Εκατοντάδες πτήσεις ακυρώθηκαν την Παρασκευή στην Ανατολική Ασία, καθώς ο ισχυρός τυφώνας Τσάμπι (Champi) πέρασε κοντά από τις βορειοανατολικές ακτές της Ταϊβάν, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στην περιοχή.
Στην Ταϊβάν, σχολεία και δημόσιες υπηρεσίες παρέμειναν κλειστά ενόψει της προσέγγισης του τυφώνα. Παρότι παραμένει αβέβαιο εάν θα πλήξει απευθείας το νησί, οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι έως το Σάββατο θα προκαλέσει ισχυρούς ανέμους και βροχοπτώσεις που ενδέχεται να φτάσουν τα 90 εκατοστά στα βορειοανατολικά, όπως μεταδίδει το BBC.
Σύμφωνα με τις Αρχές, ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του όταν παρασύρθηκε από τα κύματα, ενώ 171 τραυματίστηκαν και άλλοι 1.000 αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.
Typhoon Champi has left one person dead and 94 injured in Taiwan, authorities said on Oct 23, with the injury count rising by 52 overnight. A total of 1,286 people had been evacuated by 8am. https://t.co/HKxPbXFwNc
— Shanghai Daily (@shanghaidaily) October 23, 2026
Ο Τσάμπι είναι ο τελευταίος μιας σειράς ισχυρών τυφώνων που πλήττουν την περιοχή, καθώς το ιδιαίτερα έντονο φαινόμενο Ελ Νίνιο (El Niño) θερμαίνει τον Ειρηνικό Ωκεανό, ενισχύοντας την εκδήλωση καταιγίδων. Στην κορύφωσή του, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ήταν η ισχυρότερη καταιγίδα που είχε καταγραφεί παγκοσμίως από την αρχή του έτους.
Άνεμοι έως 191 χλμ./ώρα – Κλειστά σχολεία και χρηματιστήριο
Το απόγευμα της Παρασκευής, οι ριπές ανέμου του Τσάμπι έφταναν τα 191 χιλιόμετρα την ώρα.
Οι βροχοπτώσεις αναμένεται να κορυφωθούν το πρωί του Σαββάτου και να συνεχιστούν έως το βράδυ της ίδιας ημέρας, σύμφωνα με την Κεντρική Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ταϊβάν.
Οι Αρχές κάλεσαν τους πολίτες να αποφεύγουν τις παράκτιες και ορεινές περιοχές.
Την Παρασκευή ανεστάλησαν οι εργασίες και τα μαθήματα σχεδόν σε όλες τις 22 διοικητικές περιφέρειες και πόλεις της Ταϊβάν, στο πλαίσιο αυτού που είναι ευρέως γνωστό ως «αργία λόγω τυφώνα».
Κλειστό παρέμεινε και το χρηματιστήριο της Ταϊβάν, λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών.
Μοναδική εξαίρεση αποτέλεσε η περιφέρεια Κινμέν (Kinmen), ένα σύμπλεγμα νησιών δυτικά της κύριας νήσου της Ταϊβάν, όπου οι εργασίες και τα μαθήματα συνεχίστηκαν κανονικά.
Ιαπωνία: Πάνω από 160 ακυρώσεις πτήσεων και χιλιάδες νοικοκυριά χωρίς ρεύμα
Στην Ιαπωνία, σχεδόν 8.400 νοικοκυριά στη νότια περιφέρεια της Οκινάουα (Okinawa) αντιμετώπισαν διακοπές ηλεκτροδότησης, όπως ανέφερε η τοπική εταιρεία παροχής ηλεκτρικής ενέργειας.
2.35pm Current conditions in Ishigaki #typhoon #champi https://t.co/qXSQ7UnrHm
— James Reynolds (@EarthUncutTV) October 23, 2026
Παράλληλα, περισσότερες από 160 πτήσεις ακυρώθηκαν από τέσσερις ιαπωνικές αεροπορικές εταιρείες.
Ο τυφώνας προκάλεσε επίσης ισχυρές βροχοπτώσεις και ανέμους στο Μπατάνες (Batanes), ένα σύμπλεγμα νησιών των Φιλιππίνων, νότια της Ταϊβάν.
Φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν στη σελίδα της τοπικής αυτοδιοίκησης στο Facebook δείχνουν τεράστια κύματα να χτυπούν παραθαλάσσιους οικισμούς και δρόμους που έχουν κλείσει στην κυκλοφορία. Δεν υπήρχαν άμεσες αναφορές για θύματα, σημειώνει το BBC.
Ο ισχυρότερος τυφώνας της χρονιάς
Ο Τσάμπι εξελίχθηκε στον ισχυρότερο τυφώνα του έτους νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, όταν, κινούμενος πάνω από τη Θάλασσα των Φιλιππίνων, έφτασε σε μέγιστη ταχύτητα σταθερών ανέμων 298 χλμ./ώρα, ένταση αντίστοιχη με τυφώνα κατηγορίας 5.
Αν και αρχικά είχε χαρακτηριστεί «σούπερ τυφώνας», εξασθένησε την Τετάρτη, καθώς συνέχισε την πορεία του πάνω από τη θάλασσα.
Η φετινή περίοδος τυφώνων εξελίσσεται σε μία από τις πιο έντονες που έχει γνωρίσει η περιοχή τα τελευταία χρόνια.
Ο Τσάμπι είναι ο 30ός τυφώνας που καταγράφεται φέτος στην Ιαπωνία, αριθμός που σημειώνεται για πρώτη φορά από το 2013.
Η αυξημένη συχνότητα των καταιγίδων αποδίδεται στο ασυνήθιστα ισχυρό Ελ Νίνιο, ένα φυσικό φαινόμενο που εκδηλώνεται στον Ειρηνικό Ωκεανό κάθε λίγα χρόνια και μπορεί να προκαλέσει ακραία καιρικά φαινόμενα, από ξηρασίες έως τυφώνες.
Η προβλεπόμενη πορεία του τυφώνα
Αφού περάσει από το βορειοανατολικό άκρο της Ταϊβάν και τα νησιά της Οκινάουα στη νότια Ιαπωνία, ο Τσάμπι αναμένεται να παραμείνει πάνω από τα θαλάσσια ύδατα στα ανοικτά των ανατολικών ακτών της Κίνας, προτού στραφεί βορειοανατολικά προς το κύριο νησί της Ιαπωνίας.
Οι μετεωρολογικές υπηρεσίες της Ταϊβάν, του Χονγκ Κονγκ και της Ιαπωνίας προβλέπουν ότι το μάτι του τυφώνα θα περάσει χωρίς να φτάσει στην ξηρά της Ταϊβάν.
Ωστόσο, μετεωρολόγος της Κεντρικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας της Ταϊβάν δήλωσε στο Reuters ότι αυτό το ενδεχόμενο δεν μπορεί να αποκλειστεί εντελώς, ιδιαίτερα εάν ο τυφώνας «επιβραδύνει, κινηθεί κυκλικά ή παρουσιάσει πλευρικές μετατοπίσεις» καθώς πλησιάζει το νησί.
Πηγή: skai.grΔιαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.