ΚΑΙΡΟΣ

Βαρθολομαίος σε Τσίπρα: Βάσει Ιερών Κανόνων το εκκλησιαστικό της ΠΓΔΜ

Το Μακεδονικό κυριάρχησε στη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο κ. Τσίπρας ευχαρίστησε τον κ. Βαρθολομαίο για τις προσπάθειες του, για θετική επίλυση των διαφορών με την εκκλησία της ΠΓΔΜ, τονίζοντας ότι η θετική κατάληξη των διαπραγματεύσεων μπορεί να οδηγήσει σε περιβάλλον σταθερότη6τας και συνεργασίας στην περιοχή, και ότι η ακτινοβολία του Οικουμενικού Πατριάρχη σε πανορθόδοξο επίπεδο, συμβάλει σε αυτό.

«Πιστεύω, θα βλέπετε, ότι και εμείς προσπαθούμε να λύσουμε διαφορές που υπάρχουν εδώ και πολλά χρόνια και εμποδίζουν τις δύο γειτονικές χώρες να έχουν μια ομαλή συνεργασία και κοινή πορεία. Πιστεύω ότι η δυνατότητα επίλυσης θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα περιβάλλον σταθερότητας και ανάπτυξης στα Βαλκάνια, που το χρειαζόμαστε, αλλά και καλής συνεργασίας ανάμεσα σε δύο γειτονικούς λαούς, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους ασπάζονται και την ορθόδοξη χριστιανική πίστη. Και αυτό είναι σημαντικό στοιχείο, που δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε».

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος διευκρίνισε ότι το Φανάρι ενεργεί στα πλαίσια των Κανονικών του υποχρεώσεων για άρση των διαφορών και των σχισμάτων για τη διαφύλαξη της πανορθόδοξης ενότητας και συνεργασίας: «Όσον αφορά τα άλλα θέματα της Εκκλησίας των Σκοπίων που εθίξατε, είναι μέσα στα πλαίσια των κανονικών υποχρεώσεων του Οικουμενικού Πατριαρχείου να προσπαθεί να αίρει τα σχίσματα, όπου υπάρχουν, και να εργάζεται για την πανορθόδοξο ενότητα και συνεργασία, όπως το κάνουμε όλα αυτά τα χρόνια.»


Πηγή: Skai.gr