ΚΑΙΡΟΣ

Τσίπρας: Η συμφωνία πρέπει να τηρηθεί, δεν θα με ξεφορτωθείτε τόσο εύκολα

Το νέο Μνημόνιο πρέπει να τηρηθεί, αλλά με αντισταθμιστικά μέτρα υπέρ της ανάπτυξης, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχωρεί στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, εμφανιζόμενος παράλληλα απόλυτα βέβαιος για την επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου, και λέγοντας με νόημα πως δεν προτίθεται να παραιτηθεί.

Ο κ. Τσίπρας δεν έριξε ιδιαίτερο φως στις προθέσεις του για μετεκλογικές συνεργασίες, άφησε όμως να εννοηθεί πως δεν προτίθεται να κινηθεί για επαναληπτικές εκλογές, σχολιάζοντας πως ακόμα κι αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει την πλειοψηφία, η χώρα «δεν θα μείνει ακυβέρνητη». Απέρριψε όμως για μια ακόμα φορά το σενάριο συγκυβέρνησης με τη Νέα Δημοκρατία, ενώ συμπλήρωσε πως όσοι παροτρύνουν την Κουμουνδούρου σε τέτοιου είδους συνεργασίες προσβλέπουν στο να παγιδεύσουν την Κουμουνδούρου.

Συμφωνία, ηγεσία και εξουσία

«Η συμφωνία πρέπει να τηρηθεί, με τα αντισταθμιστικά μέτρα που θα βρούμε για να ξεφύγουμε από τη μέγγενη της επιτροπείας», δήλωσε ο κ. Τσίπρας, επισημαίνοντας ότι δεν θα υπάρξει πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας, θα προστατευθούν οι εργασιακές σχέσεις και οι αδύναμοι της κοινωνίας.

Προσέθεσε πως οι υποψήφιοι που βρίσκονται στις εκλογικές λίστες του ΣΥΡΙΖΑ έχουν ήδη δεσμευθεί πως θα τηρήσουν τα συμφωνηθέντα με τους εταίρους, και εκτίμησε πως η διαδρομή του κόμματος θα το καταστήσει πιο «ώριμο», με μια «πιο συμπαγή» Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Ερωτηθείς αν θα παραιτηθεί σε περίπτωση ήττας στις εκλογές, ο κ. Τσίπρας απάντησε χαμογελώντας ότι «μάλλον δεν θα ξεμπερδέψετε από εμένα τόσο εύκολα», δηλώνοντας «σίγουρος» ότι ο λαός θα δώσει στον ΣΥΡΙΖΑ τη δυνατότητα να έχει μια «καθαρή νίκη» στις κάλπες.

Ο τέως πρωθυπουργός σημείωσε πως η επιστροφή στη δραχμή «δεν είναι δρόμος εξόδου από την κρίση», ενώ σε μια έμμεση βολή προς τον Παναγιώτη Λαφαζάνη και τη Λαϊκή Ενότητα δήλωσε ότι ο ίδιος ποτέ δεν ζήτησε χρηματοδότηση από τη Ρωσία, συμπληρώνοντας πως αν υπάρχουν άνθρωποι που θεωρούν τη σημερινή Ρωσία διάδοχο της Σοβιετικής Ένωσης «ας κάτσουν κι ας λύσουν αυτό το πρόβλημα».

Παραδέχτηκε μάλιστα πως ένα από τα προβλήματα του ΣΥΡΙΖΑ κατά την κυβερνητική του θητεία ήταν ότι δεν κατόρθωσε να γίνει ένα ενιαίο κόμμα, κάνοντας αιχμηρά λόγο για ένα «κόμμα μέσα στο κόμμα» που περίμενε την αφορμή για να αποσχιστεί.

Σχετικά με τον ρωσικό αγωγό φυσικού αερίου πάντως, τον οποίο είχε προωθήσει ο κ. Λαφαζάνης, ο τέως πρωθυπουργός εκτίμησε πως αν περάσει από την Τουρκία θα πρέπει να διέλθει και από την Ελλάδα, ώστε να δώσει στη χώρα μας δυο στρατηγικής σημασίας αγωγούς, μαζί με τον TAP.

Το νέο, το παλιό και ο Μεϊμαράκης

Ο κ. Τσίπρας παρουσίασε εκ νέου τις εκλογές ως μια επιλογή μεταξύ του νέου και του παλιού, σημειώνοντας πως οι πολίτες θα πρέπει να αποφασίσουν αν το κυβερνητικό αποτύπωμα της αριστεράς στη νεοελληνική ιστορία θα ισοδυναμεί με μια ολιγόμηνη παρένθεση. Τόνισε πως το διακύβευμα των εκλογών είναι αν θα κυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ ή ΝΔ η οποία θα φέρνει μαζί της όλα αυτά που έρχονται από το παρελθόν.

Αναφερόμενος προσωπικά στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε δηκτικά πως ο αντίπαλός του ίσως δεν θέλει να αναλάβει την πρωθυπουργία, με δεδομένο ότι δηλώνει διατεθειμένος σε διάφορες συνεντεύξεις να μην αναλάβει τον πρωθυπουργικό θώκο.

«Μπορεί ο άνθρωπος να μη θέλει, να μην μπορεί να αναλάβει αυτό το ρόλο», σημείωσε ο κ. Τσίπρας, πιθανολογώντας πως ο κ. Μεϊμαράκης, ως προσωρινός πρόεδρος της ΝΔ, ίσως «κατάλαβε τα όριά του».

Φέραμε το καλύτερο Μνημόνιο 

Απαντώντας στην κριτική που δέχεται για τη συμφωνία με τους πιστωτές, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι καμία άλλη παράταξη δεν θα μπορούσε να φέρει μια καλύτερη συμφωνία

 Υποστήριξε πως το νέο Μνημόνιο έσωσε τις τράπεζες, διατηρεί στην Ελλάδα την έδρα του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων και καλύπτει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας για την επόμενη τετραετία, με «πολύ καλύτερους» όρους από αυτούς που περιλαμβάνονταν στο σχέδιο των εταίρων για βραχυπρόθεσμη παράταση του προγράμματος στήριξης.

«Αυτό που φέραμε είναι χειρότερο από την προσδοκία μας», παραδέχτηκε, αλλά διευκρίνισε πως η νέα συμφωνία είναι «η μέρα με τη νύχτα» σε σχέση με αυτό που ήθελαν οι εταίροι, ο Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος.

Συμπαθητική η διαφήμιση των ΑΝΕΛ

Σε ερώτηση για το προεκλογικό σποτ των Ανεξάρτητων Ελλήνων, με τον τραυματισμένο «Αλέξη», ο πρώην πρωθυπουργός δήλωσε πως το βρήκε «συμπαθητικό», επαναβεβαιώνοντας την πρόθεσή του να συνεργαστεί ξανά με τον Πάνο Καμμένο αν εκλεγεί στη Βουλή.

«Ο κ. Καμμένος, σε δύσκολες στιγμές στάθηκε πιο έντιμα από ό,τι άλλοι συνεργάτες μου που είχαμε την δια αφετηρία. Του εύχομαι καλή επιτυχία και του επισημαίνω ότι το αριστερό μου χέρι είναι μια χαρά», συμπλήρωσε.

Ισοδύναμα μέτρα για το ΦΠΑ στα φροντιστήρια

Ο κ. Τσίπρας δεσμεύθηκε για την εξεύρεση ισοδύναμων μέτρων για το ΦΠΑ 23% στα ιδιωτικά σχολεία και τα φροντιστήρια, ξεκαθαρίζοντας πως αυτό δε θα σημάνει την επαναφορά του φόρου 23% στο βοδινό κρέας.
Πηγή: skai.gr