ΚΑΙΡΟΣ

Ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ: Θρίλερ οι κάλπες - Αμφίρροπες μάχες μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών

Σημαντική νίκη στην Πενσιλβάνια για τον δημοκρατικό Τζον Φέτερμαν, ο οποίος επικράτησε στη μάχη για την έδρα στη Γερουσία του Ρεπουμπλικανού Μεχμέτ Οζ, ο οποίος διατηρούσε στενές σχέσεις με την Τουρκία.

Οριακή είναι η διαφορά μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών στις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ, ενώ οι κάλπες έκλεισαν και στην τελευταία πολιτεία, την Αλάσκα..

Βάσει των μέχρι τώρα αποτελεσμάτων των ενδιάμεσων εκλογών, η μάχη είναι αμφίρροπη σε πολλές πολιτείες. Στην κόψη του ξυραφιού είναι και η διεκδίκηση για τη Γερουσία με τους Δημοκρατικούς και τους Ρεπουμπλικανούς δίνουν μάχη στήθος με στήθος για την επικράτηση επί συνόλου 100 εδρών.

Στη μάχη της Βουλής των Αντιπροσώπων των 435 εδρών οι Ρεπουμπλικανοί προηγούνται με 190 έδρες και βρίσκονται πιο κοντά στην πλειοψηφία των 218 εδρών, ενώ ακολουθούν οι Δημοκρατικοί με 167.

Σημαντική νίκη στην Πενσιλβάνια για τον δημοκρατικό Τζον Φέτερμαν, ο οποίος επικράτησε στη μάχη για την έδρα στη Γερουσία του Ρεπουμπλικανού Μεχμέτ Οζ, ο οποίος διατηρούσε στενές σχέσεις με την Τουρκία. 

Πριν από λίγες ημέρες, ο Τζον Φέτερμαν είχε εκδώσει ανακοίνωση ιδιαίτερης σημασίας για τα συμφέροντα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, τον ρόλο του Οικουμενικού Πατριάρχη και όλα τα θέματα του Ορθόδοξου Χριστιανισμού. 

Ακολουθούν οι πρώτες από τις στατιστικές προβολές του Ινστιτούτου Edison Research και του τηλεοπτικού δικτύου Fox News για τα αποτελέσματα σε κάποιες από τις 35 μάχες:

  • Ο Ρεπουμπλικάνος νυν γερουσιαστής Τιμ Σκοτ κερδίζει την Δημοκρατική διεκδικήτρια της έδρας Κριστλ Μάθιους στη Νότια Καρολίνα (Edison)
  • Ο Ρεπουμπλικάνος νυν γερουσιαστής Τοντ Γιανγκ κερδίζει τον Δημοκρατικό διεκδικητή της έδρας Τόμας Μακντέρμοτ στην Ιντιάνα (Edison)
  • Ο Ρεπουμπλικάνος νυν γερουσιαστής Ραντ Πολ κερδίζει τον Δημοκρατικό διεκδικητή της έδρας Τσαρλς Μπούκερ στο Κεντάκι (Fox News, Edison)
  • Ο Δημοκρατικός Πίτερ Γουέλτς κερδίζει τον Ρεπουμπλικάνο Τζέραλντ Μαλόι στο Βερμόντ (Fox News). Θα καταλάβει την έδρα του Δημοκρατικού Πάτρικ Λίχι, ο οποίος αποσύρεται στα 82 του χρόνια

Παρά τις επιτυχίες των Ρεπουμπλικάνων, οι μάχες για τη Γερουσία παραμένουν αμφίρροπες σε πολλές πολιτείες, όπως η Τζόρτζια και η Νεβάδα, ενώ οι Δημοκρατικοί κατάφεραν να κρατήσουν τις έδρες τους στη Βουλή των Αντιπροσώπων σε αρκετές κρίσιμες πολιτείες στην ανατολική ακτή, όπως στη Βιρτζίνια και το Ρόουντ Άιλαντ.

Στη Νέα Υόρκη η κυβερνήτης Kathy Hochul δήλωσε ότι νίκησε στη μάχη με τον Ρεπουμπλικανό Λι Ζέλντιν, ένα αποτέλεσμα που ανακουφίζει τους Δημοκρατικούς.

Οι Ρεπουμπλικάνοι χρειάζονται μόνο ένα καθαρό κέρδος πέντε εδρών για να κατακτήσουν την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου έχουν το προβάδισμα, αλλά μπορεί οι έδρες που θα αποσπάσουν τελικά να είναι λιγότερες από όσες ήλπιζαν.

Τι είναι οι ενδιάμεσες εκλογές

Αυτές οι εκλογές διεξάγονται για το Κογκρέσο, το οποίο απαρτίζεται από δύο Σώματα: τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία

Διεξάγονται κάθε δύο χρόνια και όταν συμπίπτουν χρονικά με τα μισά της τετραετούς προεδρικής θητείας, ονομάζονται ενδιάμεσες. 

Το Κογκρέσο ψηφίζει τους εθνικούς νόμους. Η Βουλή των Αντιπροσώπων αποφασίζει ποιοι νόμοι ψηφίζονται και η Γερουσία μπορεί είτε να τους εγκρίνει είτε να τους μπλοκάρει. Έχει επίσης τη δυνατότητα να επικυρώσει προεδρικούς διορισμούς αλλά και να διενεργήσει έρευνα σε βάρος του Αμερικάνου προέδρου. 

Η Βουλή των Αντιπροσώπων έχει 435 μέλη. Όλες οι έδρες της Βουλής εκλέγονται σήμερα και οι αντιπρόσωποι θα υπηρετήσουν για δύο χρόνια. 

Η Γερουσία έχει 100 μέλη. Δεν εκλέγονται όλα σε αυτές τις εκλογές. Η ψηφοφορία αφορά στην εκλογή γερουσιαστών που θα καλύψουν 34 θέσεις. Το 1/3 δηλαδή της Γερουσίας. Η θητεία τους διαρκεί έξι χρόνια. 

Σε αυτές τις εκλογές 36 Πολιτείες διενεργούν επίσης εκλογές για νέο κυβερνήτη. 

Παραδοσιακά, το κόμμα το οποίο βρίσκεται στην εξουσία, όπως τώρα οι Δημοκρατικοί, καταγράφει φτωχές επιδόσεις στις ενδιάμεσες εκλογές. Ο εκνευρισμός των ψηφοφόρων για τον εκάστοτε ένοικο του Λευκού Οίκου καταγράφεται στο εκλογικό αποτέλεσμα και τη νίκη κλέβει το αντίπαλο κόμμα. 

Αυτή τη στιγμή, δημοσκοπικά, οι Δημοκρατικοί αισθάνονται την πίεση των Ρεπουμπλικάνων. Ειδικότερα, είναι πιο πιθανό το ρεπουμπλικανικό κόμμα να κερδίσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων ενώ το εκλογικό αποτέλεσμα στη Γερουσία παίζεται ακόμη κορώνα ή γράμματα. 

Γιατί οι ενδιάμεσες εκλογές είναι σημαντικές; 

Εάν οι Δημοκρατικοί χάσουν τον έλεγχο έστω και σε ένα από τα δύο Σώματα, τότε η πολιτική ατζέντα του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν έχει πρόβλημα. 

Το κλίμα διχασμού κυριαρχεί στις ΗΠΑ. Αυτό σημαίνει ότι ένα κόμμα μπορεί να "περάσει" τους νόμους που επιθυμεί μονάχα εάν ελέγχει την προεδρία, τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία.  

Εάν οι Ρεπουμπλικάνοι κερδίσουν ένα από τα δύο Σώματα τότε μπορούν να εμποδίσουν τον Μπάιντεν και τους Δημοκρατικούς να πετύχουν τους στόχους που έχουν θέσει πριν το 2024 και τις επόμενες προεδρικές εκλογές. 

Αντιθέτως, εάν οι Δημοκρατικοί κρατούσαν υπό τον έλεγχο τους τη Βουλή των Αντιπροσώπων και κατάφερναν να αυξήσουν και τη δύναμη τους στη Γερουσία, θα είχαν περισσότερες ευκαιρίες να περάσουν νέους νόμους. 

Από τη στιγμή, μάλιστα, που η θητεία των Γερουσιαστών διαρκεί έξι χρόνια το να διατηρούσαν τον έλεγχο σε αυτό το Σώμα θα τους χάριζε ένα περιθώριο ελιγμών και το 2024, το οποίο θα λειτουργούσε ως ασπίδα για εκείνους κατά τη διάρκεια της προεδρικής κούρσας. 

Πηγή: skai.gr