ΚΑΙΡΟΣ

Βυθίζεται η τουρκική λίρα: «Χέρι» στις καταθέσεις βάζει η κεντρική τράπεζα

Όλο και εντονότερη γίνεται η αίσθηση στους οικονομολόγους ότι η επεκτατική ρητορική της Τουρκίας κρύβει απλώς την τέλεια καταιγίδα, στην οποία βρίσκεται η οικονομία της.

Η λίρα στο τελευταίο τρίμηνο έχει χάσει σχεδόν 8% σε σχέση με το δολάριο και η κυβέρνηση «σκουπίζει» αμερικάνικα νομίσματα απ' όπου βρει. Ακόμη κι από τις ιδιωτικές καταθέσεις, όπως αποκάλυψε σήμερα ο οικονομικός σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη, Αλέξης Πατέλης, σε συνέντευξή του στο Βήμα.

«Η κεντρική τράπεζα (της Τουρκίας) στην προσπάθειά της να στηρίξει την τουρκική λίρα, έχει ουσιαστικά "δανειστεί" αυτές τις καταθέσεις από τις εμπορικές τράπεζες και τις έχει εκποιήσει. (...) Η Τουρκία είναι σήμερα πολύ πιο ευάλωτη οικονομικά», δήλωσε σχετικά ο κ. Πατέλης. 

Πρόκειται για τη δεύτερη νομισματική κρίση σε δύο χρόνια, μόνο που αυτή τη φορά έχει συνδυαστεί με τον κορωνοϊό που έχει παγώσει την εισαγωγή τουριστικού συναλλάγματος, και τις εξαγωγές.

Η κατάσταση έχει ανεβάσει το δολάριο από τις 5,8 λίρες πέρυσι τέτοια εποχή, στις 6 και 81 πριν ένα τρίμηνο και τώρα στις 7 και 35 λίρες.

Ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και βουλευτής της ΝΔ, Δημήτρης Καιρίδης, τονίζει ότι «η πολιτική του Ερντογάν για χαμηλά επιτόκια δημιουργεί αποσταθεροποίηση της τουρκικής λίρας, η οποία διαρκώς υποτιμάται. Έχει πάει κοντά στο 7,5 λίρες το δολάριο και 9 λίρες το ευρώ».

Ανάλογη εικόνα και με το ευρώ, καθώς η Τουρκία βρίσκεται στα πρόθυρα επιβολής οικονομικών κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση που ενδέχεται να αποφασιστούν στα τέλη Σεπτεμβρίου. Ενδεικτικά, πέρυσι ένα ευρώ κόστιζε 6,38 λίρες, πριν τρεις μήνες 7,59 και τώρα έχει εκτιναχθεί στα 8,73.

Όπως αναφέρει στον ΣΚΑΪ ο οικονομολόγος, Ναπολέων Μαραβέγιας «η λύση που θα μπορούσε να είχε βρεθεί εδώ και αρκετό καιρό είναι να έχουμε μία αύξηση των επιτοκίων. Η αύξηση όμως των επιτοκίων περιορίζει την οικονομική δραστηριότητα και περιορίζει τους αναπτυξιακούς ρυθμούς. Δεν έγινε αυτό με αποτέλεσμα να συνεχίζεται ο υψηλός πληθωρισμός και να συνεχίζεται και η υποτίμηση της λίρας». 

Ήδη πάντως ο οικονομικός οίκος Fitch έχει αναθεωρήσει τις προοπτικές της τουρκικής οικονομίας σε αρνητικές που σημαίνει ότι είναι ένα βήμα πριν προχωρήσει σε υποβάθμιση του αξιόχρεου, γεγονός που αναμένεται να απομακρύνει περεταίρω τους επενδυτές από τη γειτονική χώρα, κάνοντας την κατάσταση ακόμη δυσκολότερη.

Πηγή: skai.gr