ΚΑΙΡΟΣ

Πέθανε η τελευταία πριγκίπισσα της Χαβάης: Άφησε πίσω της περιουσία άνω των 200 εκατ. δολαρίων

«Η κληρονομιά υπαγορεύει ότι πρέπει να φροντίσω τον λαό της Χαβάης», δήλωσε η Abigail Kawānanakoa

Πέθανε σε ηλικία 96 ετών η Abigail Kinoiki Kekaulike Kawānanakoa, γνωστή και ως η «τελευταία πριγκίπισσα» της Χαβάη.

Η πριγκίπισσα, γνωστή στους φίλους της ως Kekau, ήταν ένας από τους τελευταίους ζωντανούς δεσμούς που υπήρχαν με τη βασιλική οικογένεια και ήταν ιδιαίτερα αγαπητή για τη φιλανθρωπική υποστήριξή της στον παραδοσιακό πολιτισμό της Χαβάης.


Η κληρονόμος πέθανε ειρηνικά στο σπίτι της στη Χονολουλού την Κυριακή, χωρίς να έχει γίνει ακόμη γνωστή η αιτία θανάτου και με τη σύζυγό της στο πλευρό της, σύμφωνα με δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Iolani Palace, το ιστορικό σπίτι της βασιλικής οικογένειας.

«Η Abigail θα μείνει στη μνήμη για την αγάπη της για τη Χαβάη και τους ανθρώπους της», είπε η σύζυγός της, Veronica Gail Kawānanakoa. «Θα μου λείψει με όλη μου την καρδιά».

Η Abigail Kawānanakoa γεννήθηκε στη Χονολουλού το 1926 και αργότερα παρακολούθησε το σχολείο στη Σαγκάη και την Καλιφόρνια.

Ο μεγάλος της πλούτος, ο οποίος εκτιμάται ότι ήταν 215 εκατομμύρια δολάρια (175 εκατομμύρια λίρες), προήλθε από τον προπάππου της, Τζέιμς Κάμπελ, έναν Ιρλανδό επιχειρηματία που είχε μια φυτεία ζάχαρης.


Η γιαγιά της Abigail Kawānanakoa παντρεύτηκε τον πρίγκιπα David Kawānanakoa, ο οποίος ήταν τρίτος στη σειρά για τον θρόνο του Βασιλείου της Χαβάης όταν η βασιλική οικογένεια ανατράπηκε από Αμερικανούς επιχειρηματίες το 1893.

Εκείνη την εποχή, ο ρόλος των υπηκόων των ΗΠΑ στο πραξικόπημα ήταν αμφιλεγόμενος και ο πρόεδρος Γκρόβερ Κλίβελαντ χαρακτήρισε τη συμμετοχή τους στην ανατροπή της μοναρχίας της Χαβάης ως «ντροπή».

Μετά τον θάνατο του πρίγκιπα το 1908, η χήρα του υιοθέτησε το εγγόνι τους μέσω του παραδοσιακού χαβανέζικου εθίμου «hānai», το οποίο ενίσχυσε την αξίωση της Abigail για τον άτυπο τίτλο της πριγκίπισσας.


Ενώ ορισμένοι ισχυρίστηκαν ότι η πριγκίπισσα Kawānanakoa είχε τους ισχυρότερους βασιλικούς δεσμούς με τη Χαβάη, ένα ξεχωριστό παρακλάδι της πρώην βασιλικής οικογένειας ισχυρίζεται ότι η πριγκίπισσα Owana Ka'ohelelani είναι ο νόμιμος αρχηγός της σύγχρονης δυναστείας.

Η ίδια η κυρία Kawānanakoa παραδέχτηκε σε μια συνέντευξη του 2021 στο περιοδικό Honolulu ότι αν η μοναρχία είχε επιβιώσει, ο ξάδερφός της Edward Kawānanakoa θα ήταν στη σειρά για να κυβερνήσει πριν από αυτήν, βάσει των κανόνων της διαδοχής.

«Φυσικά θα ήμουν η δύναμη πίσω από τον θρόνο, δεν υπάρχει αμφιβολία για αυτό», αστειεύτηκε στη συγκεκριμένη συνέντευξη.

Η κα. Kawānanakoa χρηματοδότησε υποτροφίες για ιθαγενείς της Χαβάης και συνέβαλε στη συντήρηση του παλατιού Iolani, το οποίο είναι πλέον μουσείο.

Το Ίδρυμα Abigail KK Kawananakoa, το οποίο ιδρύθηκε το 2001, διέθεσε 100 εκατομμύρια δολάρια από τον πλούτο της για να υποστηρίξει ανάγκες της Χαβάης μετά τον θάνατό της, σύμφωνα με το Honolulu Star-Advertiser.

Ωστόσο, η ακτιβίστρια της Χαβάης Walter Ritte είπε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι ο αντίκτυπός της στον ιθαγενή πολιτισμό ήταν ελάχιστος. «Δεν καταλάβαμε καλά ποιος ήταν ο ρόλος της και πώς θα μπορούσε να μας βοηθήσει», φέρεται να είπε.

Ωστόσο, ο γερουσιαστής Jarrett Keohokalole και ο εκπρόσωπος Daniel Holt, ηγέτες των μελών της Χαβάης του κοινοβουλίου των ΗΠΑ, χαιρέτησαν τη γενναιοδωρία και τις συνεισφορές της, οι οποίες είπαν ότι βοήθησαν πολύ τον πολιτισμό και την κοινότητα του νησιού.

Οι δικές της απόψεις για το θέμα ήταν σαφείς και σε μια εμφάνιση στο δικαστήριο το 2019 σχετικά με τη διαχείριση της περιουσίας της, είπε στον δικαστή ότι «η κληρονομιά υπαγορεύει ότι πρέπει να φροντίσω τον λαό της Χαβάης».
 

Πηγή: skai.gr