ΚΑΙΡΟΣ

«Συνωστισμός» κορυφαίων στελεχών στα ψηφοδέλτια της Αττικής

Οι επιτροπές των κομμάτων, που έχουν αναλάβει τη δύσκολη δουλειά να φτιάξουν τα ψηφοδέλτια, φέρεται να έχουν ήδη καταλήξει περίπου στο 80% των υποψηφίων

Του Αντώνη Αντζολέτου

Η κινητικότητα στα κόμματα ενόψει εκλογών είναι μεγάλη. Όχι μόνο γιατί πλησιάζει η κρίσιμη ώρα της λαϊκής ετυμηγορίας, αλλά και εξαιτίας των φημών πως ο πρωθυπουργός δέχεται συνεχώς εισηγήσεις να μην περιμένει μέχρι το τέλος της άνοιξης αλλά να επισπεύσει τις κάλπες πιο νωρίς μέσα στο 2023. Οι επιτροπές των κομμάτων, που έχουν αναλάβει τη δύσκολη δουλειά να φτιάξουν τα ψηφοδέλτια, φέρεται να έχουν ήδη καταλήξει περίπου στο 80% των υποψηφίων. Κάποιες εκπλήξεις, όπως και το ψηφοδέλτιο επικρατείας (που είναι στην αρμοδιότητα του κάθε αρχηγού) αφήνονται για την τελευταία στιγμή, λίγο πριν τις επίσημες ανακοινώσεις.

Χοντρό θα είναι το παιχνίδι σε όλα τα κόμματα στην Α΄ Αθήνας ειδικά αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες πως θα χαθούν έδρες. Έτσι και αλλιώς είναι μια περιφέρεια που με το πέρασμα των χρόνων εκλέγει ολοένα και λιγότερους βουλευτές . Στη Νέα Δημοκρατία ισχυροί παραμένουν οι νυν βουλευτές, Όλγα Κεφαλογιάννη, Βασίλης Κικίλιας, Θανάσης Πλεύρης, Νικήτας Κακλαμάνης, Άγγελος Συρίγος, Φωτεινή Πιπιλή. Χωρίς τον Κωνσταντίνο Μπογδάνο υπάρχει μια κενή θέση σε σχέση με το σχήμα του 2019. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως στη συγκεκριμένη περιφέρεια θα βρεθεί ο Κυριάκος Πιερρακάκης, η Άννα Ροκόφυλλου, ενώ ακούγεται και το όνομα της δικηγόρου Εβίτας Βαρελά. Δεν έχει ανοίξει ακόμα τα χαρτιά του για το τι θα πράξει ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Στον ΣΥΡΙΖΑ οι πληροφορίες θέλουν τον Νάσο Ηλιόπουλο εξαιτίας της πολύ καλής πορείας της υποψηφιότητάς του στο δήμο Αθηναίων να δίνει τη μάχη του σταυρού μαζί με τους Νίκο Βούτση, Δημήτρη Τζανακόπουλο, Νίκο Φίλη και Χριστόφορο Βερναρδάκη. Το ΠΑΣΟΚ έχει ήδη στις λίστες του μεταξύ άλλων τους Κώστα Σκανδαλίδη, Παύλο Γερουλάνο, Ρωξάνα Μπέη, Δημήτρη Οικονόμου και Ζέφη Δημαδάμα. Η Λιάνα Κανέλη και ο Νίκος Σοφιανός αναμένεται να βρεθούν και πάλι στο ψηφοδέλτιο της Α΄ Αθήνας από το ΚΚΕ.

Μεγάλη μάχη θα γίνει στην «παλαιά» Β΄ Αθήνας που πλέον έχει σπάσει στα τρία και αναμένεται να υπάρξει και μια μικρή αύξηση εδρών. Στον νότιο τομέα για τη γαλάζια παράταξη υπάρχει συνωστισμός κορυφαίων στελεχών. Νίκος Δένδιας, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, Διονύσης Χατζηδάκης, Χάρης Θεοχάρης, Άννα Καραμανλή, Σοφία Βούλτεψη, Μπάμπης Παπαδημητρίου, Γιάννης Καλιάνος, Βασίλης Σπανάκης θα ξαναδιεκδικήσουν την έδρα τους. Την τράπουλα ανακατεύει ο Τάκης Θεοδωρικάκος. Για την αξιωματική αντιπολίτευση οι Νίκος Παππάς, Θεανώ Φωτίου, Γιάννης Μουζάλας, Γιάννης Μπαλάφας, Ραλλία Χρηστίδου είναι οι νυν βουλευτές που έχουν ένα σαφές προβάδισμα, ενώ πολλές πιθανότητες να μπει στην επόμενη Βουλή έχει και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος. Στη λίστα θα μπει και ο δικηγόρος Γιάννης Ματζουράνης.  Από το ΠΑΣΟΚ στον Νότιο τομέα αναμένεται να βρεθούν οι Τόνια Αντωνίου, Στέφανος Ξεκαλάκης, Παύλος Χρηστίδης, Αναστασία Σιμητροπούλου, Θεόδωρος Παπαθεοδώρου κ.α.

Πολύ ενδιαφέρουσα θα είναι η κούρσα για το εισιτήριο στη Βουλή στον βόρειο τομέα της Αθήνας. Κωστής Χατζηδάκης, Άδωνις Γεωργιάδης, Νίκη Κεραμέως, Γιώργος Κουμουτσάκος, Θεόδωρος Ρουσόπουλος, Δημήτρης Καιρίδης, Ζωή Ράπτη θα δώσουν και πάλι το παρών από τις τάξεις της σημερινής πλειοψηφίας. Ο Πάνος Σκουρλέτης στον ΣΥΡΙΖΑ μετακομίζει από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας και θα δώσει τη μάχη μαζί με τους Ευκλείδη Τσακαλώτο, Κώστα Ζαχαριάδη, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και Γιώργο Κατρούγκαλο. «Μεγάλη ζήτηση» έχει ο βόρειος τομέας και για το ΠΑΣΟΚ με τους Ανδρέα Λοβέρδο, Μιλένα Αποστολάκη, Παναγιώτη Βλάχο, Κατερίνα Μπατζελή και Ανδρέα Παπαδόπουλο να είναι σίγουροι για το ψηφοδέλτιο. Για το ΚΚΕ υποψήφιος θα είναι για άλλη μια φορά ο Θανάσης Παφίλης.

Στο Δυτικό τομέα τα πράγματα γίνονται πιο περίπλοκα για τη Νέα Δημοκρατία από την υποψηφιότητα του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη. Στο ψηφοδέλτιο αναμένεται να βρεθεί και η υφυπουργός Εργασίας Νατάσα Συρεγγέλα. Οι νυν βουλευτές Μηλτιάδης Βαρβιτσιώτης και Γιάννης Λοβέρδος θα δώσου και πάλι το παρών, ενώ δεν έχει αποφασιστεί αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι εκ νέου υποψήφιος στη συγκεκριμένη περιφέρεια. Για τον ΣΥΡΙΖΑ η Έφη Αχτσιόγλου και η Ρένα Δούρου που πρώτευσαν στην ψηφοφορία για την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος θα δυσκολέψουν πολύ το έργο των Δημήτρη Βίτσα, Χαράς Καφαντάρη και Παναγιώτη Κουρουμπλή. Στη λίστα της Κουμουνδούρου θα βρεθεί και πάλι ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος που έχασε την έδρα του από τον κ.Κουρουμπλή. Ο Γιάννης Δραγασάκης, που εξελέγη το 2019 στη συγκεκριμένη περιφέρεια, δεν έχει αποφασίσει ακόμα αν θα είναι και πάλι υποψήφιος. Στον Δυτικό τομέα για το ΠΑΣΟΚ θα είναι και πάλι υποψηφία η Νάντια Γιαννακοπούλου μαζί με τους Μιχάλη Καρχιμάκη και τον Θανάση Κατερινόπουλο. Πριν από τρία χρόνια η μια από τρεις έδρες που είχε επιλέξει ο Δημήτρης Κουτσούμπας ήταν ο Δυτικός τομέας.

Στην Α΄ Πειραιά εκτός από τη Δόμνα Μιχαηλίδου που θα δώσει τη μάχη του σταυρού σε πλεονεκτική θέση βρίσκονται οι νυν βουλευτές Κώστας Κατσαφάδος, Γιάννης Μελάς, Νίκος Μανωλάκος, Νόνη Δούνια και Χριστόφορος Μπουτσικάκης. Για τον ΣΥΡΙΖΑ ο Θεόδωρος Δρίτσας δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα αν θα είναι υποψήφιος γεγονός που μπορεί να προκαλέσει κάποιες καραμπόλες. Για το ΠΑΣΟΚ οι πληροφορίες αναφέρουν πως στο τραπέζι έχει πέσει το όνομα του Παναγιώτη Φασούλα, όπως βεβαίως και του Βασίλη Κατσαφάδου που ήταν υποψήφιος και στις προηγούμενες εκλογές. Ο Δημήτρης Μαρκόπουλος με τον Γιάννη Τραγάκη θα δώσουν το παρών στη Β΄Πειραιά για τη Νέα Δημοκρατία και η Νίνα Κασιμάτη, ο Γιάννης Ραγκούσης και ο Τρύφωνας Αλεξιάδης για τον ΣΥΡΙΖΑ. Στη λίστα αναμένεται να προστεθεί η κόρη του πρώην δημάρχου Στέλιου Λογοθέτη και νυν περιφερειακή σύμβουλος με τον συνδυασμό της Ρένας Δούρου. Εκτός απροόπτου το ΠΑΣΟΚ θα εκπροσωπηθεί από τους Δημήτρη Διαμαντίδη, Δημήτρη Κατσικάρη, Γιάννη Τσούτσα κ.α. 

Στην Ανατολική Αττική υπάρχει «συνωστισμός» στη γαλάζια παράταξη, καθώς η Σοφία Ζαχαράκη και ο Στέλιος Πέτσας θα δυσκολέψουν την εκλογή των νυν βουλευτών Γεωργίας Μαρτίνου, Μάκη Βορίδη, Γιώργου Βλάχου και Βασίλη Οικονόμου. Για τον ΣΥΡΙΖΑ την πρωτοκαθεδρία το 2019 είχε ο Χρήστος Σπίρτζης και ακολούθησαν ο Νάσος Αθανασίου και ο Πάνος Σκουρολιάκος. Ακούγεται και το όνομα του Γιώργου Καραμέρου. Με δυνατά ονόματα θα κατέβει και το ΠΑΣΟΚ στην Ανατολική Αττική με τους Μανώλη Χριστοδουλάκη και Γιάννη Σμέρο να πέφτουν στη μάχη.

Στη Δυτική Αττική οι Θανάσης Μπούρας, Ευάγγελος Λιάκος και Γιώργος Κώτσηρας συνθέτουν την τριάδα των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας και ο Γιώργος Τσίπρας είναι ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ. Για το ΠΑΣΟΚ, όπως και το 2019 αναμένεται να μπουν στα ψηφοδέλτια οι Άγγελος Λιόσης και Μηνάς Αναστασάκης. Υπάρχουν αρκετά ονόματα που έχουν ακουστεί αλλά δεν έχουν κλειδώσει ακόμα.

Στη Θεσσαλονίκη για τη Νέα Δημοκρατία οι πληροφορίες θέλουν τον  Άγγελο Χαριστέα να επιχειρεί να περάσει το κατώφλι του Κοινοβουλίου και ο Αλκηβιάδης Στεφανής στη Λέσβο. Τις υποψηφιότητές τους εξετάζουν ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Γιάννης Μπρατάκος, ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος Παύλος Μαρινάκης και ο γραμματέας οργανωτικού Στέλιος Κονταδάκης.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ τα ονόματα των καλλιτεχνών Μάριου Αθανασίου, Μαριάννας Τουμασάτου και Τάνιας Τσανακλίδου έχουν ακουστεί έντονα για τα ψηφοδέλτια του κόμματος. Από το «think tank» ο Όθωνας Ηλιόπουλος πιθανότατα να βρεθεί στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας για τους ομογενείς, αλλά και η Ζαχαρούλα Τσιριγώτη σε όποια περιφέρεια το κόμμα εκτιμήσει πως θα προσφέρει περισσότερο με την παρουσία της. Ο Δημήτρης Χριστόπουλος φέρεται να έχει κλειδώσει για κάποια περιφέρεια της Αττικής. Σκέψεις για αξιοποίησή τους κάνει ο Αλέξης Τσίπρας για τη Ζωρζέττα Λάλη (με εμπειρία στην Ε.Ε.) και τον Γρηγόρη Γεροτζιάφα (καθηγητής Ιατρικής). Στα ψηφοδέλτια αναμένεται να βρεθεί ο Νικόλας Φαραντούρης (Κεφαλονιά), ενώ στο τραπέζι έχουν πέσει και τα ονόματα της Διάνας Βουτηράκου και Γιάννης Μυλόπουλου (Θεσσαλονίκη).

Πηγή: skai.gr