ΚΑΙΡΟΣ

Προειδοποίηση από το ECDC για την Όμικρον: Δεκάδες ύποπτα κρούσματα στο αεροδρόμιο του Άμστερνταμ

Ο κίνδυνος να εξαπλωθεί στην Ευρώπη η παραλλαγή Όμικρον του νέου κορονοϊού που εντοπίστηκε στη Νότια Αφρική είναι "υψηλός έως πολύ υψηλός" ανακοίνωσε χθες βράδυ το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (ECDC).

Νωρίτερα την Παρασκευή, η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που συνεδρίασε εκτάκτως, χαρακτήρισε το εν λόγω στέλεχος  "παραλλαγή ανησυχίας"  σημειώνοντας ότι οι πρώτες ενδείξεις υποδηλώνουν πως επιφέρει μεγαλύτερο κίνδυνο επαναμόλυνσης, σε σύγκριση με τις άλλες "παραλλαγές ανησυχίας".

Τα κρούσματα της Όμικρον φαίνεται ότι αυξάνονται σχεδόν σε όλο το Νότιο άκρο της Αφρικανικής Ηπείρου.
Εκτός από τη Δημοκρατία της Νότιας Αφρικής, κρούσματα έχουν καταγραφεί στο Μαλάουι, αλλά και στο Ισραήλ, στο Χονγκ Κονγκ και στο Βέλγιο.

Την ίδια ώρα συναγερμός έχει σημάνει στις ολλανδικές υγειονομικές αρχές καθώς είναι πιθανόν δεκάδες από τους περίπου 600 επιβάτες δύο πτήσεων από τη Νότια Αφρική που αφίχθησαν χθες στο αεροδρόμιο Σίπολ του Άμστερνταμ να έχουν μολυνθεί από τον νέο κορονοϊό.

Διενεργούνται περαιτέρω εξετάσεις, για να εξακριβωθεί το εάν και κατά πόσον έχουν μολυνθεί από τη λεγόμενη παραλλαγή Όμικρον του ιού
Οι περίπου 600 επιβάτες, που τέθηκαν αμέσως σε απομόνωση από τους υπόλοιπους ταξιδιώτες στο αεροδρόμιο μετά την άφιξή τους, αντιμετώπισαν πολύωρες καθυστερήσεις και εξετάσεις.

Με βάση τα πρώτα δεδομένα, το ολλανδικό υπουργείο Υγείας εκτίμησε ότι οι επιβάτες που έχουν μολυνθεί από τον SARS-CoV-2 είναι περίπου 85.

Η ΕΕ, η Βρετανία, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και άλλες χώρες απαγορεύουν την είσοδο στο έδαφος τους σε ταξιδιώτες από χώρες της Αφρικής που εντοπίστηκαν κρούσματα της Όμικρον

Εκατοντάδες ταξιδιώτες έσπευσαν στο αεροδρόμιο του Γιοχάνεσμπουργκ, με την ελπίδα ότι θα βρουν θέση σε μια από τις τελευταίες πτήσεις προς την πατρίδα τους

Πηγή: skai.gr