ΚΑΙΡΟΣ

CNN: Γιατί ο Ερντογάν δεν έχει συγχαρεί ακόμα τον Μπάιντεν;

Εξηγήσεις γιατί οι Πούτιν, Ερντογάν, Μπολσονάρου και Σι Τζινπίνγκ δεν έχουν ακόμα συγχαρεί τον Τζο Μπάιντεν για την ανάληψη της προεδρίας των ΗΠΑ δίνει σε ρεπορτάζ του το αμερικανικό δίκτυο CNN. 

Όσον αφορά τον τούρκο πρόεδρο το CNN αναφέρει ότι με τον Τραμπ στην εξουσία, στον Ερντογάν έχει δοθεί σε μεγάλο βαθμό carte blanche (το «ελεύθερ層 σε ελεύθερη μετάφραση) για να κάνει ό,τι θέλει. «Αυτή θα είναι μια πολύ διαφορετική ιστορία με τον Μπάιντεν, τον οποίο ο Ερντογάν δεν έχει ακόμη αναγνωρίσει ως εκλεγμένο πρόεδρο» επισημαίνεται.

Μιλώντας πέρυσι στην εκπομπή The Weekly των New York Times, ο Μπάιντεν είπε ότι «ανησυχεί» για την Τουρκία και πως θα υιοθετούσε «μια πολύ διαφορετική προσέγγιση» στις σχέσεις με τη χώρα, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης της ηγεσίας της τουρκικής αντιπολίτευσης και των Κούρδων .

«Η αποχώρηση του Τραμπ από την περιοχή - συμπεριλαμβανομένης μιας ξαφνικής αποχώρησης από τη Συρία που άφησε τους Κούρδους της Συρίας, συμμάχους των ΗΠΑ κατά του Ισλαμικού Κράτους, εκτεθειμένους στην τουρκική προέλαση - ενθάρρυνε τον Ερντογάν. Ο Τούρκος ηγέτης διακινδύνευσε έκτοτε την οργή του ΝΑΤΟ αγοράζοντας ρωσικά όπλα και υποστήριξε επιθέσεις εναντίον των αμερικανικών και ευρωπαϊκών συμφερόντων στη Μέση Ανατολή» σχολιάζει.

Ο Μπάιντεν είπε ότι ο Ερντογάν πρέπει «να πληρώσει ένα τίμημα» για αυτές τις ενέργειες, συμπεριλαμβανομένου του κατά πόσον οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να του πωλούν όπλα, κάτι που προκάλεσε την οργή της Άγκυρας και τις υβριστικές/ απαξιωτικές αναφορές εναντίον του από κυβερνητικά στελέχη και το «δεξί χέρι» της προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν. 

Πηγή: skai.gr