Γειτονιές στο Πιάτο | Τρίκαλα - 18/05/2024
Λαυράκι με λαχανικά και σάλτσα μυρωδικών

Λαυράκι με λαχανικά και σάλτσα μυρωδικών

Υλικά

2 λαυράκια των 500-600 γρ

400 γρ. λαχανικά ατμού

Ξύσμα από 1 λεμόνι

Χυμό από 1 λεμόνι

3 φρέσκα κρεμμύδια το πράσινο μέρος

10 ντοματίνια

2κ.σ μαύρες ελιές ροδέλα

50 ml  λευκό κρασί

50 ml ελαιόλαδο

Αλάτι

Πιπέρι

Για τη σάλτσα

2 κ.σ. κόλιανδρο

2 κ.σ. μαϊντανό

2 κ.σ. άνηθο

2 κ.σ. βασιλικό

30 ml ελαιόλαδο

1 κ.σ. λευκό ξύδι

1 κ.σ. μουστάρδα

Αλάτι

 

Εκτέλεση

Σε μία κατσαρόλα θα βράσουμε τα λαχανικά μας με λίγο ελαιόλαδο και λίγο αλάτι. Πρώτα θα βάλουμε τις πατάτες γιατί θέλουν λίγο παραπάνω λεπτά για τον βρασμό, μετά θα βάλουμε το κολοκύθι με τα καρότα, το κουνουπίδι και το μπρόκολο. Τα αφήνουμε για 8-10 λεπτά.

 

Για τη σάλτσα πέστο: Σε ένα μπλέντερ θα βάλουμε πράσινο κρεμμύδι, φρέσκο κόλιανδρο, μαϊντανό, άνηθο, φύλλα από πλατύφυλλο βασιλικό, 2-3 ντοματίνια, λίγο ξύσμα από λεμόνι, χυμό από μισό λεμόνι και λίγο ελαιόλαδο και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Όταν τελειώσουμε το χτύπημα προσθέτουμε λίγο ακόμα ελαιόλαδο για το άρωμα.

 

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μεσαία θερμοκρασία θα βάλουμε λίγο ελαιόλαδο. Το ψάρι θα το κόψουμε λίγο ώστε να μπορέσει να ψηθεί πιο εύκολα και θα το αλατίσουμε καλά. Θα το τοποθετήσουμε στο τηγάνι από τη μεριά του δέρματός του και θα το πατήσουμε λίγο με μία σπάτουλα ή ένα κουτάλι. Το λαβράκι θέλει ψήσιμο περίπου 4 λεπτά. Δύο λεπτά από κάθε πλευρά. Όσο ψήνουμε το ψάρι θα βάλουμε και λίγα ντοματίνια. Βάζουμε λίγο χυμό λεμονιού πάνω από το ψάρι. Αφού έχουμε σβήσει τι φωτιά σβήνουμε με λίγο κρασί στο τηγάνι.

 

Είμαστε έτοιμοι να σερβίρουμε. Βάζουμε το ψάρι σε ένα πιάτο, τα λαχανικά και από πάνω τη σάλτσα πέστο με ροδέλες ελιάς.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ