Απεβίωσε ο σχεδιαστής της Porsche 911

Ο δημιουργός της Porsche 911, του αυτοκινήτου που αποτέλεσε διακαή πόθο για γενιές οδηγών, απεβίωσε χθες σε ηλικία 76 ετών στο Σάλζμπουργκ της Αυστρίας. Ο Φέρντιναντ Αλεξάντερ Πόρσε, εγγονός του ιδρυτή της εταιρίας, ηγήθηκε του στούντιο σχεδιασμού της Porsche στις αρχές του '60, όταν η εταιρία χρειαζόταν να αντικαταστήσει το πρώτο της μοντέλο, την Porsche 356.

Εμπνεύστηκε ένα κομψό αυτοκίνητο με λιτές γραμμές και εξακύλινδρο κινητήρα: την πρώτη Porsche 911, ένα μοντέλο που βρίσκεται ακόμα στην παραγωγή, στην έβδομη πλέον έκδοση του, βασιζόμενο στην ίδια φιλοσοφία αλλά με προσθήκες και βελτιώσεις που μονάχα την προάγουν.

Η 911 είχα ονομαστεί αρχικά 901, αλλά ο αριθμός άλλαξε γιατί η Peugeot είχε κατοχυρώσει όλα τα ονόματα αυτοκινήτων με το μηδέν στη μέση.

O σημερινός διευθ. σύμβουλος της Porsche AG Ματίας Μίλερ απέτισε φόρο τιμής στον δημιουργό της 911, λέγοντας ότι «ίδρυσε μια κουλτούρα σχεδιασμού στην εταιρεία μας που διακρίνει τα αυτοκίνητά μας ακόμα και σήμερα."

O Φέρντιναντ Πόρσε γεννήθηκε στις 11 Δεκεμβρίου του 1935, στη Στουτγκάρδη. Από μικρός ασχολήθηκε με την οικογενειακή επιχείρηση, περνώντας τις ώρες του μετά το σχολείο στο εργαστήριο του παππού του. Σπούδασε στη σχολή design του Ούλμ και εντάχθηκε επίσημα στην εταιρία το 1958 - ανέλαβε το στούντιο design της Porsche το 1962.

Το 1972 αποχώρησε από το επιχειρησιακό μέρος της εταιρίας για να ιδρύσει με άλλα μέλη της οικογένειας του το Porsche Design Studio, όπου σχεδίαζε γυαλιά, ρολόγια και πένες. Η σχεδιαστική του φιλοσοφία έδινε έμφαση στη λειτουργικότητα πάνω από τη διακόσμηση.

Διετέλεσε πρόεδρος της Porsche AG από το 1990 έως το 1993, σε μια εποχή κρίσης με μειωμένες πωλήσεις λόγω του δυνατού γερμανικού μάρκου και του αυξημένου ανταγωνισμού παγκοσμίως. Όσο ήταν πρόεδρος, η εταιρία επέλεξε ως διευθύνοντα σύμβουλο τον Βέντελιν Βίντεκινγκ, ο οποίος πιστώνεται με την με ανάκαμψη της εταιρίας με την εισαγωγή νέων μοντέλων όπως την Cayenne και το Boxster.







Η Porsche AG ανήκει στην οικογενειακή εταιρία συμμετοχών Porsche SE και την Volkswagen AG. Μια προσπάθεια απορρόφησης της Porsche SE από την Volkswagen AG έχει συναντήσει νομικά κολλήματα, αλλά οι εταιρίες μοιράζονται έναν διευθύνοντα σύμβουλο και ήδη συνεργάζονται πολύ στενά. Ένας άλλος εγγονός του Φερντινάντ Πόρσε, ο Φέρντιναντ Πιεχ, είναι πρόεδρος του ΔΣ της Volkswagen.
Πηγή: skai.gr