ΚΑΙΡΟΣ

ΗΠΑ: Αντίστροφη μέτρηση για το άνοιγμα της κάλπης

Την εκλογική διαδικασία θα παρακολουθήσει ο ΣΚΑΪ

Μόλις λίγες ώρες πριν από τις αμερικανικές εκλογές και οι δύο υποψήφιοι, ο Πρόεδρος Ομπάμα και ο ρεπουμπλικανός αντίπαλος του Μιτ Ρόμνεϊ, συνεχίζουν τις περιοδείες τους σε διάφορες κρίσιμης σημασίας πολιτείες, προκειμένου να προσελκύσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό ψηφοφόρων το βράδυ των εκλογών. Με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν τους δύο υποψήφιους να βρίσκονται σχεδόν ισόπαλοι στην προτίμηση των ψηφοφόρων και οι δύο εκστρατείες είναι πεπεισμένες για την νίκη τους.

Ο Πρόεδρος Ομπάμα βρέθηκε στο Νιου Χαμπσάιρ από όπου με βραχνιασμένη φωνή, λόγω των συνεχόμενων ομιλιών του, ζήτησε από τους υποστηρικτές του να σταθούν δίπλα του το βράδυ των εκλογών.

«Έχουμε διανύσει μεγάλη απόσταση για να γυρίσουμε πίσω τώρα» είπε ο κ. Ομπάμα «έχουμε κάνει πολλά για να λιγοψυχήσουμε στο τέλος. Τώρα πρέπει να συνεχίσουμε να πηγαίνουμε μπροστά» τόνισε ο αμερικανός Πρόεδρος, ο οποίος πρόσθεσε ότι μετά από τέσσερα χρόνια στο Λευκό Οίκο αντιπροσωπεύει ακόμα την αλλαγή στην Ουάσιγκτον.

Από τη πλευρά του, ο Ρεπουμπλικανός προεδρικός υποψήφιος τόνισε ότι οι ΗΠΑ χρειάζονται αλλαγή από την αποτυχημένη πολιτική Ομπάμα.

Όπως είπε: «Ο Πρόεδρος Ομπάμα είχε υποσχεθεί ότι η ανεργία θα είναι τώρα 5,4%. Την Παρασκευή μάθαμε ότι είναι στο 7,9%. Το ερώτημα σ’ αυτές τις εκλογές είναι ένα» τόνισε ο Μιτ Ρόμνεϊ «Θέλετε άλλα τέσσερα χρόνια όπως ήταν τα προηγούμενα τέσσερα, ή θέλετε μια πραγματική αλλαγή».

Μετά από μια μακρά και έντονη προεκλογική περίοδο και οι δύο υποψήφιοι τώρα υπόσχονται ότι θα γεφυρώσουν τις διαφορές των δύο κομμάτων για να επιλύσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα.

«Για όσο θα είμαι Πρόεδρος» ανέφερε σε ομιλία του ο κ. Ομπάμα «θα συνεργαστώ με οποιονδήποτε, από οποιαδήποτε παράταξη για να προχωρήσει μπροστά αυτή η χώρα».

Αντίστοιχα ο Μιτ Ρόμνεϊ τόνισε ότι «Όταν γίνω Πρόεδρος, θα συνεργαστώ τόσο με τους ρεπουμπλικανούς όσο και με τους δημοκρατικούς στο Κογκρέσο».

Τα δύο επιτελεία των υποψηφίων έχουν εστιάσει την προσοχή τους στις 9 κρίσιμης σημασίας πολιτείες όπως το Οχάιο και η Φλόριντα, στις οποίες πιθανότατα θα κριθεί το αποτέλεσμα των εκλογών. Οι ρεπουμπλικανοί φαίνεται να είναι πιο δραστήριοι όσον αφορά τις κινητοποιήσεις τους, ενώ οι δημοκρατικοί φαίνεται να διαθέτουν καλύτερο δίκτυο για την πρόσβαση σε ψηφοφόρους.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τους δύο υποψήφιους σχεδόν ισόπαλους, με τον Πρόεδρο Ομπάμα να προηγείται ελαφρώς στις κρίσιμης σημασίας πολιτείες.

Ο σύμβουλος της προεκλογικής εκστρατείας του κ. Ρόμνϊ, Εντ Γκιλέσπι, προέβλεψε νίκη για την παράταξη του.

«Είμαστε αισιόδοξοι για το ποσοστό που φαίνεται να συγκεντρώνουμε στις σημαντικές πολιτείες. Είχαμε την δυνατότητα να διευρύνουμε τη δύναμη μας στην Πενσυλβανία, ενώ έχουμε ξοδέψει πολλά χρήματα για να είμαστε εκεί που επιθυμούμε στις υπόλοιπες κρίσιμες πολιτείες».

Ανάλογη ήταν και η δήλωση του Ντέιβιντ Πλάφ, που είναι σύμβουλος της εκστρατείας Ομπάμα.

«Είμαι πεπεισμένος ότι ο Πρόεδρος Ομπάμα θα επανεκλεγεί το βράδυ της Τρίτης. Έχουμε την υποστήριξη να κερδίσουμε αυτές τις εκλογές. Πρέπει να σιγουρευτούμε ότι η υποστήριξη αυτή θα μεταφραστεί και σε αντίστοιχο αριθμό ψήφων και αυτή είναι η πρόκληση που αντιμετωπίζουμε τις τελευταίες δύο ημέρες».

Οι εκλογές της Τρίτης θα πραγματοποιηθούν μια εβδομάδα μετά το πλήγμα του τυφώνα Σάντυ. Δεν είναι ξεκάθαρο πια επίπτωση θα έχει αυτή η καταστροφή στην διαμόρφωση του εκλογικού αποτελέσματος. Με το ποσοστό συμμετοχής όμως να αναμένεται πως θα εξελιχθεί σε καθοριστικό παράγοντα, τόσο ο Μπαράκ Ομπάμα όσο και ο Μιτ Ρόμνεϊ θα συνεχίσουν τις εξαντλητικές εκστρατείες τους μέχρι και την τελευταία στιγμή.

Την εκλογική διαδικασία στις ΗΠΑ για την ανάδειξη νέου προέδρου παρακολουθεί ο ΣΚΑΪ 100.3 με ειδική εκπομπή από τις 12 το βράδυ μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Το επιτελείο του σταθμού και οι απεσταλμένοι μας στις Ηνωμένες πολιτείες, θα αναλύουν τα αποτελέσματα των εκλογών, ενώ το skai.gr θα μεταδίδει εικόνα από το στούντιο του ραδιοφώνου.
Πηγή: skai.gr