ΚΑΙΡΟΣ

Σκληρές κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας προανήγγειλε Ευρωπαίος διπλωμάτης- Τι θα περιλαμβάνει το νέο πακέτο

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να «χτυπήσει» την ηγεσία της Μόσχας με το πακέτο περαιτέρω κυρώσεων, ανεξάρτητα από το αν περιλαμβάνεται το SWIFT, σύμφωνα με ανώτερο διπλωμάτη της ΕΕ που επικαλείται το CNN. 

Νωρίτερα, ανέφερε ότι η Ε.Ε ήταν αναποφάσιστη αν θα αποκόψει τη Ρωσία από το SWIFT, ένα δίκτυο πληρωμών υψηλής ασφάλειας που συνδέει χιλιάδες χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε όλο τον κόσμο.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο συνδυασμός του πακέτου κυρώσεων της Τρίτης μαζί με το νέο πακέτο που πρόκειται να τεθεί σε ισχύ από την Παρασκευή, «θα χτυπήσει πραγματικά την ηγεσία στη Μόσχα και τους γύρω από τον Πούτιν και να επωφεληθούν από αυτόν τον πόλεμο».

Οι ηγέτες της ΕΕ αναμένεται να συζητήσουν αυτές τις κυρώσεις κατά τη διάρκεια έκτακτης Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, το βράδυ της Πέμπτης.

«Θέλουμε το μεγαλύτερο δυνατό πακέτο που στοχεύει βιομηχανικούς τομείς, ελέγχους εξαγωγών, χρηματοοικονομικά, ίσως μια πολιτική βίζας. Το SWIFT είναι ένα στοιχείο, αλλά δεν είναι το επίκεντρο της προσοχής», δήλωσε ο διπλωμάτης. 

«Η πρώτη προτεραιότητα είναι τώρα αυτό το πολύ μαξιμαλιστικό πακέτο κυρώσεων της ΕΕ», πρόσθεσε.

Σηνμειώνεται ότι νωρίτερα σήμερα, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ουκρανίας, της Λετονίας, της Εσθονίας και της Λιθουανίας ζήτησαν να αποκοπεί η Ρωσία από το SWIFT.

«Θέλουμε να σταματήσει αυτός ο πόλεμος εδώ και τώρα. Και δεν πρόκειται να κλείσουμε τις μπροστινές και τις πίσω πόρτες, που καθιστούν δύσκολο να σταματήσει αυτόν τον πόλεμο που ξεκίνησε ο Πούτιν το συντομότερο δυνατόν», προειδοποίησε ο διπλωμάτης.

Ο διπλωμάτης τόνισε την ανάγκη να παραμείνουν «κάποιες πόρτες ανοιχτές» που θα επιτρέψουν τον διάλογο που απαιτείται «για να σταματήσει ένας πόλεμος».

Παρά το γεγονός ότι ρωτήθηκε πολλές φορές, δεν αναφέρθηκε γιατί ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δεν στοχοποιείται άμεσα από τις κυρώσεις.

Πηγή: skai.gr