ΚΑΙΡΟΣ

Κυρώσεις στην «αυλή του Πούτιν»: Ποιοι είναι οι ολιγάρχες στους οποίους επέβαλε κυρώσεις το Λονδίνο

Στενοί, ακόμα και παιδικοί φίλοι του Ρώσου προέδρου Πούτιν, είναι οι ολιγάρχες Μπόρις Ρότενμπεργκ και Ιγκόρ Ρότενμπεργκ, καθώς και ο Γκενάντι Τιμτσένκο στους οποίους επέβαλε κυρώσεις την Τρίτη η βρετανική κυβέρνηση. 

Σε ό,τι αφορά τους Ρότενμπεργκ, οι σχέσεις με τον Πούτιν είναι πραγματικά "οικογενειακή υπόθεση".

O 47χρονος Ιγκόρ Ρότενμπεργκ και ο Μπόρις Ρότενμπεργκ κατέχουν την SGM Group, μια εταιρεία υποδομών, ειδικευόμενη στην κατασκευή συστημάτων για τη μεταφορά πετρελαίου και φυσικού αερίου. 

O 65χρονος Mπόρις Ρότενμπεργκ, θείος του Ιγκόρ, ασχολήθηκε πολύ με τις πολεμικές τέχνες μεταξύ 1968 και 1978, ιδιαίτερα με το τζούντο. Εκπαιδεύτηκε δίπλα στον Βλαντίμιρ Πούτιν, και κέρδισε πολλά βραβεία για τη Σοβιετική Ένωση. Το 1992, έγινε επαγγελματίας προπονητής τζούντο στο Ελσίνκι. 

Το 2001, μαζί με τον αδερφό του Αρκάντι (κεντρική φωτογραφία με το Ρώσο πρόεδρο) ίδρυσαν τον όμιλο SMP, ο οποίος λειτουργεί σε 40 ρωσικές πόλεις με περισσότερα από 100 υποκαταστήματα, περισσότερα από τα μισά από αυτά στην περιοχή της Μόσχας.

Μπόρις Ρότενμπεργκ - wikipedia

Στον Ιγκόρ, ο οποίος είναι επίσης πλειοψηφικός μέτοχος της Gazprom Drilling, και γιος του Αρκάντι, έχουν επιβληθεί αμερικανικές κυρώσεις από το 2018. Το 2014 ο 71χρονος Aρκάντι κατατάχθηκε από το περιοδικό Forbes στην 621η θέση μεταξύ των πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου το 2014. Θεωρείται «δεξί χέρι» του Ρώσου προέδρου, όντας παιδικός φίλος του και επιχειρηματικός συνεργάτης του. 

Το Νοέμβριο του 2017, το Forbes εκτιμούσε την περιουσία του Αρκάντι Ρότενμπεργκ σε 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Τον Οκτώβριο του 2018, η περιουσία του Ιγκόρ Ρότενμπεργκ εκτιμούνταν σε 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια. 

Ο Γκενάντι Τιμτσένκο είναι επίσης ένας από τους πιο ισχυρούς ανθρώπους στη Ρωσία και του έχουν επιβληθεί αμερικανικές κυρώσεις ήδη από το 2014. Το Βελιγράδι το 2016 είχε αναγορεύσει τον δισεκατομμυριούχο φίλο του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν επίτιμο πρόξενο της Σερβίας στην Αγία Πετρούπολη. Έχει ποσοστό σε ρωσικές επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένης της εταιρείας φυσικού αερίου Novatek και της πετροχημικής παραγωγής Sibur Holding.

Τα περιουσιακά στοιχεία των ολιγαρχών στη Βρετανία θα παγώσουν, μετά την απόφαση του Πούτιν να στείλει στρατεύματα στην Ανατολική Ουκρανία παραβιάζοντας τις συμφωνίες του Μινσκ.

sky news - wikipedia