ΚΑΙΡΟΣ

Η επεισοδιακή εκλογή Σαρτζετάκη στην Προεδρία της Δημοκρατίας το 1985

Η εκλογή του Χρήστου Σαρτζετάκη στην Προεδρία της Δημοκρατίας το 1985 έγινε κατόπιν πρότασης του τότε πρωθυπουργού και προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα Παπανδρέου.

Η πρόταση Παπανδρέου είχε προκαλέσει μεγάλη έκπληξη εκείνες τις ημέρες, καθώς οι δημοσιογραφικές πληροφορίες της εποχής ήθελαν τον τότε πρωθυπουργό να έχει δεσμευθεί ότι για το ύπατο αξίωμα της χώρας θα πρότεινε για δεύτερη θητεία τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.

Η κίνηση Παπανδρέου είχε προκαλέσει εντονότατες αντιδράσεις από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας.

Αντιδράσεις υπήρξαν και για δύο ακόμη ζητήματα συνταγματικής φύσης. Το πρώτο ήταν τα περιβόητα γαλάζια ψηφοδέλτια και το δεύτερο η διαφωνία που ξέσπασε για το εάν είχε δικαίωμα ψήφου ο πρόεδρος της Βουλής, Γιάννης Αλευράς, ο οποίος εκτελούσε χρέη Προέδρου της Δημοκρατίας μετά την πρόωρη παραίτηση Καραμανλή. 

Για την ψηφοφορία η κυβερνητική πλειοψηφία είχε ζητήσει την χρήση ψηφοδελτίων διαφορετικού χρώματος για κάθε υποψήφιο, κάτι που η τότε αξιωματική αντιπολίτευση (Νέα Δημοκρατία) κατήγγειλε ως απόπειρα ακύρωσης του μυστικού χαρακτήρα της ψηφοφορίας, επειδή, όπως υποστήριξε, το χρώμα του κάθε ψηφοδελτίου διακρινόταν μέσα από τον ημιδιαφανή φάκελο.

Τα ψηφοδέλτια που χρησιμοποιήθηκαν για την υποψηφιότητα Σαρτζετάκη είχαν γαλάζιο χρώμα.

Τελικά ο Χρήστος Σαρτζετάκης εξελέγη στην τρίτη ψηφοφορία με τις ψήφους του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ

Η θητεία διήρκεσε έως τις 5 Μαΐου 1990.

Μετά το 1990 είχε αποσυρθεί σε μεγάλο βαθμό από τη δημόσια ζωή.

Πηγή: skai.gr