ΚΑΙΡΟΣ

Τουλάχιστον 90 οι νεκροί από την επίθεση στη διπλωματική ζώνη της Καμπούλ

Τουλάχιστον 90 νεκροί και περισσότεροι από 450 τραυματίες είναι ο επίσημος απολογισμός από την ισχυρότατη έκρηξη που συγκλόνισε το πρωί τη διπλωματική συνοικία της πρωτεύουσας του Αφγανιστάν, Καμπούλ, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

Η έκρηξη έλαβε χώρα κοντά στη γερμανική πρεσβεία. Όπως μεταδίδει το γερμανικό πρακτορείο dpa, ανάμεσα στους νεκρούς βρίσκεται ένας αφγανός φύλακας της διπλωματικής αποστολής, ενώ ορισμένοι υπάλληλοι της πρεσβείας έχουν τραυματιστεί.

Οι έως τώρα πληροφορίες αποδίδουν την έκρηξη σε παγιδευμένο όχημα, το οποίο δεν αποκλείεται να ήταν βυτιοφόρο, κάτι που θα εξηγούσε την ισχύ της έκρηξης.

Έως τώρα δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης για το μακελειό. Ωστόσο, οι Ταλιμπάν έσπευσαν να αποποιηθούν κάθε ευθύνη, λέγοντας πως δεν στοχοθετούν αμάχους.

H έκρηξη στοίχισε της ζωή σε οδηγό του συνεργείου του BBC, ενώ τέσσερις δημοσιογράφοι τραυματίστηκαν, όπως ανακοίνωσε το ίδιο το βρετανικό δίκτυο.

Σύμφωνα με το Reuters, το ωστικό κύμα ήταν τόσο ισχυρό ώστε έσπασε παράθυρα και ξεχαρβάλωσε πόρτες κτηρίων που απέχουν εκατοντάδες μέτρα από το σημείο της έκρηξης.

Η διπλωματική ζώνη φιλοξενεί πολλές πρεσβείες, το προεδρικό μέγαρο και άλλα κυβερνητικά κτήρια.

Η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας Μαριέλ ντε Σαρνέζ δήλωσε ότι το κτήριο της γαλλικής πρεσβείας έχει υποστεί ζημίες, ωστόσο μέχρι αυτήν την στιγμή δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα μεταξύ του προσωπικού.

Υλικές ζημιές υπέστη και η τουρκική πρεσβεία, χωρίς να τραυματιστούν μέλη του προσωπικού, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών στην Άγκυρα.
Πηγή: skai.gr