Smart fortwo & forfour: Ο εκπρόσωπος της ατομικής αστικής κινητικότητας ανανεώθηκε…

Η νεότερη μάρκα αυτοκινήτων της Ευρώπης  που εφεύρε την έννοια της ατομικής αστικής κινητικότητας και που την έκανε πράξη με το μοντέλο fortwo ταράζει… για άλλη μια φορά την αγορά αυτοκινήτου με την πρόταση της που δεν είναι άλλη από την ανανέωση των  μοντέλων της  fortwo και forfour.
Όπως καταλάβατε αναφερόμαστε στη  smart η οποία το Νοέμβριο θα λανσάρει στην Ευρώπη τη νέα γενιά των smart fortwo και smart forfour.
Τα νέα μοντέλα που δεν μοιάζουν σε τίποτα με τα απερχόμενα, έχουν υποστεί βελτιώσεις σε όλους σχεδόν τους τομείς ενώ το μόνο μέγεθος που έχει παραμείνει αναλλοίωτο είναι το μήκος των 2,69 μέτρων.
Το concept τοποθέτησης του κινητήρα στο πίσω μέρος, που αποτελεί σήμα
κατατεθέν της smart, προσφέρεται για πρώτη φορά και στο τετραθέσιο smart
forfour. Η μετάδοση κίνησης παρέχεται από «έξυπνους» τρικύλινδρους
κινητήρες 999 κ. εκ., και 898 κ. εκ. ισχύος 52 kW/71 ίππων  και 66 kW/90 ίππων (τούρμπο) αντίστοιχα. Λίγους μήνες μετά το λανσάρισμα στην αγορά, στη γκάμα θα προστεθεί ο βασικός  βενζινοκινητήρας ισχύος 45 kW/60 ίππων.Η  μετάδοση της ισχύος πραγματοποιείται μέσω ενός πεντατάχυτου μηχανικού κιβωτίου ή μέσω του αυτόματου κιβωτίου ταχυτήτων διπλού συμπλέκτη twinamic.
Τα νέα smart προσφέρουν περισσότερα σε όλους τους τομείς:
περισσότερο χώρο, περισσότερο χρώμα, περισσότερο εξοπλισμό ... και ακόμη περισσότερη διασκέδαση στην πόλη!
 
Εξωτερική σχεδίαση
Τα νέα σχεδιαστικά χαρακτηριστικά του νέου smart (επαναστατική σχεδιαστική ανάπτυξη του περιγράμματος ως σχεδιασμό "one-and-a-half box") δημιουργούν ένα  φιλικό, αλλά γεμάτο αυτοπεποίθηση σύνολο.  Το καπώ τονίζει τις νέες γραμμές του αυτοκινήτου με ένα δυναμικό και σπορτίφ «κατέβασμα» ανάμεσα στα φώτα. Η χαρακτηριστική διάτρητη μάσκα είναι ελαφρώς μεγαλύτερη. Η διακόσμηση του ψυγείου διατίθεται σε μια ποικιλία χρωμάτων για να ταιριάζει ή να κάνει αντίθεση με τα bodypanels, και συμπεριλαμβάνει το μαύρο, το cool silver και το λευκό χρώμα.
Το σημαντικά μεγαλύτερο σήμα smart, σε ματ φινίρισμα,  στο κέντρο της μάσκας είναι τρισδιάστατο και σχεδόν σφαιρικό, πράγμα που το εναρμονίζει με τις πιο τρολμηρές γραμμές του νέου smart. Οι ρομβοειδείς εμπρός λαμπτήρες έχουν ένα ελαφρύ κόψιμο στην κορυφή και δημιουργούν μία όμορφη, σπορτίφ όψη. Τα φώτα ημέρας σε σχήμα U είναι ένα ακόμα χαρακτηριστικό του σχεδιασμού. Σε συνδυασμό με το πακέτο LED & Sensor, οι προβολείς έχουν και λειτουργία καλωσορίσματος: όταν το αυτοκίνητο είναι ξεκλείδωτο, τα φώτα στους προβολείς πάλλονται, σα να καλωσορίζει το smart τον ιδιοκτήρη του!
Το νέο smart forfour αναγνωρίζεται εύκολα ως νέο μέλος της οικογένειας
smart που μοιράζεται πολλά χαρακτηριστικά με το smart fortwo. Φυσικά, η
μεγαλύτερη διαφορά ανάμεσα στα δύο μοντέλα βρίσκεται στο προφίλ τους: το
smart fortwo έχει μια μεγάλη πόρτα που εκτείνεται έως την κολώνα Β με ένα
παράθυρο χωρίς πλαίσιο. Όπως και προηγουμένως, η πόρτα είναι επενδεδυμένη με ένα πάνελ από υψηλής ποιότητας ελαφρύ πλαστικό. Αυτό επιτρέπει στον «βασιλιά του παρκαρίσματος» να αδιαφορεί για τυχόν χτυπήματα από άλλους χρήστες των δρόμων.
Η πλευρική όψη του smart forfour έχει τα ίδια στοιχεία με το fortwo, αλλά ο
κλωβός ασφαλείας tridion είναι μεγαλύτερος, ενώ έχει και μία ακόμα πόρτα. Ωστόσο, η πίσω πέμπτη πόρτα ανοίγει προς τα επάνω σε ένα τμήμα, για να
προσφέρει βολικό τρόπο φόρτωσης του χώρου αποσκευών.
Η γραμμή της οροφής του forfour έχει μία κλίση προς τα πίσω σε στυλ κουπέ.
Ένα νέο χαρακτηριστικό και στα δύο μοντέλα είναι η έντονη γραμμή των ώμων (shoulderline). Αυτό το χαρακτηριστικό προσφέρει και στις δύο εκδόσεις ένα στιβαρό look και διαχωρίζει οπτικά το αμάξωμα από το greenhouse.  
Το νέο smart fortwo διαθέτει και στη νέα του έκδοση πίσω πόρτα δύο τμημάτων κάτι που  επιτρέπει τη φόρτωση του αυτοκινήτου ακόμα και
στους πιο στενούς χώρους στάθμευσης. Τα πίσω ρομβοειδή φώτα πλαισιώνονται από τον κλωβό ασφαλείας tridion και θυμίζουν το smart της πρώτης γενιάς. Παράλληλα συνδυάζονται με το μεγάλο μετατρόχιο που τονίζει το πλάτος στο πίσω μέρος. Με το προαιρετικό διατίθεται πακέτο LED & Sensor διατίθεται μία πανδαισία φώτων LED: έντεκα ατομικά φωτιζόμενοι κύβοι είναι τοποθετημένοι σε κάθε πίσω φωτιστικό σώμα, χαρίζοντας ένα εντυπωσιακό θέαμα τη νύχτα.

Εσωτερική σχεδίαση
Η νέα γενιά smart διαθέτει τις τυπικές smart αναλογίες. Χάρη στο κατά 100 χιλιοστά φαρδύτερο μετατρόχιο, οι τροχοί έχουν τοποθετηθεί περισσότερο προς τα έξω. Αυτές οι χαρακτηριστικές αναλογίες προσφέρουν εξαιρετική ορατότητα και ευελιξία και, μαζί με τον κινητήρα που είναι τοποθετημένος πίσω, επιτρέπουν στον κλωβό ασφαλείας tridion να φιλοξενεί μία καμπίνα επιβατών με ασυναγώνιστους χώρους σε τόσο συμπαγείς διαστάσεις.
Το εσωτερικό του νέου smart είναι πιο λειτουργικό και ευχάριστο. Μπροστά από το ταμπλό, ο πίνακας οργάνων και το κέντρο infotainment με το ραδιόφωνο / την πλοήγηση φαίνεται σα να αιωρείται. Η κεντρικά τοποθετημένη μονάδα χειρισμού του  κλιματισμού έχει – και αυτή – μία ασυνήθιστη εμφάνιση: η επιθυμητή θερμοκρασία μπορεί να ρυθμιστεί σε μία κλίμακα στη μέση με τη βοήθεια ενός συρόμενου μεγεθυντικού φακού!
Το τιμόνι τριών ακτίνων πολλαπλών λειτουργιών διατίθεται προαιρετικά και
μπορεί να χρησιμοποιηθεί για το χειρισμό του ραδιοφώνου ή της πλοήγησης
που βρίσκεται στο κέντρο του ταμπλό.
Το νέο smart forfour προσφέρει φυσικά ακόμα μεγαλύτερους χώρους
φόρτωσης. Οι πλάτες των πίσω καθισμάτων μπορούν να αναδιπλωθούν και με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται μία επιφάνεια φόρτωσης 1285 x 996 χλστ. με όγκο φόρτωσης μέχρι 975 λίτρα – πράγμα που το καθιστά σημείο αναφοράς στην κατηγορία του. Το μήκος φόρτωσης με την πλάτη του καθίσματος του συνοδηγού αναδιπλωμένη είναι επίσης εξαιρετικό, στα 2.22 μέτρα. Επιπλέον, στον προαιρετικό εξοπλισμό του smart forfour προσφέρεται η δυνατότητα της αντιστροφής των μαξιλαριών των πίσω καθισμάτων. Τα
καθίσματα «έτοιμου χώρου» στο πίσω μέρος μπορούν να αντιστραφούν σε
μηδενικό χρόνο, ώστε να προσφέρουν 12 εκατοστά μεγαλύτερο ύψος φόρτωσης στο εσωτερικό. Σε συνδυασμό με τις πίσω πόρτες που ανοίγουν σε γωνία σχεδόν 90°, η πρόσβαση στο εσωτερικό είναι πολύ εύκολη.
Τρεις γραμμές εξοπλισμού (passion, prime & proxy) καθώς και μία πληθώρα προαιρετικού εξοπλισμού, ορισμένα από τα χαρακτηριστικά του οποίου προέρχονται από μεγαλύτερες κατηγορίες αυτοκινήτων, κάνουν κάθε νέο smart – fortwo ή forfour – ένα πραγματικό κόσμημα! Ακόμη και στη βασική τους έκδοση, και τα δύο μοντέλα προσφέρονται με έναν πολύ πλούσιο εξοπλισμό ασφάλειας και άνεσης. Σε αυτόν περιλαμβάνονται φώτα ημέρας LED, κεντρικό κλείδωμα με τηλεχειρισμό, οπτική επαλήθευση σήματος κλειδώματος και immobilizer, cruise control με περιοριστή (limiter) μεταβλητής ταχύτητας,  ένδειξη εξωτερικής θερμοκρασίας με προειδοποίηση παγετού, πίνακα οργάνων με μονόχρωμη οθόνη LCD και υπολογιστή ταξιδιού και ηλεκτρικά παράθυρα μπροστά.

 Άνεση- ευελιξία
Ο νέος σχεδιασμός του εμπρός άξονα υιοθέτησε στοιχεία από την προηγούμενη C-Class της Mercedes-Benz, ο βελτιστοποιημένος πίσω άξονας De Dion αύξησε σημαντικά τη διαδρομή των ελατηρίων ενώ τα ελαστικά με τα υψηλότερα  πλευρικά τοιχώματα και την εξαιρετικά μικρή γωνία στρέψης είναι τα highlights του νέου αμαξώματος. Το σασί και η ανάρτηση της νέας γενιάς smart  σχεδιάστηκαν με τέτοιον τρόπο, ώστε να αυξήσουν σημαντικά την οδηγική άνεση.
Κοντοί πρόβολοι, ελάχιστο μήκος, μεγάλη γωνία στρέψης. Τα νέα μοντέλα της smart διαθέτουν ό, τι χρειάζεται για να κάνουν «κομψές» μανούβρες σε
οποιοδήποτε χώρο στάθμευσης – όπως και σε κάθε γωνία. Όσον αφορά τον
κύκλο στροφής, το νέο smart fortwo θέτει ένα νέο ορόσημο: 6,95 μ. (από
κράσπεδο σε κράσπεδο) και 7,30 μ. (από τοίχο σε τοίχο), κάνοντας τον χειρισμό οποιασδήποτε στροφής εξαιρετικά απλό. Το ίδιο και το νέο smart forfour: από τοίχο σε τοίχο: 8,65 μ. (από κράσπεδο σε κράσπεδο) και 8,95 μ. (από τοίχο σε τοίχο). Αυτά για την ώρα. Μετά την επίσημη παρουσίαση του μοντέλου επί ελληνικού εδάφους θα σας δώσουμε και στοιχεία για την οδηγική συμπεριφορά του νέου smart.



Πηγή: Γιάννης Κουτελιέρης