ΚΑΙΡΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Θολά μηνύματα της Δύσης για τα μαχητικά αεροσκάφη

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Λόιντ Όστιν, τόνισε ότι το θέμα αποστολής F-16 παραμένει ανοικτό αλλά, όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε, «δεν έχω να κάνω κάποιες σχετικές ανακοινώσεις». 

Της Αθηνάς Παπακώστα

Ο πόλεμος στην Ουκρανία εισέρχεται σε λίγες μόλις ημέρες στον δεύτερο χρόνο και προς το παρόν το τέλος του δεν φαίνεται καν στον ορίζοντα. Το Κιέβο πιέζει για μαχητικά αεροσκάφη, η Δύση δεν υπόσχεται και η Μόσχα συνεχίζει να πολιορκεί το Ντόνετσκ με στόχο το Μαχμούτ. 

Την Τρίτη ο Ολεκσέι Ρεζνικοφ, υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, από την έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους τι ζητεί η Ουκρανία από τους δυτικούς συμμάχους απάντησε δείχνοντας μία φωτογραφία με ένα μαχητικό αεροσκάφος. 

Το αίτημα αυτό της Ουκρανίας είναι στο τραπέζι εδώ και εβδομάδες. Ήδη ο πρόεδρος της χώρας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, πιέζει έντονα τη Δύση να πει το ναι και ανάψει το πολυπόθητο για το Κιέβο πράσινο φως για τα μαχητικά αεροσκάφη. 

Η επίμονη αντίσταση των Ουκρανών και η ενίσχυση των ουκρανικών δυνάμεων με όπλα από τη Δύση έχει βοηθήσει το Κιέβο να συνεχίζει να βάζει φρένο στις φιλοδοξίες του Κρεμλίνου σε ό,τι αφορά στην κατάκτηση του Ντονμπάς. Όμως ο κίνδυνος παραμένει. Η Μόσχα αυτή τη στιγμή πιέζει στο Ντονμπάς και ενισχύει τις γραμμές της στον ουκρανικό νότο. 

Ο πόλεμος μπορεί να έχει παραμείνει παγωμένος κατά τη διάρκεια του χειμώνα αλλά (και) οι ουκρανικές δυνάμεις αναφέρουν ότι η Ρωσία προετοιμάζεται για μία γιγάντια νέα επίθεση όσο πλησιάζουμε προς την άνοιξη. Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ κρίνει ότι "ήδη βλέπουμε την αρχή"  αυτής της επίθεσης υπογραμμίζοντας ότι είναι αναγκαίο "να προμηθεύσουμε την Ουκρανία με περισσότερα όπλα". 

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Λόιντ Όστιν, τόνισε ότι το θέμα αποστολής F-16 παραμένει ανοικτό αλλά, όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε, "δεν έχω να κάνω κάποιες σχετικές ανακοινώσεις". 

Ένα άλλο θέμα το οποίο απασχολεί τους δυτικούς επιπλέον είναι η προμήθεια της Ουκρανίας, σταθερά, με πυρομαχικά χωρίς όμως να αδειάζουν οι δικές τους αποθήκες από αποθέματα. Για τον Στόλτεμπεργκ το Κιέβο τα καταναλώνει πολύ πιο γρήγορα από όσο οι δυτικοί του σύμμαχοι μπορούν να το προμηθεύουν. Ταυτόχρονα, ωστόσο, σύμφωνα με εκτιμήσεις οι Ουκρανοί εκτοξεύουν έως και 6.000 - 7.000 βλήματα πυροβολικού καθημερινά, μέγεθος το οποίο αποτελεί το ένα τρίτο σχεδόν από τα βλήματα πυροβολικού που εκτοξεύει η Μόσχα. 

Προς το παρόν το βρετανικό υπουργείο Άμυνας κρίνει πως η Ρωσία δεν διαθέτει για την ώρα τους απαραίτητους πόρους για μία μεγάλη επίθεση αλλά, παράλληλα, προσπαθεί να ενισχύσει τις γραμμές της. Στο ανατολικό μέτωπο η κατάσταση παραμένει "εξαιρετικά δύσκολη" σύμφωνα με τον ίδιο τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι ο οποίος όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε πρόκειται  για μάχη "κυριολεκτικά για κάθε σπιθαμή ουκρανικής γης". 
 

Πηγή: skai.gr