ΚΑΙΡΟΣ

Τσίπρας: Καταργούμε το νόμο για το άσυλο, τα προβλήματα λύνονται με διάλογο

Στην κατάργηση του σημερινού νομικού πλαισίου για το πανεπιστημιακό άσυλο επέμεινε ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στη Βουλή για το ν/σ για την Παιδεία. Ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε ότι με τις προωθούμενες στο ν/σ αλλαγές διασφαλίζεται η ελεύθερη παρουσία των ιδεών. Δεν έλυσε, τόνισε, το πρόβλημα η κατάργηση του ασύλου, το ενέτεινε.

Ο κ. Τσίπρας επικεντρώθηκε στο ότι στα πανεπιστημιακά ιδρύματα οι εντάσεις πρέπει να επιλύονται με διάλογο. «Έτσι μπορούν να λύνονται τα προβλήματα όχι με μαζικές αστυνομικές επιχειρήσεις που θυμίζουν άλλες εποχές» επισήμανε.

Είπε ότι με το νέο νόμο θα υπάρχει περισσότερη δημοκρατία στα πανεπιστήμια, σύνδεση των ιδρυμάτων με την κοινωνία, και άνοιγμα στα φτωχότερα εισοδηματικά στρώματα.

Για τα Συμβούλια διοίκησης είπε ότι καταργούνται γιατί «έκαναν τη βρώμικη δουλειά ξεριζώνοντας ανεπιθύμητες διοικήσεις. Απέρριπταν όσους ήταν αντίθετοι με την πολιτική της τότε κυβέρνησης». «Καταργούμε τα συμβούλια διοίκησης για να αποκαταστήσουμε το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Καινοτομούμε και ιδρύσουμε σε κάθε Περιφέρεια Ακαδημαϊκά Συμβούλια, λέγοντας όχι στον εξοντωτικό ανταγωνισμό» είπε.   

Σχολιάζοντας εξάλλου τη δήλωση του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη περί «εξοντωτικής αξιολόγησης», ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για ακραία νεοφιλελεύθερη αντίληψη για τα ΑΕΙ. «Πρόκειται για συνθήκες ακαδημαϊκού Survivor, όλοι εναντίον όλων. Ναι στην αξιολόγηση, όχι στην ακαδημαϊκή ζούγκλα» είπε.

Οι φοιτητές, διευκρίνισε θα έχουν λόγο για τις σπουδές τους, αλλά δεν θα ψηφίζουν απευθείας γιατί έτσι είχε διαμορφωθεί πλαίσιο διαπλοκής και διαφθοράς που είχαν στήσει και τροφοδοτήσει οι φοιτητικές παρατάξεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και πρυτανικά σχήματα που στήριζαν οι κυβερνήσεις σας.

Πηγή: skai.gr