Πάρτι Αλόνσο στην Βαρκελώνη


Ο Φερνάντο Αλόνσο ήταν ο νικητής του γκραν πρι της Ισπανίας, 5ου φετινού αγώνα του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος της Φόρμουλα Ενα, που έγινε στην πίστα του Μοντμέλο, κοντά στη Βαρκελόνη. Ο οδηγός της Ferrari πανηγύρισε για δεύτερη φορά τη νίκη στον αγώνα της πατρίδας του (είχε επικρατήσει και το 2006, τότε με τη Ρενό), ενώ πήρε και τη δεύτερη καρό σημαία της φετινής χρονιάς, μετά από το γκραν πρι της Σανγκάης.

Στο βάθρο των νικητών, και συγκεκριμένα στην τρίτη θέση, ανέβηκε και ο έτερος οδηγός της Ferrari, ο Βραζιλιάνος Φελίπε Μάσα, ενώ ανάμεσά τους βρέθηκε ο Φινλαδός Κίμι Ραϊκόνεν με Lotus. Ο αγώνας ουσιαστικά κρίθηκε στην τακτική των πιτ στοπ, με την ιταλική ομάδα να επιλέγει καλύτερα τις χρονικές στιγμές αλλαγής ελαστικών και να επιβραβεύεται από το τελικό αποτέλεσμα.

Ο παγκόσμιος πρωταθλητής Σεμπάστιαν Φέτελ περιορίστηκε στην τέταρτη θέση, διατηρεί όμως την πρωτοπορία στη βαθμολογία των οδηγών, όπως και η Red Bull στην αντίστοιχη των κατασκευαστών. Απογοητευτική ήταν η παρουσία των δύο Mercedes που ξεκίνησαν από την πρώτη γραμμή του γκριντ, όμως έμειναν τελικά αρκετά πιο πίσω, με τον Νίκο Ρόσμπεργκ (που οδήγησε στους πρώτους γύρους) να τερματίζει έκτος και τον Λιούις Χάμιλτον εκτός βαθμολογούμενης δεκάδας (12ος). Αντίθετα, ο Τζένσον Μπάτον κατάφερε να κάνει καλό αγώνα και να διορθώσει κάπως την κακή παρουσία της McLaren στα δοκιμαστικά, παίρνοντας την όγδοη θέση.

O αγώνας δεν έκρυβε εκπλήξεις. Η Mercedes μπορεί να πετάει στις κατατακτήριες, σε ρυθμό αγώνα όμως είναι ακόμα πολύ μακριά από τους κορυφαίους που αυτή τη στιγμή είναι η Ferrari και η Lotus. Δεν είναι βαρύ να πούμε ότι το ισπανικό Grand Prix εξελίχθηκε σε Βατερλώ για τους Γερμανούς αφού από το 1-2 που είχαν στο γκριντ, βρέθηκαν στην 6η θέση (Rosberg) και στην 12η (Hamilton) με τον Βρετανό μάλιστα να έχει δεχθεί γύρο.

Και για τα δεδομένα της Red Bull, όμως, ο αγώνας δεν ήταν καλός.

Ο  Σεμπάστιαν Φέτελ έμεινε πολύ πίσω τερματίζοντας μεν 4ος, αλλά με τη διαφορά του από το νικητή να διαμορφώνεται στα 38,2". Ο δε Ουέμπερ, που έκανε τραγική εκκίνηση για ακόμα μια φορά, ήταν 5ος. Το μόνο θετικό για την ομάδα είναι ότι ο Γερμανός 3 φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητή εξακολουθεί να προηγείται στη βαθμολογία...

Να είστε βέβαιοι ότι το θέμα των ελαστικών θα ανοίξει ξανά, με την Red Bull να πρωτοστατεί και πάλι. Η Pirelli έπεσε έξω στις προβλέψεις της όσον αφορά στη στρατηγική. Προέβλεπε 3 Pit stops τη στιγμή που με ελάχιστες εξαιρέσεις όλοι οι πιλότοι επισκέφθηκαν 4 φορές τα γκαράζ των ομάδων τους για να αλλάξουν λάστιχα. Και όλα αυτά παρά το γεγονός ότι από αυτόν τον αγώνα η Pirelli διέθεσε τη νέα σκληρή γόμα.

Καλός αγώνας από τον Paul di Resta που έφερε την VJM06 της Sahara Force India στην 7η θέση, με τους Jenson Button - Sergio Perez, της McLaren, να ακολουθούν. Ο τελευταίος βαθμός πήγε στον Daniel Ricciardo της Scuderia Toro Rosso που έκλεισε τη 10άδα.

Το Πρωτάθλημα συνεχίζεται στις 26 του μηνός με τον αγώνα του Monaco.

Η βαθμολογούμενη δεκάδα στο ισπανικό γκραν πρι έχει ως εξής:

1. Φερνάντο Αλόνσο (Ισπανία/Ferrari) 1ωρ.39:16.596

2. Κίμι Ραϊκόνεν (Φιλανδία/Lotus) + 9.338

3. Φελίπε Μάσα (Βραζιλία/Ferrari) + 26.049

4. Σεμπάστιαν Φέτελ (Γερμανία/Red Bull) + 38.273

5. Μαρκ Γουέμπερ (Αυστραλία/Red Bull) + 47.963

6. Νίκο Ρόσμπεργκ (Γερμανία/Mercedes) + 1:08.020

7. Πολ ντι Ρέστα (Βρετανία/Force India) + 1:08.988

8. Τζένσον Μπάτον (Βρετανία/McLaren) + 1:19.506

9. Σέρχιο Πέρες (Μεξικό/McLaren) + 1:21.738

10. Ντανιέλ Ρικιάρντο (Αυστραλία/Toro Rosso) + 1 γύρο



ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΟΔΗΓΩΝ


1. Σεμπάστιαν Φέτελ (Γερμανία/Red Bull) 89 βαθμοί

2. Κίμι Ραϊκόνεν (Φινλανδία/Lotus) 85

3. Φερνάντο Αλόνσο (Ισπανία/Ferrari) 72

4. Λιούις Χάμιλτον (Βρετανία/Mercedes) 50

5. Φελίπε Μάσα (Βραζιλία/Ferrari) 45

5. Μαρκ Γουέμπερ (Αυστραλία/Red Bull) 42

7. Ρομέν Γκροζάν (Γαλλία/Lotus) 26

8. Πολ ντι Ρέστα (Βρετανία/Force India) 26

9. Νίκο Ρόσμπεργκ (Γερμανία/Mercedes) 22

10. Τζένσον Μπάτον (Βρετανία/McLaren) 17

11. Σέρχιο Πέρες (Μεξικό/McLaren) 12

12. Ντάνιελ Ρικιάρντο (Αυστραλία/Toro Rosso) 7

13. Άντριαν Σούτιλ (Γερμανία/Force India) 6

14. Νίκο Χούλκενμπεργκ (Γερμανία/Sauber) 5

15. Ζαν-Ερίκ Βερν (Γαλλία/Toro Rosso) 1



ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΩΝ

1. Red Bull-Ρενό 131 βαθμοί

2. Ferrari 117

3. Lotus-Renault 111

4. Mercedes 72

5. Force India-Mercedes 32

6. McLaren-Mercedes 29

7. Toro Rosso-Ferrari 8

8. Sauber-Ferrari 5






Πηγή: skai.gr