ΚΑΙΡΟΣ

Επικοινωνία Μπάιντεν – Σι Τζινπίνγκ την Παρασκευή, μετά τις αναφορές για κινεζική ενίσχυση της Ρωσίας

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, θα συνομιλήσει με τον Κινέζο πρόεδρο, Σι Τζινπίνγκ, την Παρασκευή για να συζητήσουν τον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας «και άλλα θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος», ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.
 
Η απόφαση για επικοινωνία των δύο ηγετών έρχεται αφότου Αμερικανοί αξιωματούχοι προειδοποίησαν ότι η Κίνα μπορεί να έχει ήδη αποφασίσει να παράσχει στη Ρωσία οικονομική υποστήριξη κατά τη διάρκεια του πολέμου κατά της Ουκρανίας. 

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, συναντήθηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα με τον Κινέζο ομόλογό του, Γιανγ Τζιεντσί, σε μια «έντονη επτάωρη συνεδρίαση» όπως τη χαρακτήρισε το CNN, για να παρουσιάσει τη θέση των ΗΠΑ κατά της εισβολής της Ρωσίας. 

Αμερικανός αξιωματούχος που γνωρίζει τη συζήτηση και τον επικαλείται το αμερικανικό δίκτυο, είπε ότι οι Κινέζοι είχαν «ήδη αποφασίσει ότι θα παράσχουν οικονομική και χρηματοοικονομική υποστήριξη» πριν από τη συνάντηση της Ρώμης. «Το ερώτημα είναι πραγματικά αν θα προχωρήσουν παραπέρα», πρόσθεσαν. 

Νωρίτερα την Πέμπτη ένας Κινέζος αξιωματούχος επέκρινε τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, για τα σχόλιά του ότι η Κίνα είχε υποχρέωση ως μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να βοηθήσει να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία. 

Μιλώντας μετά τη συνάντηση των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ την Τετάρτη, ο Στόλτενμπεργκ κάλεσε την Κίνα «να καταδικάσει ξεκάθαρα την εισβολή και να μην στηρίξει τη Ρωσία». 

Πηγή: skai.gr