ΚΑΙΡΟΣ

Ομπάμα: Η λιτότητα απογοητεύει και ανησυχεί τους Ευρωπαίους

Η λιτότητα είναι ένας σημαντικός παράγοντας αιτιολόγησης των απτών απογοητεύσεων και ανησυχιών στην Ευρώπη, δηλώνει σε συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα El Pais ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, υπογραμμίζοντας την σημασία εφαρμογής πολιτικών που θα τονώσουν τη ζήτηση.

Οι Ευρωπαίοι έχουν την αίσθηση ότι η ολοκλήρωση των οικονομιών και η παγκοσμιοποίηση δεν ωφελεί όλους το ίδιο, προσθέτει ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος έφτασε το βράδυ του Σαββάτου στην Ισπανία για μια επίσκεψη περίπου 24 ωρών.

Στην Ισπανία η ανεργία αγγίζει ακόμη σχεδόν το 21% του δυναμικού, έπειτα από χρόνια αυστηρών περικοπών. Παράλληλα το δημοσιονομικό έλλειμμα έφτανε το 5,1% του ΑΕΠ το 2015.

Οι κυβερνήσεις και οι θεσμοί της ΕΕ οφείλουν να δείξουν ότι έχουν επαφή με τις καθημερινές έννοιες των πολιτών, υπογραμμίζει ο Αμερικανός πρόεδρος. «Θα πρέπει να απορρίψουμε τον τρόπο σκέψης ότι 'εμείς ενάντια σε όλους' που ορισμένοι κυνικοί πολιτικοί επιδιώκουν να προκρίνουν», σημειώνει, υπερασπιζόμενος τον πλουραλισμό, την ολοκλήρωση και την ανεκτικότητα.

Ο Ομπάμα θα γίνει δεκτός από τον βασιλιά Φίλιππο της Ισπανίας και στη συνέχεια θα συναντηθεί με τον απερχόμενο πρωθυπουργό της χώρας Μαριάνο Ραχόι. Ο Ομπάμα αναμένεται επίσης το απόγευμα να έχει συνάντηση με τους ηγέτες των Podemos και Ciudadanos, προτού επιστρέψει στη ναυτική βάση της Ρότα, στη νότια Ισπανία, και αναχωρήσει για τις ΗΠΑ.Πηγή: skai.gr