάτε για την ισχύ ενός αυτοκινήτου σε ίππους ή σε kW; Ποια μονάδα πιστεύετε πως είναι η κατάλληλη για ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο;

 
Επειδή δεν μπορεί κανείς να έχει απόλυτη γνώση σε ότι έχει να κάνει με την αυτοκίνηση- αναφέρομαι στους δημοσιογράφους του ειδικού τύπου- αλλά και δεν μπορεί να αγνοεί την ανάγκη των αναγνωστών- εν προκειμένω τους πιστούς φίλους του  skai.gr-για εξειδικευμένη πληροφόρηση κυρίως σε θέματα τεχνολογίας στον τομέα του αυτοκινήτου παραθέτουμε ένα ενδιαφέρον άρθρο του συναδέλφου Νίκου Μαρινόπουλου που ανέβασε στο site του caroto.gr. Το άρθρο επιχειρεί να δώσει απάντηση και κατά την γνώμη μας το τεκμηριώνει σχεδόν απόλυτα, στο ερώτημα γιατί «η ισχύς των αυτοκινήτων έχει καθιερωθεί να μετριέται σε ίππους και όχι σε kW;»
Σύμφωνα με τον Ν. Μαρινόπουλο, η οδηγία της E.E. (80/181/ΕΕC, 1-2010) προβλέπει ως υποχρεωτική την μέγιστη ωφέλιμη ισχύ σε kW (όπως στην άδεια κυκλοφορίας) και ως συμπληρωματική σε ίππους. Πως όμως πέρασε η ένδειξη kW όσον αφορά τη μέτρηση της ισχύος ενός κινητήρα στην καθημερινότητα μας. Διαβάστε το άρθρο και ίσως να σας λυθούν οι όποιες απορίες σας.
Η έννοια του  kW
« Πριν από πάρα πολλά χρόνια η ισχύς μιας μηχανής μετριόταν με την μονάδα που είχε υιοθετήσει ο James Watt από τα τέλη του 18ου αιώνα. Εδώ και πολλές δεκαετίες όμως ως μέτρο σύγκρισης της ισχύς ενός κινητήρας σε ένα αυτοκίνητο λαμβάνεται η ιπποδύναμη που αποτυπώνει  την σχέση των τετράτροχων με τους ίππους πολύ νωρίτερα από το αυτοκίνητο.
Μετά την εφεύρεση της ατμομηχανής το 1712, ο Nicholas Cugnot (Νικολά Κινιό) κατασκευάζει το 1769 ένα ατμοκίνητο όχημα με ένα τεράστιο λέβητα στο εμπρός μέρος. Η ισχύς του έφτανε μερικά kW, δεν μπορούσε άλλωστε να μετρηθεί με κάποια άλλη μονάδα μέτρησης. Ωστόσο, η ταχύτητα μίας άμαξας και η μεταφορική της ικανότητα μπορούσε να γίνει αντιληπτή μόνο από τον αριθμό και την ράτσα των ίππων. Μέσα από την σχέση των ιππήλατων αμαξών καθιερώθηκε ο ορισμός της ιπποδύναμης, της ελκτικής δύναμης που ασκούσαν τα άλογα για να τραβήξουν την άμαξα. Βέβαια, στο αυτοκίνητο δεν υπάρχει αυτή η ελκτική δύναμη αλλά η ροπή του κινητήρα.
Για τους μηχανικούς, σπουδαστές και τους ειδικούς της αυτοκινητοβιομηχανίας είναι πολύ πιο κατανοητό να μιλούν για την ισχύ χρησιμοποιώντας την μονάδα του kW (1 μετρικός ίππος (PS)= 0,736 kW και ένας 1 αγγλικός ίππους (HP)= 0,746 kW)). Κάτι που είναι ακόμη πιο χρηστικό μιλώντας για ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Εδώ να υπενθυμίσουμε πως η ισχύς (P) είναι το έργο (W) που παράγεται στη μονάδα του χρόνου (t) όπως ορίζεται από την σχέση P= W/t.
Αντίθετα, ο απλός κόσμος, τα προσπέκτους, οι διαφημίσεις στην τηλεόραση κ.λπ. είθισται να αναφέρονται στην ιπποδύναμη ενός αυτοκινήτου η οποία και έχει καθιερωθεί σχεδόν από τότε που καθιερώθηκε το διεθνές σύστημα μονάδων SI (MKS ή Meter, Kilogram, Second). Σχεδόν όλοι όταν αναφέρονται στην ισχύ ενός αυτοκινήτου μιλούν για ίππους ή άλογα -και όχι για kW. Φυσικά, μπορεί να πρόκειται για μια απλή μετατροπή (kw= PS/0,745 ή PS= kw*1,359) αλλά ο πολύς κόσμος δυσκολεύεται να έχει ως μέτρο σύγκρισης τα kW έχοντας συνηθίσει τους PS.
Από την άλλη, αξιοσημείωτο δε είναι πως οδηγία της E.E. (80/181/ΕΕC, 1-2010) προβλέπει ως υποχρεωτική την μέγιστη ωφέλιμη ισχύ σε kW (όπως στην άδεια κυκλοφορίας) και ως συμπληρωματική σε ίππους. Τα πράγματα αρχίζουν να μπερδεύονται ακόμη περισσότερα με τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα των οποίων η ισχύς δίνεται σε kW επηρεάζοντας τον ψυχολογικό παράγοντα λόγω της μικρότερης αριθμητικά μονάδας.»

 
Η Opel στην Έκθεση Αυτοκινήτου της Φρανκφούρτης
Δυναμική είναι η παρουσία της Opel στο φετινό Σαλόνι της Φρανκφούρτης που θα παραμείνει ανοιχτό μέχρι και...
16.09.2019, 22:27
1 εκατ. ηλεκτροκίνητα οχήματα σχεδιάζει να βγάλει μέχρι το 2021 η BMW
Σύμφωνα με τα πλάνα της BMW, η ηλεκτροκίνηση θα εξελιχθεί με διαφορετικούς ρυθμούς σε κάθε αγορά, λόγω των...
16.09.2019, 17:46
Έρχονται οι ειδικές εκδόσεις των BMW i3s, i8 Coupe και i8 Roadster
Το BMW i3s Edition RoadStyle θα κυκλοφορήσει σε λιγότερες από 1.000 μονάδες.
09.09.2019, 18:15
Taycan: Το πρώτο πλήρως ηλεκτρικό αυτοκίνητο της Porshce
Η Taycan είναι το πρώτο πλήρως ηλεκτροκίνητο μοντέλο της Porsche και αυτό που συνδέει το παρελθόν με το...
05.09.2019, 16:05
Η BMW X6 είναι το πρώτο αυτοκίνητο στον κόσμο σε απόχρωση Vantablack
Η BMW X6 είναι το πρώτο και μοναδικό όχημα στο κόσμο βαμμένο σε Vantablack VBx2
02.09.2019, 13:10
Φοβερό δυστύχημα με έναν νεκρό στην Φόρμουλα 2
Ο 22χρονος οδηγός Αντουάν Ουμπέρ έχασε την ζωή του μετά από σύγκρουση τριών αυτοκινήτων στο Γκραν Πρι του...
31.08.2019, 21:04
Πόσο έξυπνο θέλεις το SUV σου; Ανακάλυψε το Kia Stonic
Φρενάρει αυτόματα, δεν φεύγει από τη λωρίδα του, συνδέεται με smartphones και καταλαβαίνει πότε χρειάζεται...
28.08.2019, 11:20
Στα αζήτητα η «Porsche των Ναζί», αλλά για τους… λάθος λόγους (pics)
Το αυτοκίνητο, που συμβολίζει την άνοδο των Ναζί στην εξουσία τη δεκαετία του 1930, δεν κατάφερε να πουληθεί...
19.08.2019, 14:00
Οι ιαπωνικές αυτοκινητοβιομηχανίες επενδύουν στις νέες τεχνολογίες
Η ηλεκτροκίνηση των μελλοντικών οχημάτων, η αυτόνομη οδήγηση και η εφαρμογή νέων τεχνολογιών που θα αλλάξουν...
08.08.2019, 12:02
Ηλεκτρικά οχήματα θα «φορτίζουν» ενώ θα κινούνται κανονικά στον δρόμο
Αυτή η πρωτοβουλία θα είναι η πρώτη στον κόσμο που θα φορτίζει επαγωγικά τόσο ηλεκτρικό φορτηγό όσο και...
05.08.2019, 11:17

1 | 2 | 3 | 4  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.