ΚΑΙΡΟΣ

Κορωνοϊός- Μαγιορκίνης: «Δυναμική επιθετικής αύξησης» στην Ελλάδα- Πολύ χαμηλή μετάδοση σε σχολεία

«Δυναμική επιθετικής αύξησης» έχει η πανδημία κορωνοιού στη χώρα μας, όπως ανέφερε ο καθηγητής Ιατρικής Σχολής στο ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, στην σημερινή έκτακτη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, τονίζοντας πως καταγράφονται 3.000 διαγνώσεις ανά ημέρα με μεγαλύτερη επιβάρυνση προς τα βόρεια της χώρας.

Όπως είπε ο καθηγητής, η Αττική παρουσίασε ήπια επιβάρυνση της επιδημιολογικής κατάστασης εντός της τρέχουσας εβδομάδας, ξεπερνώντας τις 500 διαγνώσεις ανά ημέρα.

Ωστόσο, αρκετά μεγαλύτερη και εκρηκτική αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου συνεχίζουμε να βλέπουμε στη Θεσσαλονίκη, η οποία ανά μονάδα πληθυσμού παρουσίασε έως και 6 φορές περισσότερες διαγνώσεις σε σύγκριση με την Αττική.

Ο καθηγητής έκανε λόγο για  εκτεταμμένη επιβάρυνση και σε άλλες λιγότερο πυκνές και μη αστικές περιοχές, όπου όπως εξήγησε καταγράφηκαν περισσότερες από τις μισές διαγνώσεις σε πανελλαδική κλίμακα.

Ως προς τα ηλικιακά χαρακτηριστικά, ο κος Μαγιορκίνης ανέφερε πως οι νέοι 19-39 εξακολουθούν να έχουν τη μεγαλύτερη επίπτωση φτάντοντας τις 600 διαγνώσεις ανά εκατομμύριο αντίστοιχου πληθυσμού, ενώ ακολουθεί η ηλικιακή ομάδα 40-65 που και αυτή πλησίασε τις 600 διαγνώσεις ανά εκατομμύριο αντίστοιχου πληθυσμού.

Πέντε φορές λιγότερο σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό μολύνονται τα άτομα κάτω των 18 ετών από την Covid 19 ανέφερε ο αναπληρωτής καθηγητής του ΕΚΠΑ, προσθέτοντας ακόμη ότι η μετάδοση μέσα στα σχολεία είναι εξαιρετικά χαμηλή. Τα στοιχεία δείχνουν πως όσες φορές έκλεισε μία τάξη, στο 85% των περιπτώσεων δεν χρειάστηκε να κλείσει άλλο τμήμα.

Σε κάθε περίπτωση όμως υπογράμμισε πως παραμένει ανησυχητική η αύξηση των διαγνώσεων στις ηλικίες 65 και άνω, οι οποίες ξεπέρασαν τις 150 ανά εκατομμύριο αντίστοιχου πληθυσμού.

Σε παγκόσμιο επίπεδο καταγράφηκαν 600.000 νέα κρούσματα μέσα σε μια μέρα για πρώτη φορά.

Πηγή: skai.gr